Ali poznaš svoje telo?

Avtor: Sanja V. Švajger

Vsako dekle postopno dozoreva in postaja ženska. Puberteta prinaša celo vrsto sprememb; tako psiholoških kot telesnih. Vse to lahko mladim dekletom odpira nešteto vprašanj in dvomov. Nekaj najbolj osnovnih odgovorov, povezanih s spremembami v in na ženskem telesu, predstavljamo v pričujočem članku. 

spremembe na telesu

Najprej pride so sprememb na telesu v predelu spolovil. Svoje telo moramo poznati, tudi na mestih, ki niso najbolj dostopna pogledu. 

Podrobneje predstavljamo podrobnosti zunanjega in notranjega ženskega spolovila.
SRAMNE DLAKE 
So normalen pojav, če želiš, jih lahko obriješ, vendar bodi previdna glede  možnih neugodnih učinkov britja: poškodbe, pordelosti kože, draženja sluznice, gnojnih mehurčkov (pustul) in vraščanja dlak.

MALI IN VELIKI SRAMNI USTNICI
Veliko žensk ima notranje ustnice večje od zunanjih (tako da gledajo ven);  to je popolnoma normalno in zaradi tega si lahko brez skrbi.

ŠČEGETAVČEK ALI CLITORIS
V njem je zelo veliko živčnih končičev in kot si morda že  ugotovila, je izredno občutljiv na dotik. Nabrekne v odziv na spolno stimulacijo.

PRESREDEK
Je predel med nožnico in zadnjikom.

VHOD V NOŽNICO IN DEVIŠKA KOŽICA
Deviška kožica ali himen je prožna opna, ki običajno ne zapira vhoda v nožnico, ga le zastira.In kateri so notranji ženski spolni organi? 

NOŽNICA
Je mišična cev, njena oblika in velikost se lahko spreminjata v določenih stanjih.  Med spolnim odnosom sprejme spolni ud, med porodom pa deluje kot porodna pot za otroka. Vanjo lahko vstavimo tampon.

MATERNICA
Je organ hruškaste oblike iz mišičnega tkiva, ki leži med mehurjem in danko. V njej se razvija zarodek. Njeno votlino prekriva maternična sluznica, ki se med menstruacijskim ciklusom debeli  in zori, nato pa se odlušči (menstruacija). Na začetku menstruacije se krči in to lahko povzroča občutek krčev v spodnjem delu trebuha.

MATERNIČNI VRAT
Sega v nožnico. Zunanje maternično ustje je odprtina, skozi katero med menstruacijo iz maternične votline odteka menstruacijska kri v nožnico. Skozi zunanje maternično ustje po spolnem odnosu semenčice vstopijo v notranjost materničnega vratu in potem v maternično votlino in jajcevod. Ginekolog iz materničnega vratu odvzame citološki bris za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu.  


JAJČNIKA
Tvorita spolna hormona – estrogen in progesteron. V zgornji plasti jajčnika je veliko število foliklov ali jajčnih mešičkov. V življenju ženske dozori le približno 400 foliklov in pride do ovulacije (sprostitve jajčeca). 

JAJCEVODA 
Skozi jajcevod potuje jajčece iz jajčnika v maternično votlino. Je mesto oploditve jajčeca s semenčico.


(PRVA) MENSTRUACIJA

Prva menstruacija (menarha) je v življenju dekleta poseben dogodek. Je potrditev, da postaja ženska! Ker je genetsko določena, je ni mogoče pospešiti ali odložiti. Dandanes je povprečna starost deklet ob prvi menstruaciji 12,8 leta. Vendar ni razloga za skrb, če se menstruacija ne pojavi do 16. leta; po tej starosti pa je priporočljivo obiskati ginekologa.

Kako pride do menstruacije 

Žleza hipofiza v možganih sprošča gonadotropna hormona, ki potujeta do jajčnikov in tam sprožita rast in zorenje skupine foliklov, od katerih le eden v vsakem menstruacijskem ciklusu popolnoma
dozori in sprosti jajčece. Od pubertete naprej vsake 4 tedne dozori le en folikel, ki vsebuje jajčece, temu pa sledi ovulacija. Hormon estrogen nastaja v jajčniku, in sicer v celicah, ki obdajajo folikel, v katerem je jajčna celica. Estrogen spodbuja rast maternične sluznice. Ovulacija nastopi 8 do 14 dni po začetku menstruacijskega ciklusa.

Menstruacijski cikli so različni 
Menstruacijski ciklus je običajno 28 dni, lahko pa je daljši ali krajši. Tudi različno močne krvavitve niso pri mladih dekletih na začetku nič neobičajnega. Menstruacijski ciklus traja od 21 do 35 dni in še vedno velja za normalnega.

Za izračun plodnih dni ni nobenega popolnoma zanesljivega načina, zato je potrebno biti previden.

Uporabljajte menstruacijski koledarček, saj vam bo olajšal spremljanje ciklusa.

Priporočamo uporabo menstruacijskega koledarčka www.tabletkazame.si

Vir: Pogovorimo se o tvojem telesu, informativna zloženka za dekleta, strok. Rec. Pregled doc. dr. Vilma Kovač. Dr. med. spec. gin. in porod., Ljubljana, 2017

Foto (naslovna): Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj