Nevarne kemikalije tudi v oblačilih za dejavnosti na prostem

Avtor: R. M. Z.

V proizvodih vodilnih znamk, ki izdelujejo oblačila za dejavnosti na prostem, so našli nevarne in obstojne kemikalije, ki ogrožajo zdravje ljudi in okolja. Kljub njihovim trditvam o trajnosti in ljubezni do narave blagovne znamke kot so The North Face, Patagonia, Mammut, Columbia in Haglöfs še vedno uporabljajo PFC-je, da bi njihovo opremo naredili nepremočljivo, razkriva novo poročilo Greenpeacea.

Poročilo “Puščanje sledi. Skrite nevarne kemikalije v opremi za dejavnosti na prostem” je bilo danes predstavljeno na novinarski konferenci na ISPO v Münchnu, največjem sejmu v Evropi za dejavnosti na prostem.

Greenpeace je testiral 40 izdelkov, ki so bili kupljeni v 19 različnih državah, tudi v Sloveniji. Nevarni PFC-ji niso bili najdeni le v oblačilih, temveč tudi v čevljih, šotorih, nahrbtnikih, vrveh in celo v spalnih vrečah. Zgolj v štirih izdelkih PFC-ji niso bili zaznani. Čeprav je večina znamk javno izjavila, da več ne uporablja nevarnih dolgoverižnih PFC-jev, so bili ti v visokih koncentracijah še vedno najdeni v 18 izdelkih.

»Visok nivo dolgoverižnega PFC-ja, PFOA, ki je povezan s številnimi učinki na zdravje, vključno z rakom, smo našli v nekaterih izdelkih znamke The North Face in Mammut. Ta spojina je že omejena na Norveškem. To so žalostni rezultati za ljubitelje dejavnosti na prostem, ki želijo, da so njihova oblačila tako trajnostna in čista kot kraji, ki jih raziskujejo«, je dejala Mirjam Kopp, vodja projekta #Detox Outdoor.

Ene izmed višjih koncentracij nevarnih PFC-jev so našli prav v obeh izdelkih, ki sta bila kupljena v Sloveniji: pohodniških čevljih znamke Salewa ter pohodniških hlačah znamke Mammut.

»Danes smo ljudje v svetu velikokrat nevidno povezani prek proizvodno-potrošnih verig, pri čemer je lahko nakup izdelka nekje povezan z ogrožanjem okolja in zdravja na povsem drugem koncu sveta. Nad ugotovitvami poročila so lahko razočarani tudi mnogi ljubitelji narave v Sloveniji. Upamo, da bodo skupaj z nami od podjetij zahtevali, naj prenehajo uporabljati nevarne kemikalije pri proizvajanju opreme, ki nas spremlja prav med preživljanjem prostega časa in občudovanjem narave«, je ugotovitve poročila komentirala Ines Kavgić, predstavnica Greenpeacea v Sloveniji.

PFC-ji so kemične spojine, ki v naravi ne obstajajo. Ko so sproščeni v okolje, se mnogi od njih razgrajujejo zelo počasi in vstopijo v prehranjevalno verigo, zaradi česar je onesnaženje skoraj nepovratno. Najdeni so bili v zelo odročnih delih sveta[v], v jetrih živali, kot so delfini in polarni medvedi, ter celo v človeški krvi.

V zadnjih letih je mnogo znamk, ki izdelujejo opremo za dejavnosti na prostem, začelo namesto dolgoverižnih uporabljati kratkoverižne PFC-je, češ da so to boljše alternative. Toda nedavno je več kot 200 znanstvenikov iz 38 držav podpisalo “Madridsko izjavo[vi]”, ki priporoča izogibanje rabi PFC-jev  — tudi kratkoverižnih – pri proizvajanju potrošnih dobrin, vključno s tekstilnimi izdelki.

Medtem ko mnogo tovrstnih znamk še vedno uporablja nevarne kemikalije, je britanska znamka Páramo Directional Clothing danes oznanila svojo zavezo k razstrupitvi[vii]. Páramo je prva znamka v tem sektorju, ki je že odpravila PFC-je iz celotne proizvodne verige, s čimer kaže, da je visoko zmogljiva oprema brez PFC-jev mogoča, in postavlja najvišji standard v sektorju. Britanska znamka se pridružuje 34 mednarodnim modnim in športnim blagovnim znamkam, ki so se že zavezale k razstrupitvi.

Povzetek poročila in njegovo celotno besedilo je dostopno na www.greenpeace.si.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj