Opozarjajo na higenamin v izdelkih športne prehrane

Avtor: R.M.Z.

Nacionalni inštitut za varovanje zdravja je preko sistema nutrivigilance prejel obvestilo, da so na slovenskem trgu v kategoriji športne prehrane prisotni izdelki, ki vsebujejo higenamin. V prehranskih izdelkih za športnike, zlasti v prehranskih dopolnilih, je higenamin običajno prisoten skupaj s kofeinom in tej kombinaciji se pripisuje aktivnosti razgradnje maščob (lipoliza) in pospešitve metabolizma (termogeneza). 
sport_tek

Taki izdelki se pogosto oglašujejo tudi kot sredstva za hujšanje (t.i. ”fat burnerji”).

Higenamin je bil v letu 2018 uvrščena med prepovedane snovi v športu, v skupino beta-2 agonistov (Lista prepovedanih snovi in postopkov 2018, SLOADO). Te spojine se v medicini uporabljajo za razširitev dihalnih poti pri zdravljenju astme in drugih dihalnih (pljučnih) obolenj. Nekatere raziskave so pokazale, da beta-2 agonisti lahko, kadar je njihova prisotnost v krvi močno povečana, vplivajo na izboljšanje telesnih sposobnosti. Beta-2 agonisti so za športnike prepovedani na in izven tekmovanj (SLOADO). Pred kratkim je bil zaradi higenamina slovenski športnik pozitiven na dopinškem testu.
Higenamin, znan tudi kot norkoklaurin (ang. norcoclaurine) je alkaloid rastlinskega izvora (1-benzil-1,2,3,4-tetrahidro izokinolin), ki ga najdemo npr. v korenini preobjede (Aconitum carmichaelii) ali semenih indijskega lotusa (Nelumbo nucifera). Higenamin se na tak način uporablja v tradicionalni kitajski medicini. V izdelkih na trgu se pojavlja v obliki rastlinskih ekstraktov ali v sintetični obliki (higenamin HCl). 
NIJZ opozarja, da higenamin ni običajna sestavina živil in da na nivoju EU, v skladu z živilsko zakonodajo, varnost uporabe v živilih še ni bila preiskovana ali dokazana. V splošnem velja, da imajo beta-2 agonisti lahko fiziološke posledice kot so: glavobol, znojenje, nemir in vznemirjenost, mišični krči, živčnost (SLOADO). V kombinaciji s kofeinom lahko pride do resnih motenj srčnega ritma (EFSA, 2015; Deldicque, 2016).

Skupaj z Zdravstvenim inšpektoratom  RS ugotavljajo, da so nekatere države članice EU preko sistema hitrega obveščanja RASFF že opozorile na prisotnost higenamina v prehranskih dopolnilih za športnike, v večini primerov v kombinaciji z drugimi spornimi sestavinami (npr. DMAA) ali visoko vsebnostjo druge sestavine (npr. kofein). Ni znano, ali se je higenamin uporabljal v živilih ali prehranskih dopolnilih pred letom 1997, zato bi lahko imel status novega živila, za katerega je pred vstopom na trg EU potrebna ocena varnosti. Za zagotavljanje varnosti posameznih izdelkov je odgovoren proizvajalec, oziroma tisti, ki izdelek daje na trg v EU. Nosilci dejavnosti, ki izdelke športne prehrane dajejo na trg Republike Slovenije, so odgovorni, da je tudi označba vsebinsko skladna z označbo proizvajalca in z zahtevami zakonodaje.

Na inštitutu potrošnikom svetujejo, da spremljajo in pozorno preberejo označbo na izdelku športne prehrane. Vsebnost higenamina mora biti navedena na deklaraciji izdelka, skupaj z vsemi opozorili za potencialne uporabnike. Opozorila pogosto močno omejijo ciljno skupino uporabnikov, ki jim je izdelek namenjen. Pred uporabo je potrebno ta opozorila dosledno upoštevati. 

Prehranski izdelki za športnike so pogosto kompleksna mešanica koncentriranih hranil in drugih snovi s fiziološkim učinkom, kar pri uporabnikih lahko povzroči neželene dogodke, takojšnje ali ob daljši uporabi. Nekatere sestavine lahko medsebojno učinkujejo tako, da še povečajo učinke posameznih komponent. Ker je tudi ponudba teh izdelkov kakovostno zelo raznovrstna, pri njihovi uporabi vedno svetujejo previdnost.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj