Med mladimi priljubljene elektronske cigarete

Avtor: R. M. Z.

V zadnjih letih postajajo predvsem med mladimi, ki raje sledijo novostim na trgu, priljubljene elektronske cigarete. In to kljub temu, da gre za razmeroma nov izdelek ‒ na trgu je približno deset let ‒, zaradi česar obseg posledic dolgoletne uporabe elektronskih cigaret na posameznika ni dobro poznan.   
 

mladostniki

Elektronske cigarete pa so po zbranih podatkih Nacionalnega inštituta za nacionalno varstvo priljubljene tudi v Sloveniji. In to predvsem med mlajšo populacijo. Kot so zapisali na svoji spletni strani, med odraslimi prebivalci Slovenije elektronsko cigareto uporablja manj kot 1 odstotek vseh, kažejo podatki iz leta 2016 o uporaba v zadnjih 30 dneh med prebivalci v starostni skupini med 25 in 74 let, medtem ko so med mladostniki deleži znatno višji. Med anketiranimi 17-letnimi dijaki iz vse Slovenije je 2017 o uporabi elektronskih cigaret kadarkoli v življenju poročala več kot tretjina vseh vprašanih (37 %), v zadnjih 30 dneh pa več kot desetina vseh (12 %).  

O pogostosti uporabe elektronske cigarete med učenci in dijaki osnovnih in srednjih šol pa pričajo tudi opažanja šolskih delavcev. V raziskavi, ki jo je NIJZ izvedel letos, so šolski delavci poročali o uporabi elektronskih cigaret na 43 odstotkih vseh šol iz vse Slovenije, ki so sodelovale v raziskavi (med njimi je bilo 39 odstotkov osnovnih in 53 odstotkov srednjih šol).
Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da se je odstotek šol, na katerih so šolski delavci poročali o uporabi elektronskih cigaret, med letoma 2016 in 2018 pomembno zvišal v osnovnih šolah, ki so sodelovale v raziskavi, ne pa v srednjih šolah.
Na NIJZ opozarjajo, da pomeni nikotin pomembno tveganje za mladostnika, zato je treba uporabo izdelkov, ki vsebujejo nikotin med mladostniki preprečevati. In elektronske cigarete večinoma vsebujejo nikotin. Ta povzroča zasvojenost in zasvoji podobno kot heroin ali kokain. 
Poleg tega so mladostniki zelo in bolj kot odrasli dovzetni za zasvojenost z nikotinom. “Mlajši ko je posameznik ob začetku uporabe nikotina, bolj verjetno bo postal zasvojen in bolj bo zasvojen. Nikotin pri mladostniku poveča tudi tveganje za zasvojenost z drugimi drogami. Mladostništvo je tudi ključno obdobje za razvoj možganov – ti se razvijajo še do približno 25. leta starosti. Izpostavljenost nikotinu v času intenzivnega razvoja možganov lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Vse več raziskav tudi kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete ali kajenje vodne pipe pomembno poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi druge tobačne izdelke,” ob tem opozarjajo na NIJZ, kjer še dodajajo, da tako elektronske cigarete z nikotinom kot tiste brez nikotina vsebujejo številne zdravju škodljive kemične snovi, ki pomenijo dodatno tveganje za zdravje mladostnika.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj