Zaščitite se pred pnevmokoki – pljučnica je smrtno nevarna

Avtor: R.M.Z

Pljučnica je smrtno nevarna okužba dihal, ki predstavlja enega vodilnih vzrokov smrtnosti povsod po svetu. Pri pljučnici pride do vnetja v pljučih, zaradi katerega se pljučni mehurčki napolnijo s tekočino ali z gnojem, kar nenadno povzroči visoko vročino, kašelj, mrzlico, pospešeno in oteženo dihanje, pospešen srčni utrip in zbadajočo bolečino v prsnem košu.

Pri starejših od 65. leta pnevmokokna pljučnica pogosteje vodi tudi do zapletov, tudi do smrti. Smrtnost pri pnevmokokni pljučnici se – globalno gledano – v povprečju giblje od 6,4 odstotka pa vse do 40 odstotkov. Kot je povedal prof. dr. Matjaž Jereb s Klinike za infekcijska obolenja in vročinska stanja UKC Ljubljana, je pnevmokokna okužba vzrok za kar polovico vseh zunajbolnišničnih pljučnic. »Pnevmokoki so bakterije, ki jih v svoji nosno-žrelni sluznici po nekaterih podatkih nosi vse do 70 % ljudi, ne da bi se tega sploh zavedali. Bakterija jim ne povzroča težav, dokler se v telesu ne ustvarijo pogoji, ko se bakterije aktivirajo in povzročijo okužbo, med drugimi lahko pnevmokokno pljučnico.«

 
 Dr. Vudrag osebno priporoča 13-valentno konjugirano cepivo, ki je primerno za otroke in odrasle.Foto: Thinkstock

Cepite se!

»Med tistimi boleznimi, ki jih s cepljenjem lahko zanesljivo preprečimo, slovijo pnevmokokne bolezni kot glavni vzrok smrti. Žal o možnosti cepljenja ljudje niso dovolj seznanjeni; na področju ozaveščanja bi morali še veliko narediti,« je poudaril doc. dr. Marko Vudrag iz NIJZ. »Na voljo so tri cepiva, 10- in 13-valentno konjugirano cepivo ter 23-valentno polisaharidno cepivo. Osebno priporočam 13-valentno konjugirano cepivo, ki je primerno za otroke in odrasle. V primerjavi s polisaharidnim je učinkovitejše, saj deluje trajno; v primerjavi z 10-valentnim, ki je REGISTRIRANO OZIROMA SE LAHKO UPORABLJA SAMO za otroke, pa ščiti pred tremi sevi pnevmokoka več. Za otroke je cepljenje z 10-valentnim cepivom brezplačno, odrasli pa morajo za cepljenje ne glede na vrsto cepiva plačati, razen če imajo katero izmed kroničnih ali drugih bolezni oziroma stanj, pri katerih jim cepljenje krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Cepiva imamo v Sloveniji dovolj, zato res pozivam vse ogrožene skupine, da se odločijo za zaščito, ki jim lahko prihrani veliko težav in reši življenje,« je zagotovil dr. Marko Vudrag.

Dr. Metka Paragi, mikrobiologinja in vodja Oddelka za javno zdravstveno mikrobiologijo na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, meni, da je za cepljenje odraslih primernejše 13-valentno konjugirano cepivo. Vsak posameznik se lahko odloči, s katerim cepivom se bo cepil, izbira pa lahko med priporočljivim konjugiranim 13-valentnim cepivom in 23-valentnim polisaharidnim cepivom.

Visoka zaščita, malo ali nič neželenih učinkov

Cepimo se lahko vse leto, res pa je, da so okužbe pogostejše jeseni in spomladi. Cepiva so varna; polisaharidno in konjugirano cepivo sta »mrtvi« cepivi, torej ne moreta povzročiti okužbe; zaradi tega imata tudi zelo malo neželenih učinkov.

Tveganje za pnevmokokno pljučnico se že pri starejših od 50 let močno poveča:

–        11-krat večje tveganje za bolnike s kroničnimi pljučnimi obolenji

–        6-krat večje tveganje za astmatike

–        4-krat večje tveganje za kadilce

–        3-krat večje tveganje za sladkorne bolnike

–        5-krat večje tveganje za srčno-žilne bolnike

Pljučnica še posebej ogroža tudi bolnike z jetrnimi obolenji, oslabljenim imunskim odzivom, zdravljenim s kemoterapijo ali z radioterapijo, bolnike z rakom, osebe brez vranice, po presaditvi kostnega mozga ali notranjih organov. Pljučni bolnik in predsednik Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije Mirko Triller, pri katerem je prebolena pljučnica pustila trajne posledice, poziva k večjemu ozaveščanju o pomenu cepljena ter zgroženo opozarja na nizko precepljenost zdravstvenih delavcev (cepljena je le petina delavcev v zdravstvu pri nas).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj