Revolucionaren pristop v nižanju holesterola že v EU

Avtor: firstWord in S. S.

Evropska agencija za zdravila je včeraj odobrila prvo izmed zdravil iz nove skupine zaviralcev PCSK9. Gre za monoklonske zaviralce proproteinske konvertaze subtilizin/keksin tip 9 (PCSK9), ki zelo učinkovito zniža koncentracijo LDL-holesterola. Odobreno zdravilo alirokumab (praulenta) je tako edino zdravilo za zdravljenje primarne hiperholesteromije  oziroma mešanih dislipemij kot dodatek k dietnemu režimu in/ali obstoječi terapiji s statini. 

Do zdravila so upravičeni tisti bolniki, ki ne dosežejo ciljnega znižanja maščob v krvi s statini ali drugimi zdravili za zniževanje lipidov v krvi, ali statinov ne prenašajo. Bolniki prejmejo injekcijo zdravila enkrat v dveh tednih. Odobritev zdravila temelji na izsledkih raziskave III. ODYSSEY, v kateri so bolniki prejemali zdravilo alirocumab ob statinski terapiji, v drugih dveh rokah pa placebo oziroma ezetimib.

O vplivu jemanja alirokumaba na srčnožilne dogodke poteka študija ODYSSEY OUTCOMES, izsledki bodo znani leta 2017. V ZDA je odobreno podobno zdravilo, evolokumab, namenjano za zniževanje koncentracije LDL-holesterola pri bolnikih s heterozigotno ali homozigotno družinsko hiperholesterolemijo in bolnikih z zvišano ravnjo krvnih maščob, ki ne prenašajo statinov. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj