Poletje je tu

Avtor: Sanja V. Švajger

Še zadnji kongresi so izzveneli, šole zapirajo vrata, zvrstile so se še številne predstavitve na novo zasnovanih akcij in tudi pri nas smo pripravili zadnjo predjesensko izdajo revije. Poletje je sicer letos prišlo že sredi maja in se potem obotavljivo vrnilo sredi tega meseca. A vendar, poletje z veliko začetnico se je začelo in s seboj prineslo vse tiste tako težko vse leto pričakovane užitke. 

Užitek strujanja vetra na koži golen in odkritih rok, dotik bosih nog, preprostost oblačenja in obuvanja ter sploh tisto neopisljivo blaženo občutje ugodja ob pogledu na zeleno mesto. Tudi glasovi so poleti drugačni, v središču mesta še posebej mehki, ko ni več brnenja plehnatih kolon, ki zjutraj dovažajo in potem od 3. ure popoldne naprej spet odvažajo svoj naraščaj v vrtce in šole. Ne boste verjeli, tudi srednješolce še pripeljemo tik do vrat učiln zidanih … Ja, vsega tega proti koncu junija ni več in vsako leto nestrpno prisluškujem, ali je že danes tisti dan, ko je tedenskega šundra za nekaj časa konec.

In kaj prinaša junijsko-julijska izdaja?

Ob nasvetih, ki bodo poskrbeli za zdrav in ugoden oddih, ne glede na to, ali boste odpotovali daleč ali iskali drobne bisere v bližini domačega kraja, poročila o novostih s pomembnih strokovnih srečanj in dogodkov. Na prvem mestu seveda povzetek z največjega svetovnega združenja onkologov ASCA, na katerem je letos znova kraljevala imunoterapija, dogodek komentira priznana strokovnjakinja doc. dr. Mirjana Rajer. Udeležili smo se zanimivega interdisciplinarnega srečanja, na katerem so zdravniki iz različnih strok razpravljali o sodelovanju v obravnavi bolnika s sladkorno boleznijo oziroma bolnika s srčno-žilnimi obolenji, še posebej s srčnim popuščanjem. Povezalo jih je zdravilo, ki se je v zdaj že legendarni raziskavi izkazalo kot še nobeno do zdaj, ob zdravljenju sladkorne bolezni tudi bolezni srca. Ob tem še zmanjšuje telesno težo, odvečne maščobne zaplate se ne topijo kar kjer koli, ampak točno tam, kjer bi se najprej morale, pa se to v praksi zelo redko zgodi, na trebuhu. Tudi v ledvicah, ki so pri sladkornih bolnikih navadno zelo prizadete, ne dela škode, ampak celo koristi. Seveda je stroka previdna, tako kot je prav, saj se nekateri neopaženi in neželeni učinki zdravila lahko pokažejo šele čez več let. A za zdaj kaže samo dobro, potekajo pa tudi nadaljnje raziskave, ki bodo znanje o delovanju zdravila še dodatno utrdile.

O sladkorni bolezni piše tudi dr. Karin Kanc, ki se je na letošnjem diamindu, na katerem na inovativen način povezuje zdravljenje telesa in duše, dotaknila enega najbolj zastrašujočih stanj v sladkorni bolezni – hipoglikemije. Da je, ne glede na velik napredek v zdravljenju sladkorne bolezni, hipoglikemija, torej nenaden padec glukoze v krvi in s tem zelo slabo počutje, ki lahko vodi tudi do kome, še vedno velik zdravstveni problem, je na srečanju povedal tudi predstojnik KO za diabetes UKC Ljubljana prof. Andrej Janež. Pomemben delež k urejanju tega področja pa je prispevala prav Karin Kanc, ki je s sodelavci poskrbela za validiran prevod vprašalnika, s katerim bo zdravnik lahko ugotovil, ali je pri njegovem bolniku pretiran strah pred hipoglikemijo.

Preberite si tudi, zakaj bodo v prihodnosti še malce daljše čakalne vrste ob izdaji zdravila, in številne druge novosti s področja zdravja. Zares top novica je gotovo odkritje mikrobiote tudi v dihalih, ki so do pred kratkim veljali za sterilno in neposeljeno področje našega telesa.

Že s prejšnjo številko pa smo začeli tudi s konkretnimi napotki glede vadbe, teka v urbanih okoljih, tokrat pa prvič predstavljamo prispevek mladih kineziologov, ki nam bodo v prihodnjih mesecih lajšali bolečine v mišicah in sklepih.

Želim vam prijetno in dolgo poletje. 

Foto: Bigstock
Foto (portret): Diana Anđelič

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj