V človeškem črevesju našli več kot 140 tisoč vrst virusov

Črevesna mikrobiota je prostor, ki so ga delijo mnogi mikroorganizmi: bakterije, virusi... Vplivajo na vse aspekte našega zdravja, tudi na delovanje možganov in imunski sistem.

V človeškem črevesju prebiva več sto tisoč različnih vrst virusov in njihovih sevov, kar so odkrili šele nedavno. Foto: Bigstock

Virusi so najštevilčnejše biološke entitete na našem planetu. Znano je, da neravnovesja v črevesni mikrobioti igrajo pomembno vlogo pri boleznih, kot so vnetne črevesne bolezni, alergije in debelost. Toda razmeroma malo je bilo doslej znanega o vlogi črevesnih virusov pri zdravju in boleznih nasploh.

Raziskovalci na Inštitutu Wellcome Sanger in Evropskem inštitutu za bioinformatiko EMBL (EMBL-EBI) so analizirali so več kot 28 tisoč vzorcev črevesne mikrobiote. Odkrili so več kot 140.000 različnih virusov, ki živijo v človeškem črevesju. Od tega jih je bilo več kot polovica novih – torej takih, ki so jih zaznali prvič. Med njimi prevladujejo bakteriofagi – virusi torej, ki okužijo bakterije in jih onesposobijo. Ugotovitve odpirajo nove poti za razumevanje, kako virusi, ki živijo v črevesju, vplivajo na zdravje ljudi.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj