Mladoletni v duševni stiski: nič več hospitalizirani v oddelkih z odraslimi

Avtor: T. L.

Varovani psihiatrični oddelek za otroke in mladostnike bo omogočil nove metode celostne obravnave otrok in mladostnikov, ki zaradi hude motnje v duševnem zdravju ob akutni simptomatiki ogrožajo svoje zdravje in življenje ter zdravje in življenje drugih ljudi. 

Za otroke in mladostnike z akutno duševno boleznijo bo pod okriljem Univerzitetne psihiatrične klinike (UPK) vzpostavili varovani oddelek. Razširjena strokovna kolegija (RSK) za psihiatrijo in pediatrijo sta namreč minuli teden razpravljala o nujnosti vzpostavitve varovanega oddelka za otroke z akutno duševno boleznijo in sklenila, da je najprej treba vzpostaviti oddelek na UPK Ljubljana, saj bo tako otroke in mladostnike obravnaval pedopsihiater. »Dolgoročno pa je treba zagotoviti celostno pedopsihiatrično obravnavo otrok,« je ob tem po obisku psihiatrične klinike sporočila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Varovani psihiatrični oddelek za otroke in mladostnike bo omogočil nove metode celostne obravnave otrok in mladostnikov, ki zaradi hude motnje v duševnem zdravju ob akutni simptomatiki ogrožajo lastno zdravje in življenje ter zdravje in življenje drugih oseb. 

Nesprejemljivo: mladoletni hospitalizirani skupaj z odraslimi
Ministrstvo za zdravje je opozorila varuhinje človekovih pravic, da je rešitev za mladostnike s čustvenimi in vedenjskimi motnjami in posebna skrb za mlade psihiatrične bolnike, ki v bolnišnicah nimajo mesta med odraslimi nujna, vzelo zelo resno. Trenutno je okoli 100 mladoletnih oseb hospitaliziranih v zaprtih psihiatričnih oddelkih skupaj z odraslimi, a so nameščeni v posebnih sobah na varovanem oddelku. 
Vzpostavljanje varovanega psihiatričnega oddelka za otroke in mladostnike sega v leto 2009, ko je ministrstvo za zdravje k ureditvi področja prvič pozvalo RSK za psihiatrijo. Ministrstvo za zdravje ne more neposredno vzpostaviti tovrstnega oddelka, saj mora najprej nov način zdravstvene obravnave potrditi zdravstveni svet, pojasnjujejo na ministrstvu. 
Svet zahteva še dopolnitev finančnega dela vloge
Komisija za ocenjevanje vlog zdravstvenega sveta je obravnavala vlogo UPK Ljubljana za odobritev programa varovanega psihiatričnega oddelka za otroke in mladostnike in sprejela sklep, da je program strokovno utemeljen in smiseln, finančni del vloge pa je treba dopolniti. Predlagatelj mora pripraviti bolj realno finančno oceno programa. Med ministrstvom za zdravje in UPK Ljubljana pa potekajo tudi dogovarjanja o alternativnih možnostih za vzpostavitev varovanega psihiatričnega oddelka za otroke in mladostnike.  
 

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj