Kako obdržimo krepke mišice medeničnega dna

Avtor: Mag. Darija Šćepanović, viš. fiziot.

Mišice medeničnega dna ležijo na dnu medenice, zapirajo medenični izhod in potekajo od sramnice spredaj do trtice zadaj. Te mišice vzdržujejo pravilno lego medeničnih organov ter sodelujejo pri zadrževanju urina in blata. Po drugi strani zagotavljajo podporo danki med iztrebljanjem blata ter prispevajo k stabilnosti hrbtenice in medeničnega obroča. Mišice medeničnega dna so pomembne tudi za spolno doživljanje ženske in njenega partnerja.

Zaradi nepravilnega delovanja mišic medeničnega dna se lahko pojavi uhajanje seča, vetrov ali celo blata iz črevesja. Pri ženskah lahko pride do spuščanja rodil in spremenjene lege medeničnih organov. Pri obeh spolih so pogoste tudi nepravilnosti polnjenja in praznjenja sečnega mehurja, zaprtje in/ali oteženo odvajanje blata, spolne motnje in kronične bolečine v predelu medenice.

Brez Keglovih vaj ne gre

Ker je optimalna funkcija mišic medeničnega dna ključnega pomena, da se človek lahko socialno uveljavlja, živi polno življenje, se giblje in je telesno dejaven, je pomembno, da skrbimo za kondicijo mišic medeničnega dna z rednim izvajanjem vaj za mišice medeničnega dna. Pri teh vajah hoteno krčimo in sproščamo mišice medeničnega dna. S tem lahko izboljšamo njihovo moč in vzdržljivost ter tako pripomoremo k njihovemu pravilnemu delovanju. V preteklosti so te vaje imenovali Keglove vaje, po ameriškem ginekologu dr. Arnoldu Keglu, ki je leta 1948 prvi te vaje opisal. Danes jih imenujemo kar vaje za mišice medeničnega dna ali vadba mišic medeničnega dna

Vaje za mišice medeničnega dna niso priporočljive samo za zdravljenje, ampak se jih priporoča tudi kot preprečevanje posledic nepravilnega delovanja mišic medeničnega dna.

Najpomembnejše pri teh vajah je, da krčimo prave mišice in da je to krčenje pravilno. Najboljše je, da si predstavljamo, da poskušamo zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja in hkrati zaustaviti curek urina. Občutek je, kot da bi hoteli »stisniti in dvigniti« navzgor področje okrog zadnjika, nožnice (pri ženskah) in sečnice. To je stisk mišic medeničnega dna.

Stisk poskušamo zadržati 6–8 sekund in narediti 8–12 ponovitev (med njimi nekaj sekund počivamo), in sicer od 3- do 5-krat na dan. Učinek vadbe povečamo tako, da – medtem ko stisk zadržujemo – dodamo še od 3 do 4 maksimalne stiske z višjo hitrostjo. Da bi pridobili moč in vzdržljivost mišic medeničnega dna, moramo vaje izvajati vsak dan, in to vsaj 6 mesecev. Da bi ohranili in vzdrževali to zmogljivost, pa je treba izvajati vaje vse življenje.

Zmogljivost mišic medeničnega lahko tudi testiramo na različne načine: lahko s prstom, obstajajo pa tudi različne naprave in sonde, ki jih vstavimo v nožnico pri ženskah in zadnjik pri moških. Ti pripomočki lahko izmerijo zmogljivost mišic medeničnega dna, lahko pa predstavljajo tudi povratno informacijo, ali vaje za mišice medeničnega dna izvajamo pravilno.

Kdaj izvajamo vadbo

Vadbo lahko izvajamo v različnih položajih – leže, sede ali stoje. Ne smemo pa je izvajati med uriniranjem. Stiskanje mišic medeničnega dna med uriniranjem oz. prekinjanje curka urina lahko privede do zastajanja seča v sečnem mehurju in njegovega vnetja. Poleg redne dnevne vadbe je priporočljivo, da mišice medeničnega dna stisnemo tudi, tik preden dvignemo kaj težjega ali ko kihnemo ali zakašljamo, saj tako zmanjšamo obremenitev na medenično dno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj