V gobicah za čiščenje odkrili uničevalce nevarnih bakterij

Na mladih svet stoji, pravijo, in mladi raziskovalci newyorškega Inštituta za tehnologijo (NYIT) so dokazali, da je temu res tako. V gobicah za čiščenje, ki so jih uporabljali v domačem gospodinjstvu, so odkrili uničevalce nevarnih bakterij.

V gobicah za čiščenje so odkrili bakteriofage, ki uničujejo tudi človeku nevarne bakterije. Foto: Bgstock

Bakteriofagi so virusi, ki uničujejo bakterije, in ki se že skoraj desetletje uporabljajo kot alternativa antibiotikom. So med najbolj raznolikimi mikrobi in naseljujejo vsa okolja, kjer živijo gostiteljske bakterije.

Bakteriofagi uničijo bakterijo, v katero se naselijo

Bakteriofage najdemo na primer v prsti, v našem črevesju, v morju… Pravzaprav je morska voda območje z največjo gostoto bakteriofagov: v enem mililitru se jih nahaja kar 900 milijonov. Bakteriofage intenzivno preučujejo kot rešitev za bakterije, odporne na antibiotike.

»Bakteriofagi so virusi, ki uničijo bakterijo, v katero se naselijo. Ker so zelo specifični, uničijo le točno določeni sev bakterije.«

Raziskovalci newyorškega Inštituta za tehnologijo (NYIT) so v gobicah za čiščenje odkrili bakteriofage, ki učinkovito uničujejo enterobakterije. Gre za vrsto bakterij, ki pri ljudeh povzroča vnetja, njeni sevi pa so pogosto odporni na antibiotike. Ugotovitve so predstavili na kongresu ASM Microbe, ki ga organizira ameriško združenje za mikrobiologijo.

Z gobicami za čiščenje nad odporne bakterije?

Gobice za čiščenje in kuhinjske krpe so izpostavljene številnim bakterijam, in, kot so pravilno domnevali raziskovalci – kjer so bakterije, so tudi bakteriofagi. Analizirali so gobice za čiščenje iz lastnega gospodinjstva in v njih odkrili številne bakteriofage. Potem so na gobice naselili bakterije, ki živijo v človeškem črevesju in ki, če jih zanesemo drugam – na primer v sečila, povzročajo nevarne okužbe. Pogosto povzročajo tudi bolnišnične okužbe. Bakteriofagi so jih uspešno uničili.

»V EU na antibiotike odporne bakterije povzročijo blizu 30 tisoč smrti na leto.«

»Upamo, da bomo iz domačih okolij izolirali in karakterizirali še več bakteriofagov, ki jih bomo v bližnji prihodnosti lahko uporabili za zdravljenje bakterijskih okužb,« pravijo avtorji študije. Imamo torej potencialno rešitev za na antibiotike odporne bakterije pred nosom? Zdi se, da je temu tako, ponuja pa nam jo kar narava sama.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj