Krioterapija lahko zmanjša stranske učinke kemoterapije

Zdravljenje raka je običajno povezano z mnogimi stranskimi učinki. Lajšanje slednjih pomembno pripomore h kakovosti življenja onkoloških bolnikov in posledično vpliva na boljši izid zdravljenja.

Krioterapija se pogosto se uporablja za regeneracijo po športu in v kozmetiki. Nove spoznanja potrjujejo, da ima prihodnost tudi kot podporna metoda v medicini, vključno z onkologijo. Foto: Bigstock

Krioterapija je metoda, s katero v terapevtske namene ohladijo telo za kratek čas. Izpostavijo ga zelo nizkim temperaturam – do 150 stopinj Celzija. Najbolj pogosto se uporablja za regeneracijo po športu in v kozmetiki, novejše raziskave pa potrjujejo, da je zelo uporabna tudi kot podporna metoda v medicini, vključno z zdravljenjem raka.

Periferna nevropatija zaradi kemoterapije

Nova študija, objavljena v Journal of National Cancer Institute, kaže, da krioterapija v obliki, da bolniki z rakom nosijo mrzle rokavice in nogavice 90 minut, pomaga pri preprečevanje simptomov nevropatije.

Periferna nevropatija, ki jo povzroča kemoterapija, je pogost stranski učinek zdravljenja onkoloških bolezni. Bolečina, otrplost in mravljinčenje, ki ga doživljajo onkološki bolniki, zmanjša kakovost njihovega življenja in pogosto povzroči odlašanje zdravljenja, kot tudi zmanjšanje odmerkov zdravil ali celo popolno prekinitev zdravljenja. Poleg tega ne obstaja nobena uveljavljena strategija za preprečevanje nevropatije pri bolnikih, ki se zdravijo s kemoterapijo.

Ocenili učinkovitost krioterapije

Raziskovalci so ocenili učinkovitost krioterapije za preprečevanje nevropatije pri onkoloških bolnikih. Bolnice z rakom dojk, ki so jih tedensko zdravili s paklitakselom (80 mg / m2 eno uro), so 90 minut nosile zamrznjene rokavice in nogavice na eni strani telesa, vključno s celotnim trajanjem infuzije zdravila. Raziskovalci so primerjali simptome na obeh straneh telesa. Primarna končna točka je bila incidenca nevropatije, ocenjena s spremembami taktilne občutljivosti glede na izhodiščno stopnjo predobdelave. Raziskovalci so ocenili tudi subjektivne simptome (kot so navedeni v standardiziranem vprašalniku za bolnike) in ročno spretnost bolnic.

Zakasnjen razvoj periferne nevropatije

Med 40 bolnicami, ki so bile zajete v študijo, so štiri odstopile zaradi pljučnice, hude utrujenosti, motenj v delovanju jeter in edema makule. Preostale so dokončale študijo. Vse meritve so pokazale, da je bila incidenca objektivnih in subjektivnih znakov nevropatije tako klinično kot statistično značilno manjša na intervencijski strani telesa – na kateri je bila izvajane krioterapija. Rezultati so potrdili učinkovitost krioterapije za preprečevanje periferne nevropatije, ki jo povzroča kemoterapija. Pomembno so se zmanjšali subjektivni simptomi (o katerih poročajo pacientke) ter objektivni znaki (taktilni in termosenzorični). Ustavilo se tudi zmanjšane ročnih spretnosti. Razvoj simptomov subjektivne nevropatije je z zdravljenjem s paklitakselom klinično in statistično značilno zakasnjen, pojav subjektivne nevropatije pri kumulativnem odmerku 960 mg / m2 pa je skoraj v celoti preprečen, zaključujejo raziskovalci.

Učinkovita strategija za preprečevanje nevropatije

Krioterapija bi lahko postala učinkovita strategija za preprečevanje nevropatije pri bolnikih z rakom, ki se zdravijo s paklitakselom. Lahko bi izboljšala učinkovitost kemoterapije ter zmanjšala zamude pri zdravljenju in poslabšanje kakovosti življenja bolnikov. “Če se rezultati potrdijo v kliničnih študijah, ima krioterapija prednost glede na ostale načine zdravljenja neželenih učinkov. Je učinkovita in poceni. Zdi se, da preprečuje tudi druge elemente nevropatije – in ne (zgolj) nevropatsko bolečino,” je raziskavo komentirala dr. Dawn Hershman, vodja programa za raka dojk pri Herbert Irving Comprehensive Cancer na Univerzi Columbia. Prepričana je, da bo boljše razumevanje bioloških mehanizmov, ki povzročajo periferno nevropatijo zaradi kemoterapije izboljšalo možnosti za njeno učinkovito preprečevanje in zdravljenje.”

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj