V kakšni formi je vaše ožilje?

Kako nevarne so srčno-žilne bolezni, nam pove zgovoren podatek, da zaradi njih v svetu vsako leto umre kar 17,9 milijona ljudi. Srčno-žilnih bolezni žal ne moremo preprečiti, lahko pa zmanjšamo njihovo breme in znatno podaljšujemo življenje.

Srčno žilne bolezni
Najpogostejši vzrok za nastanek srčno-žilnih bolezni so način življenja, genetika in starost. Foto: Bigstock

Z zdravim načinom življenja pripomoremo k manjši verjetnosti za njihov nastanek, še toliko bolj z zmanjšanjem nekaterih dejavnikov tveganja, kot so: povišane vrednosti krvnega tlaka, holesterola in krvnega sladkorja, prekomerna telesna teža, kajenje, telesna neaktivnost in stres. Pomembno je, da znižujemo vrednosti slabega holesterola (LDL), medtem ko zvišane vrednosti dobrega holesterola (HDL) pripomorejo k zdravemu srčno-žilnemu sistemu. Kljub zglednemu življenjskemu slogu pa se s staranjem poveča možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni. 

Način življenja, genetika in starost – najpogostejši vzroki za nastanek bolezni

Zdrav življenjski slog je eden glavnih dejavnikov, s katerim lahko preprečimo nastanek aterosklerotične žilne bolezni (nalaganje holesterola in drugih maščobnih snovi na stenah arterij) in prezgodnjo smrt. Znano je, da smo veliko ranljivejši v starosti od 50 do 70 let, če imamo dva ali celo več dejavnikov tveganja (kajenje, telesna neaktivnost, debelost, prekomerno uživanje alkohola), kajti živeli bomo 12 let manj kot tisti, ki nimajo teh dejavnikov. Poleg tega lahko veliko prej razvijemo kronične bolezni in imamo posledično slabšo kakovost življenja.

Veliko vlogo pri nastanku srčno-žilnih bolezni ima tudi genetika. Med nami so ljudje, ki zaradi genetskega nagnjenja/neprepoznane družinske hiperholesterolemije (DH) razvijejo srčno-žilne bolezni zgodaj, in to kljub zdravemu življenjskemu slogu. DH je presnovna motnja, pri kateri se zaradi genetske nagnjenosti začne holesterol nabirati na žilnih stenah že v najzgodnejših letih. Če je bolezen nezdravljena, ima lahko usodne posledice. Znano je, da imajo osebe z DH povišan holesterol LDL že od rojstva. Zato je toliko pomembneje vedeti, ali mogoče bolehamo za DH-boleznijo, saj ob nezdravljenju za nas to pomeni  16 let manj življenja. 

Biostatine je naravno prehransko dopolnilo na osnovi rastlinskih sterolov, rastlinskih izvlečkov in vitaminov (B1 in B2), ki pripomore k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi, aktivno varuje srce in ožilje ter ščiti celice pred oksidativnim stresom. Prednosti Biostatina so naravne sestavine brez toksinov, iz katerih so pridobljeni standardizirani izvlečki, ki zagotavljajo enako vsebnost v vsaki tableti – naravne učinkovine se med seboj povezujejo in delujejo sinergistično, s čimer se doseže boljši učinek.

Močan dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni je tudi staranje. Zdrav način življenja ga sicer omili in zavira, ne more pa ga v celoti preprečiti. Staranje je namreč fiziološki proces, ki se kaže na vseh organih. Ob naporu se poveča srčna frekvenca, nastopijo lahko motnje v prevajanju srčnih impulzov in prezgodnji srčni utrip. Prav tako se zmanjša krčljivost srčne mišice, oslabi delovanje levega prekata, razvijejo se lahko spremembe na zaklopkah. Na krvnih žilah se zaradi ateroskleroze postopoma zožuje svetlina (notranji prostor cevastih ali votlih organov), stene pa so manj prožne.

Z zniževanjem slabega holesterola do zdravega srca in žilja

Holesterol služi za izolacijo organov in prispeva k strukturi celičnih membran. Visoke vrednosti holesterola LDL so povezane z nastankom srčno-žilnih bolezni, medtem ko visoke vrednosti holesterola HDL ščitijo pred boleznimi srca in žilja.

Povišane vrednosti holesterola LDL v krvi (normalne vrednosti LDL 2,0 in 3,5 mmol/l) povzročijo kopičenje maščobnih oblog v krvnih žilah (aterosklerozo). Nastale aterosklerotične obloge lahko ožijo notranjost žil, kar pripelje do nastanka aterosklerotične bolezni srca in žilja. Pri tem nemalokrat pride do prizadetosti organov, pri čemer je moten dotok kisika, in posledično do srčnega infarkta, možganske kapi ali gangrene udov.

Pomembno je zniževanja holesterola LDL na dolgi rok. Za obvladovanje vrednosti holesterola LDL sta zato nujna sprememba življenjskega sloga in dosmrtno zdravljenje. Ravno odprava nezdravega vedenja s spremembami življenjskih navad (prenehanje kajenja, zdrava prehrana in povečanje telesne aktivnosti) je glavni cilj pri obvladovanju aterosklerotične bolezni srca in žilja, in sicer za vse starosti.

Dejavniki tveganja za nastanek aterosklerotične bolezni srca in žilja:

  • zvišane vrednosti holesterola;
  • trajno povišan krvni tlak;
  • kajenje;
  • sladkorna bolezen;
  • debelost;
  • pomanjkanje telesne aktivnosti;
  • nezdrava prehrana;
  • starost;
  • družinska anamneza zgodnje bolezni srca.

Viri:

NIJZ-podatkovni portal

Srčno-žilne bolezni so ubijalke  ̶ uprimo se jim https://www.revijazamojezdravje.si/srcno-zilne-bolezni-so-ubijalke-uprimo-se-jim/

Znižajmo holesterol LDL in ohranimo zdravje srca in žilja, Za srce, št. 1–2, februar 2022