Imunoterapevtsko zdravilo pembrolizumab preskušan tudi pri težavnih vrstah raka

Avtor: S. S.

Na letošnjem Evropskem onkološkem kongresu (ECC – European Cancer Congress), ki je potekal med 25. in 29. septembrom, so bili predstavljeni novi podatki o raziskavah protitumorskega delovanja zdravila pembrolizumab pri širokem krogu napredovalih vrst raka. Skupaj je tako bilo predstavljenih 15 povzetkov o omenjenem zdravilu pri devetih za zdravljenje težavnih vrstah raka – med njimi tudi 4 ustne predstavitve najbolj svežih izsledkov.

Prav tako so bili predstavljeni podatki o izražanju PD-L2 pri več tumorjih in o morebitni uporabnosti tega biološkega označevalca za predvidevanje odzivnosti bolnikov na zdravljenja proti PD-1. Med študijami, sprejetimi v program letošnjega ECC, so tudi raziskave monoterapije z zdravilom pri raku anusa, biliarnega trakta, kolorektuma, Merklovih celic (vrsta kožnega raka), nazofarinksa (vrsta raka glave in vratu) in nedrobnoceličnem pljučnem raku ter študija, ki je ocenjevala zdravilo pembrolizumab v kombinaciji z drugimi imunoterapijami pri melanomu.

“Medtem ko bogatimo nabor kliničnih podatkov in tako širimo razumevanje potenciala zdravila pembrolizumab, si prizadevamo tudi ugotoviti dejavnike, na podlagi katerih bi prepoznali bolnike s potencialno najboljšim odzivom na posamezno zdravilo ali shemo zdravljenja,” je dejal dr. Roger Dansey, višji podpredsednik in vodja področja terapevtike v onkološkem razvoju pozne faze, Merck Research Laboratories. Začetni podatki o izražanju PD-L2 zdaj kažejo na morebiten pomen dvojne blokade PD-L1 in PD-L2 pri zdravljenju raka z zdravili proti PD-1.”

O zdravilu pembrolizumab

Pembrolizumab sodi v novo skupino zdravil – imunoterapevtikov, je humanizirano monoklonsko protitelo, ki prepreči vezavo anti-PD-1 in njegovih ligandov PD-1 in PD-L1. Zdravilo z vezavo na receptor PD-1 prepreči delovanje ligandov nanj. Tako odpravi po poti PD-1 posredovano zavrtje imunskega odziva, vključno z imunskim odzivom proti tumorju.

Program kliničnega razvoja zdravila pembrolizumaba se je hitro razširil, tako da je zajel več kot 30 vrst tumorjev v več kot 130 kliničnih preskušanjih, od katerih je več kot 70 preskušanj proučevalo zdravilo v kombinaciji z drugimi zdravili proti raku. Preskušanja monoterapije z zdravilom pembrolizumab, ki bodo omogočila odobritev, trenutno zajemajo bolnike z melanomom, nedrobnoceličnim pljučnim rakom, rakom glave in vratu, sečnega mehurja, želodca, kolorektuma in s Hodgkinovim limfomom; v načrtovanju so tudi preskušanja pri še drugih vrstah raka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj