Betaglukani močnejši od gripe, raziskavo skoraj zamolčali

Gripa si vsako leto utre pot na naslovnice medijev. Kar glede na težave, ki jih povzroči, ni nič čudnega. Delno se je ubranimo s cepljenjem – ki ga univerzalnega ni. Virus se vsako leto zelo spreminja, cepivo pa je izdelano za točno določeno obliko. Drugi način je poskrbeti za čim bolje delujoč imunski sistem, kar je »tek na dolge proge«.

Betaglukani pomembno skrajšajo trajanje in intenzivnost gripe. Foto: Bigstock

Virus gripe je med najbolj neugodnimi sploh. Spreminja se hitreje kot aprilsko vreme, bolezen, ki jo povzroči, pa je statistično gledano med najbolj usodnimi virusnimi obolenji. Zaradi zapletov, ki jih gripa povzroča, po svetu vsako leto umre okrog 650 tisoč ljudi, v EU pa blizu 50 tisoč. Najbolj ogroženi so najmlajši in najstarejši ter kronični bolniki.

Pandemije vsakih 30 let

Zgodovina kaže, da se pandemije gripe pojavljajo na približno 30 let. V tem času virusi gripe tolikokrat mutirajo, da imunost, pridobljena na podlagi prejšnjih sevov, ne pomaga. Hitro spreminjanje virusa je tudi vzrok, da je cepivo učinkovito, če je narejeno za sev virusa gripe, ki v resnici kroži med populacijo. Antivirusna zdravila pomagajo, vendar so namenjena le najbolj ogroženim, pri katerih je potek bolezni zelo težek. Lahko imajo tudi precej stranskih učinkov, na primer slabost, bruhanje, vrtoglavico, nespečnost, pri otrocih tudi nočne more.

Zaradi zapletov ob gripi v EU vsako leto umre okrog 50 tisoč ljudi.

Pomembno je vedeti, da so gripa in gripi podobne okužbe z virusi, kot jih poznamo sedaj, sicer zelo neprijetne, vendar za zdrave ljudi nenevarne. Tisto, kar jemlje življenja – v EU vsako leto okrog petdeset tisoč, so zapleti zaradi gripe, predvsem pljučnica.

Zdrav človek z dobro delujočim imunskim sistem z gripo opravi z lahkoto.

Skoraj zamolčano: Betaglukani premagali gripo

Znanstveniki so testne miši razdelili v dve skupini: ena je dva tedna oralno (tako, da so jih pojedle) prejemala betaglukane, preračunano 2 miligrama na kilogram telesne teže, druga pa ne. Po dveh tednih so obe skupini okužili z zelo visokimi odmerki virusa gripe (H3N1). Po 12 tednih od okužbe so poginile vse miši, ki niso jemale betaglukanov, ter 40 odstotkov tistih, ki so jih prejemale. Ostale so premagale okužbo in popolnoma okrevale.

Betaglukani učinkoviti in poceni

Danes so betaglukani predmet številnih študij. Utirajo si pot v uradno medicino, saj odlično (in brez stranskih učinkov) dopolnjujejo najbolj zahtevna zdravljenja. Čeprav so pogosto bolj učinkoviti, kot zdravila, jim status zdravila ni priznan. Eden od vzrokov, pravijo raziskovalci, je, da so (pre)poceni in dostopni vsem. Gre namreč za naravne polisaharide, ki jih najdemo v vsakdanji hrani: kvasu, ječmenu, algah…

Poznali so jih že naši predniki

Pregled zgodovinskih virov tudi pokaže, da so betaglukane poznali že naši predniki. Ne sicer po imenu in molekulski sestavi, pač pa po učinku, ki ga je imela hrana, bogata z njimi, na zdravje. Nekaj tovrstnih praks se je ohranilo do danes. Mnogi se še spomnimo, kako so nam babice pred odhodom v šolo postregle s kroglico svežega kvasa. »Da ne boš zbolel,« so pravile.

Bi betaglukane morali uvrstiti med zdravila?

Strokovne debate o tem, ali bi morali betaglukane uvrstiti med zdravila in bi jih določene lahko dobili na recept, postajajo vse bolj aktualne. Nič čudnega – populacija v razvitem svetu se stara, staranje pa prinaša številne kronične bolezni, ki zelo obremenjujejo javno zdravstvo. Betaglukani bi tozadevno lahko precej pomagali. Uvrstitev betaglukanov med zdravila bi tudi temeljito počistila med njihovimi proizvajalci. Ostali bi samo najbolj kakovostni, zmede, ki velja sedaj, ne bi bilo več.

Betaglukani so uvrščeni med prehranska dopolnila, produkte, ki jih vsebujejo, pa izdelujejo celo v domačih garažah.

V Sloveniji je v prosti prodaji več kot 20 izdelkov, ki vsebujejo betaglukane. Kako naj torej laiki ločimo dober produkt od slabega? Nikakor. Zanesemo na spletne brskalnike in/ali svetovanje splošnega zdravnika oziroma farmacevta v lekarni.

Mehanizmi delovanja 1-3 betaglukanov

»Ni več vprašanje, ali bodo bodo betaglukani prešli iz prehranskega dopolnila na splošno sprejeto zdravilo. Vprašanje je, kako hitro,« pravijo znanstveniki, in izpostavljajo, da je biološke učinke betaglukanov dokazalo več kot 80 kliničnih študij. Eno od zadnjih raziskav na to temo (v angleščini) najdete TUKAJ. Objavljena je bila aprila 2019 v strokovni reviji Molecules. Zanimiva je predvsem zato, ker razloži mehanizme, preko katerih 1-3 betaglukani delujejo na imunski sistem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj