Svinčena utrujenost je lahko znak krvne bolezni

Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike, vendar pravočasna diagnoza in sodobne terapije omogočajo dobre možnosti preživetja ter resnim boleznim navkljub vlivajo upanje. Zato so predstavniki bolnikov s krvnimi boleznimi in strokovnjaki, ki bolnikom v Sloveniji omogočajo sodobno obravnavo, na novinarski konferenci pred začetkom meseca krvnih bolezni so poudarili pomen zgodnjega diagnosticiranja in zdravljenja krvnih bolezni.

Krvne bolezni
Pravočasno odkrita (krvna) bolezen je osnova celostne obravnave bolnika in pomembno prispeva k uspehu zdravljenja in okrevanja. Foto: Bigstock

Predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo Interne klinike UKC Ljubljana prof. dr. Samo Zver, spec. internist, spec. hematolog, je ocenil, da je dostopnost do sodobnih terapij za zdravljenje krvnih bolezni v Sloveniji odlična. »Državljani se pogosto sploh ne zavedamo, kaj vse imamo na voljo. To je v veliki meri zasluga Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS, kjer se zavedajo, da naši bolniki ta zdravila potrebujejo. Ne spominjam se primera, da ne bi dobili primernega zdravila – vedno je na voljo za vsakega bolnika, ki ga potrebuje.«

»Tudi na Onkološkem inštitutu se trudimo, da imamo za bolnike na voljo najsodobnejša zdravila kmalu zatem, ko so ta odobrena na Evropski agenciji za zdravila. Upam si trditi, da imajo bolniki v Sloveniji odličen dostop do registriranih onkoloških zdravil, ki so v celoti krita iz obveznega zdravstvenega zavarovanja,« je dejala Urška Rugelj, spec. internistične onkologije z Oddelka za zdravljenje limfomov Sektorja internistične onkologije Onkološkega inštituta Ljubljana.

»Bolniki s krvnimi boleznimi so v Sloveniji diagnostično obravnavani tako, kot bi bili v kateremkoli od boljših zdravstvenih centrov razvitega sveta. Specializirani hematološki laboratorij Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana zagotavlja celovito diagnostično obravnavo od osnovne preiskave krvne slike do najzahtevnejših preiskav,« je povedala vodja laboratorija izr. prof. dr. Helena Podgornik, univ. dipl. inž. kem. inž., spec. med. biokemije, spec. lab. med. genetike.

Mesec krvnih bolezni
Specializirani hematološki laboratorij Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana zagotavlja celovito diagnostično obravnavo od osnovne preiskave krvne slike do najzahtevnejših preiskav. Foto: Bigstock

»Pravočasno odkrita bolezen je osnova celostne obravnave bolnika in pomembno prispeva k uspehu zdravljenja in okrevanja. Vsakdo, ki se sooča z zdravstvenimi težavami, ki vztrajajo dlje časa, naj se pravočasno obrne na svojega osebnega zdravnika. Apeliramo pa tudi na zdravnike družinske medicine, naj bodo pozorni pri simptomih krvnih rakov in bolnike čim prej napotijo na nadaljnje preiskave. Pravočasno odkrita krvna bolezen je namreč lažje ozdravljiva, zdravljenje manj naporno, kakovost življenja bolnika boljša, manj je zapletov in okrevanje je hitrejše,« je poudarila Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L.

Mesec krvnih bolezni 2023 Tudi letos so kampanjo Mesec krvnih bolezni. zastavili Društvo bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije in Slovensko združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, ter ob strokovni podpori hematologov in onkologov; izvedbo kampanje je omogočila družba Novartis.

Programe obeh društev, namenjene bolnikom s krvnimi boleznimi, najdete na spletnih straneh Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Slovenije in Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L.

Simptomi, ki so znak za alarm in obisk zdravnika

Ker slovenski zdravstveni sistem bolnikom s krvnimi boleznimi po besedah sodelujočih na novinarski konferenci zagotavlja najsodobnejše diagnostične in terapevtske možnosti, je izjemnega pomena zgodnja postavitev diagnoze in pravočasno zdravljenje. Onkologinja Urška Rugelj je naštela znake in simptome bolezni, na katere moramo biti pozorni. »V primeru malignih krvnih boleznih so to predvsem nenamerna izguba več kot 10 % telesne teže v šestih mesecih, nočno potenje, zaradi katerega se moramo ponoči preobleči, nepojasnjena povišana telesna temperatura brez znakov okužbe ter huda utrujenost že brez večjega napora. Če opazimo povečane bezgavke, ki niso povezane z okužbo ali rano in ne izginejo po zdravljenju z antibiotikom ter se mogoče še povečujejo, je potrebno čim prej obiskati osebnega zdravnika. Pozorni moramo biti tudi ob pogostih okužbah ali če opažamo izrazito bledo kožo,« je naštela.