Bodo kokoši rešile pomanjkanje vitamina D pri ljudeh?

Bi lahko kokoši postale rešitev za pomanjkanje vitamina D pri ljudeh? Slednje posebej pesti starejše in je bolj izrazito v zimskih mesecih. Vitamin D nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov določene valovne dolžine, dobimo pa ga tudi s hrano.

Vsebnost vitamina D v jajcih se je po treh tednih povečala za tri do štirikrat. Foto: Bigstock

Pomanjkanje vitamina D povzroča motnje v presnovi kalcija in fosfatov, kar lahko privede do zmanjšane kostne gostote in večjega tveganja za zlome in za nastanek osteoporoze v zrelih letih.

»Odrasli potrebujemo 20 μg vitamina D na dan. Zgornja varna meja je 100 μg na dan.«

Jajca so dober vir vitamina D, zato ni presenetljivo, da so znanstveniki prišli na idejo, da bi povečali njegovo vsebnost tako, da bi z UV žarki »obsevali« kokoši. Raziskave so namreč pokazale, da je v jajcih kokoši, ki se prosto gibajo zunaj, več vitamina D kot v jajcih kokoši baterijske reje.

Pri dojenčkih in majhnih otrocih pomanjkanje vitamina D vodi do nastanka rahitisa, za katerega so zaradi motnje pri mineralizaciji kosti značilne deformacije skeleta in izrastline na hrustancih.

Kako do več vitamina D v jajcih?

»Ideja je bila z uporabo UV luči spodbuditi naravno proizvodnjo vitamina D pri kokoših baterijske reje, kar bi povečalo vsebnost vitamina D v jajcih. Prvi tovrstni poskusi so se izkazali za uspešni, vendar so potekali v idealnih pogojih: vsaka kokoš je imela svojo UV luč,« je povedala dr. Julia Kuhn iz Univerze Martin Luther (Halle).

V Sloveniji se povprečne zaužite količine vitamina D pri najstnikih gibljejo okoli 4 μg, pri mladostnikih (19-29 let) okoli 3 μg, pri odraslih okoli 2,5 μg, ter pri starejših odraslih (> 70 let) pa le okoli 1 μg. Takšni vnosi v zimskih mesecih niso zadostni.

Znanstveniki so zato izvedli novo raziskavo, s katero so želeli preveriti praktično izvedljivost uporabe UV luči pri kokoših.

Vsebnost vitamina D se je za nekajkrat povečala

Raziskava je potekala na dveh kokošjih farmah,vanjo pa so zajeli dve različni vrsti kokoši. Testirali so različne UV luči in različno trajanje izpostavljenosti UV žarkom. Analizirali vsebnost vitamina D v vseh jajcih ter raziskali vpliv, ki ga je imela UV svetloba na živali. Kokoši za razliko od ljudi namreč vidijo UV svetlobo, kar vpliva na njihovo obnašanje in nesnost. Vedenje kokoši so spremljali z video kamero.

“Vsebnost vitamina D v jajcih se je po treh tednih povečala za tri do štirikrat.”

Po samo treh tednih izpostavljenosti kokoši UV svetlobi za šest ur na dan se je vsebnost vitamina D v njihovih jajcih povečala za tri do štirikrat. Dodatna UV svetloba kokošim ni predstavljala nobenih težav. Območjem okrog svetilk se niso izogibale in tudi sprememb v obnašanju ni bilo. Raziskovalci so zaključili, da je metoda uporabna v praksi in da bi lahko pomembno zmanjšala pomanjkanje vitamina D pri ljudeh.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj