Luskavica: Danes jo znamo zdraviti

Še do pred kratkim so bili bolniki z luskavico (psoriazo) močno stigmatizirani. Zaradi vnetnih, luskastih in včasih celo gnojnih sprememb na koži imajo bolniki velike težave pri navezovanju stikov in odnosov, drugi se jih izogibajo, lahko celo izgubijo službo.

Lusksavica je bolezen z mnogo obrazi, so izpostavili udeleženci okrogle mize. Foto: RMZ

Danes je bolezen bolje poznana, in kar je glavno, tudi bolnikom z najhujšimi oblikami luskavice sodobno zdravljenje učinkovito pomaga, so strokovnjaki povedali na okrogli mizi ob predstavitvi knjižice Psoriaza. Bolezen z več obrazi.

Na okrogli mizi so predstavili knjižico “Psoriaza. Bolezen z več obrazi.” Na njej so sodelovali ugledni strokovnjaki. Foto: STA

Ocenjujejo, da je v Sloveniji okoli 40.000 ljudi z luskavico. Večina jih zboli z blažjo in petina z zmerno do hudo obliko bolezni. Pomembno vlogo pri prepoznavanju luskavice imajo družinski zdravniki, h katerim se bolniki najprej obrnejo po pomoč. Blage oblike bolezni zdravijo družinski zdravniki sami, težje napotijo k dermatologu.

“Zdravljenje bolnikom močno izboljša videz kože in kakovost življenja ter deluje na vnetja, ki ob bolezni delujejo v notranjosti telesa.” (prof. dr. Tomaž Lunder, UKC Ljubljana)

Vnetje ne prizadene le kože

Prof. dr. Tomaž Lunder, dr. med., z Dermatovenerološke klinike UKC Ljubljana je pojasnil, da gre za kronično imunsko pogojeno vnetno bolezen kože, ki je torej kot nekakšna revma v koži. Bolezensko spremembo imunskega sistema lahko sprožijo okužba, stres, poškodba ali zdravila. Najpogosteje se to zgodi okoli 40. leta. Vsi ti dejavniki pozneje lahko vplivajo tudi na njeno poslabšanje.

“Tveganje za srčni infarkt je pri hudem bolniku z luskavico povečano kar za sedemkrat.”

Zdravljenje ni pomembno le, ker bolnikom močno izboljša videz kože in kakovost življenja, ampak (mogoče še bolj) ker deluje na vnetja, ki ob bolezni delujejo v notranjosti telesa. Pri tretjini bolnikov pride do vnetja sklepov – psoriatičnega artritisa. Pogosteje zbolevajo za kronično vnetno črevesno boleznijo in očesnim vnetjem, imajo pa tudi povečano tveganje za depresijo, presnovni sindrom in za srčno-žilne bolezni. Tveganje za srčni infarkt je pri hudem bolniku z luskavico povečano kar za sedemkrat.

Revolucija zdravljenja

Najbolj ogroženi za vse te pridružene bolezni so bolniki s hudo obliko luskavice, je pojasnila dermatovenerologinja doc. dr. Nada Kecelj Leskovec, dr. med. Pri hudi obliki luskavice je prizadete več kot 10 odstotkov kože, kar pomeni površino približno desetih dlani. Vse kaže, da skupek omenjenih težav lahko vpliva na krajšo življenjsko dobo bolnikov – če seveda niso ustrezno zdravljeni.

“Pri hudi obliki luskavice je prizadete več kot 10 odstotkov kože.” (doc.dr. Nada Kecelj Leskovec, UKC Ljubljana)

Biološka zdravila uporabijo, ko vsaj eno ali dve od konvencionalnih zdravil ni uspešno in je bolnikova kakovost življenja močno okrnjena. Blažjo obliko luskavice zdravijo z mazili na prizadetih mestih, zmerno pa tudi s fototerapijo. Za bolnike je dobro poskrbljeno po vsej Sloveniji, meni Nataša Koser Kolar, dr. med., iz Splošne bolnišnice Celje in dermatologi jim lahko predpišejo vsa zdravila, tudi biološka. Za najtežje bolnike se sestane tudi posebni strokovni konzilij, ki se posvetuje o najustreznejšem zdravljenju.

“Luskavica je sicer pogosto zadnja stvar ob obisku v ambulanti, čeprav je sramu zaradi boljšega poznavanja bolezni in uspešnejšega zdravljenja vse manj.” (mag. Rajko Vajd, Zdravstveni dom Ljubljana)

Včasih je bil v zimskem času dermatološki oddelek njihove bolnišnice poln bolnikov z luskavico, je še povedala zdravnica, medtem ko dandanes ni tam niti enega. Skoraj vsem torej lahko zadovoljivo pomagajo.

Najboljši vir informacij

Društvo psoriatikov Slovenije deluje že 40 let in ima 11 podružnic po vsej Sloveniji. Tudi nova knjižica Psoriaza bo eden izmed dobrodošlih novih virov informacij o bolezni in življenju z njo je.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj