Po skoraj 20 letih v EU prihaja novo zdravilo za gripo

Stroka opozarja, da covd-19 v naslednjih letih prinaša hujše izbruhe gripe in RSV. Nova zdravila bi to lahko preprečila. Prvega je EU pravkar odobrila.

Čeprav je covid-19 zmanjšal zbolevanje za gripo za 98 %, stroka napoveduje velike izbruhe v naslednjih sezonah. Odobritev novega zdravila za gripo v EU je tako več kot dobrodošla. Foto: Bigstock

Evropska komisija je odobrila enkratni odmerek zdravila Xofluza za zdravljenje gripe brez zapletov pri bolnikih, starih 12 let ali več, in za profilakso gripe pri osebah, starih 12 let ali več po predhodni izpostavljenosti virusu. Gre za prvo tovrstno zdravilo po 20 letih, odobreno tudi za preventivo in otroke, starejše od 12 let. Odobritev je še posebej pomembna v luči napovedovanja hujših izbruhov gripe v naslednjih sezonah.

Študije so potrdile, da zdravilo Xofluza zmanjša trajanje simptomov gripe za več kot en dan v primerjavi s placebom (mediani čas 53,7 ure v primerjavi z 80,2 ure). Xofluza je prvo peroralno zdravilo za gripo, ki ga bolniki vzamejo samo enkrat. Učinkuje pri številnih virusih gripe, vključno s sevi, odpornim na oseltamivir in sevi ptičje gripe (H7N9, H5N1). Deluje tako, da zavira endonukleazne beljakovine, odvisne od kapice – ki je bistvenega pomena za replikacijo virusa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj