Najpogostejša vprašanja o hemoroidih

Ko zadnjik srbi ali skeli, občasna blaga bolečina postane stalna in ne več tako nemoteča, na blatu pa opazimo kri, je čas, da odgovore na neugodna vprašanja nehamo iskati na spletu. Potrebno se je odpraviti k zdravniku. Seveda niso vsi zapisi na spletu površni in zavajajoči, treba je znati poiskati kakovostne vsebine.

Hemoroidi so žilne blazinice, ki predstavljajo normalno anatomsko strukturo.
Hemoroidi so žilne blazinice, ki predstavljajo normalno anatomsko strukturo, ki jo imamo vsi. Foto: Bigstock

Kredibilne odgovore na najpogostejša vprašanja o hemoroidih je posebej za našo revijo pripravila Ana Štern, dr. med., specialistka dermatovenerologije iz Zasebne klinike Zdrav splet.

Ana Štern, dr. med., specialistka dermatovenerologije, Zasebna klinika Zdrav splet.

Kako negujemo zadnjik?

Zadnjik pokriva koža, ki je dokaj tanka in občutljiva. Izberite mehak papir, s katerim zadnjika ne drgnite pretirano. Izogibajte se obarvanega, odišavljenega in potiskanega toaletnega papirja ter tudi odišavljenih vlažilnih robčkov. Odsvetovana so intimna mila in navadni geli za prhanje, priporočamo sintetična mila. Vsakodnevno naj se nanaša negovalno mazilo (svetujemo indiferentno negovalno mazilo, ni potrebno da je protihemoroidno) na kožo okoli zadnjika in kožni del analnega kanala – do drugega členka na prstu globoko. 

Najpogostejši simptomi in znaki: krvavitev, bolečina, srbež

Kaj so notranji in kaj zunanji hemoroidi?

Obstajata dva venska žilna pleteža v zadnjem delu črevesja. Zunanji hemoroidalni žilni pletež se nahaja v predelu anusa, pokrova ga koža, notranji hemoroidalni pletež pa na globini 5-8 centimetrov in ga prekriva sluznica. Težave z zunanjimi hemoroidi se precej razlikujejo od simptomov in znakov povečanih notranjih hemoroidov.

Kako vem, da imam hemoroide?

Hemoroidi so žilne blazinice, ki predstavljajo normalno anatomsko strukturo, ki jo imamo vsi. Težave začnejo običajno povzročati, kadar se povečajo. 

Najpogostejši simptom je krvavitev. Krvavitev je lahko občasna, prisotna ob vsakem odvajanju, obilna, kri lahko po odvajanju kaplja v školjko ali se nahaja na površini blata, lahko pa je vidna zgolj kot sled na papirju. Značilnost krvavitev iz spodnjih prebavil, predvsem krvavitev iz hemoroidov, je, da je kri prisotna na blatu ali se pojavi po odvajanju, ni pa primešana blatu in je svetlo rdeče barve. Občasno se lahko pojavijo tudi krvni strdki, najpogosteje se to zgodi ob predrtju tromboziranega zunanjega ali notranjega hemoroida, krvavitvi pa je običajno pridružena bolečina oziroma olajšanje le-te po predrtju in krvavitvi. Dalj časa trajajoče, obilne in pogoste krvavitve lahko privedejo do slabokrvnosti.

Ali hemoroidi izginejo sami?

Notranji hemoroidi ne izginejo, se pa lahko tudi sami zmanjšajo. Kadar govorimo o zunanjih hemoroidih, je običajno mišljena akutna tromboza – nenaden nastanek strdka perianalno. Ti, oziroma natančneje strdek, ki je posledica poka hemoroidalne žile, se lahko tudi spontano resorbirajo in izginejo.

Izogibajte se obarvanega, odišavljenega in potiskanega toaletnega papirja ter tudi odišavljenih vlažilnih robčkov.

Koliko časa trajajo hemoroidi?

Žal pravila ni. Notranji hemoroidi so normalna struktura, torej so praktično stalni, ampak ni nujno da so povečani ali da delajo težave. Zunanji tromboziran hemoroid se običajno resorbira v nekaj tednih, s kirurško pomočjo ali ob spontanem predrtju pa še nekoliko prej.

Kaj pomeni, da so mi hemoroidi izpadli? Kako se to čuti/opazi?

Izpadajo notranji hemoroidi. Po odvajanju izpade rožnata sluznica, ki se čez čas sama ali s pomočjo vrne nazaj v anorektum. Ohlapna koža, ki je stalno prisotna in lahko tudi oteče ni enako kot izpadel hemoroid.

Drugi, tudi pogost simptom je bolečina. Običajno je prisotna v zadnjem, kožnem delu analnega kanala ali na samem anusu. Redko se pojavi v obliki krčev, predvsem ponoči, ki so močni in trajajo nekaj minut. Večinoma se bolečina pojavi ob analni fisuri (razpoki na kožnem delu analnega kanala), lahko spremlja izpadle notranje hemoroide. Včasih je bolečini pridružena tipna zatrdlina ali oteklina na zadnjiku, v tem primeru moramo pomisliti na absces ali pogosteje na tromboziran zunanji hemoroid.

Katere so najpogostejše težave zaradi hemoroidov?

Notranji hemoroidi so slabo oživčeni in redko povzročajo bolečine, njihov glavni znak je krvavitev ob odvajanju ali izpadanje po odvajanju ali naprezanju, lahko dajejo tudi občutek nepopolnega izpraznjenja. Zunanji trombozirani hemoroidi nastanejo nenadoma kot čvrsta boleča zatrdlina, ki se lahko tudi predre in obilno zakrvavi. Ohlapna koža na zadnjiku je običajno moteča pri higieni.

Kako ravnati ob hemoroidih?

Če ob poskusu zdravljenja z zdravili, ki so na voljo v lekarnah v nekaj tednih ni izboljšanja je potreben proktološki pregled. Ob nenadno nastalih tromboziranih hemoroidih so bolniki velikokrat obravnavani v urgentni službi, kjer se naredi rez in odstranitev strdka.

Kdaj je treba obiskati zdravnika, če sumim, da imam hemoroide?

Kadar se težave ponavljajo, tudi če konzervativna terapija prehodno pomaga; če se težave stopnjujejo ali če težave trajajo več tednov.

Srbenje je lahko znak razpoke na analnem kanalu, kožnega vnetja, otekanja zunanjih ali tudi izpadanja notranjih hemoroidov ali celo okužbe s paraziti, predvsem podančicami. Pojavi se lahko spremenjen ritem odvajanja. Lahko se pojavijo nenadne driske, ki lahko nakazujejo na okužbo, vnetje črevesne sluznice, ob uživanju zdravil ali pojav intolerance za določena živila (na primer najpogosteje gluten ali laktozo). Zaprtje je lahko znak dehidracije, divertikuloze ali posledica uživanja zdravil.

Kakšna naj bo prehrana pri hemoroidih in kakšna, če sem imel poseg zaradi hemoroidov?

Ne glede na to ali je bil narejen poseg ali ne, prehrana mora biti takšna, da je blato formirano in mehko, ne tekoče in ne trdo. 

Kakšna je nega po operaciji?

Po operaciji se držite prejetih navodil. V grobem je potrebno preprečevati nastanek otekline s hlajenjem in masažo rane, ter skrbeti za redno odvajanje mehkejšega blata. 

Več o hemoroidih preberite na https://bolezni-ven.si/hemoroidi/