Poskrbeti je treba za stalno vlažnost očesa in čimprej obiskati zdravnika

Avtor: S. V. Š.

Oko je lahko suho iz več razlogov. Če je vzrok v nepravilnem solznem filmu, je zdravljenje potrebno takoj, kot tudi v primeru premajhne bazične produkcije solz.

Občutek suhosti očesa se lahko namreč pojavi tudi pri ljudeh z zadostno količino solz, vendar je sestava solz nepravilna, je uvodoma razložila  oftalmologinja Marija Pfeifer dr.med. iz Očesnega kirurškega centra dr. Pfeifer v Ljubljani. Opozorila je tudi, da se terapija pri suhem očesu lahko zelo razlikuje od posameznika do posameznika; katero zdravljenje je za nekoga najprimernejše, pa se ugotovi pri natančnem pregledu pri oftalmologu.

Ali je res , da se težave s suhimi  očmi najpogosteje pojavljajo pri ženskah po 40. letu starosti, morda zaradi uporabe ličil, uporabe kontaktnih leč ali česa drugega?

Suhe oči se res bistveno pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških, vzrok je predvsem v hormonskem stanju žensk. Pogost pojav suhih oči v obdobju od 35 do 45 let je pri ženskah gotovo povezan s spremenjenim hormonskim stanjem, v menopavzalnem obdobju pa je pojav suhih oči prav tako prisoten. Pravilna uporaba ličila in kontaktnih leč ne bi smela voditi do suhih oči.

S kakšnimi težavami vas obiščejo ljudje v povezavi s suhim očesom in ali bi lahko te težave rešili tudi sami?

Ljudje prihajajo k nam v povezavi s suhimi očmi, najpogosteje zaradi rdečih, dražečih oči, občutka tujka ali peska v očeh, občasnega slabšega vida, občasnega pretiranega solzenja, zalepljenih oči zjutraj, otežkočenega gledanja računalnika, televizije. To so najpogostejše težave, ki so vse posledica presuhega očesa. Zelo pomembno je, da se pacienti obrnejo na oftalmologa čim prej, saj lahko s pravilnim zdravljenjem, ki pa ni vedno samo dajanje umetnih solz, težave pogosto rešimo ali omilimo. Suho oko je namreč kronično stanje, ki se zdravi dolgotrajno in različno agresivno od posameznika do posameznika. Nekdo, ki je poskusil že vse mogoče terapije suhega očesa, morda potrebuje posebno zdravilo, ciklosporin brez konzervansov (restaziz), ki ga je v Sloveniji zelo težko dobiti, a odlično pomaga v določenih primerih, ali pa na primer sondiranje meibomovih žlez, ki se redko izvaja v Sloveniji, saj je postopek relativno zamuden, ali  pa morda okluzijo solznih izvodil, ki je relativno enostaven operativni postopek in lahko močno olajša simptome. Terapija se pri suhem očesu lahko zelo razlikuje od posameznika do posameznika; katera terapija je za nekoga najprimernejša, pa se ugotovi pri natančnem pregledu pri oftalmologu.

Kdaj je potrebno zdravljenje suhega očesa?

Solzni film je sestavljen iz treh plasti, najbližje očesu je plast sluzi, ki jo tvori veznica, sredinska plast je vodna plast, ki predstavlja kar 90 % solznega filma, na vrhu pa je lipidna plast, ki jo tvorijo žleze na robovih spodnje in zgornje veke; ta plast preprečuje prehitro izhlapevanje vodne plasti solznega filma. Pri vnetju robov vek, blefaritisu, je prizadeta prav ta lipidna plast solz. Taksno oko je treba zdraviti dolgotrajno. Obstajajo tudi številne sistemske bolezni, pri katerih se pojavlja suho oko.  Nekatera zdravila, kot so antidepresivi, antihistaminiki, uspavala, opiatni in analgetiki, prav tako povzročajo pojav suhih oči kot tudi nekatere očesne bolezni:  entropij, ektropij, zmanjšano mežikanje. V teh primerih je zdravljene potrebno.

Kaj pa kirurška terapija suhega očesa?

Kirurški poseg je včasih potreben, vendar je to redko. V izjemnih okoliščinah je potrebno delno ali popolnoma zašiti veke skupaj oz. narediti tarzorafijo,  pokriti roženico z amnijsko membrano, redko je potrebna celo keratoplastika oziroma presaditev roženice.  To so težke operacije, ki se opravljajo samo v izredno težkih primerih komplikacij zaradi suhih oči. Pogosto pa se odločimo za manjši poseg vstavitve čepkov v izvodilo solz na spodnji veki. Ti čepi so lahko kolagenski, ki se resorbirajo v 3 mesecih, ali silikonski, ki so trajni.  Sondiranje meibomovih žlez je tudi operativni postopek, ki ga izvajamo v primeru blefaritisa, ki povzroči suho oko. Operativna terapija se izvaja običajno šele po tem, ko je vsa preostala terapija nezadostna.

Kaj lahko sami naredimo proti težavam s suhim očesom?

Samo pomoč je zelo pomembna, primerna vlažnost v prostorih, kjer se nahajamo, vlaženje prostorov, izogibanjem klimatiziranim prostorom, izogibanje pihanju klime direktno v glavo, ko se vozimo z avtom, vetru, nošnja zaščitnih očal, ko smo zunaj na mrazu , vetru ali soncu, očala naj imajo zaščito tudi pri strani,  ko smo v bazenu nosimo zaščitna plavalna očala, ko smučamo, se zaščitimo z očali … Nekateri pacienti sami povejo, da je stanje oči v Bohinju na primer bistveno boljše kot v Ljubljani, ker je vlaga v ozračju tam bistveno večja.  Kapljice so v pomoč, niso pa edina rešitev. Res pa je, da moramo uporabljati kapljice brez konzervansov vedno, ko je frekvenca aplikacij umetnih solz več kot 2-krat dnevno, saj pri dolgotrajni večkratdnevni uporabi kapljic s konzervansi  ti lahko povzročijo določene okvare očesa.

Ali imajo ljudje z dioptrijo bolj suho oko?

Da bi imeli ljudje z višjo dioptrijo več težav s suhim očesom ni res, je pa res, da pogosteje obiskujejo oftalmologa, ki lahko prej odkrije težave. Če pa zaradi napačno predpisanih očal slabo vidimo in zato bolj strmimo v besedilo, ki je pred nami, da ga stežka le preberemo, pri tem bistveno manj utripamo z vekami oz. mežikamo, v tem primeru pa je suho oko lahko pogostejša težava. Večkrat rečem svojim pacientom, naj cčim manj buljijo; pri gledanju televizije, branju, vožnji avta ali vedno , ko se skoncentriramo na nekaj, je število utripanj vek v minuti bistveno zmanjšano, kar pa lahko vodi v težave suhega očesa.  Po laserski operaciji korekcije dioptrije pa so težave z suhim očesom zelo pogoste in skoraj vedno vsaj nekaj mesecev po operaciji izrazite.

 Kaj pa je Sjoegrenov sindrom, ali vedno vodi v suho oko?

Sjogernov sindrom je vnetna avtoimuna bolezen, ki se najpogosteje pojavlja pri ženskah v srednjih letih (90 % se je pojavi pri ženskah, starih od 35 do 45 let). Pogosto je sekundarna, kar pomeni, da je v povezavi z drugo sistemsko boleznijo (npr. revmatoidni artritis, SLE) ali kot samostojna bolezen. Značilno so prizadete vse sluznice v telesu, najhuje pa prav oči in usta. Zdravljenje je z blaženjem težav zaradi suhosti sluznic pri hudih oblikah pa tudi z imunosupresivi, kortikosteridi  in drugimi sistemskimi zdravili. Bolezen sicer ni nevarna, je pa hudo nadležna. Diagnozo se postavi z različnimi testi, tudi očesnimi.

Kaj lahko na splošno sami naredimo za svoje oči?

Za zdravje oči lahko sami največ storimo s preventivo. Uporabljamo sončna očala, tudi majhni otroci, nosimo kapo s šiltom na soncu, jejmo zdravo hrano, ne glejmo na bližino (računalnik, knjigo, časopis …) več kot 20 minut hkrati in uporabljajmo pravilo 20 minut gledanja na bližino, ki mu sledi 2 minuti gledanja na daljavo;  med gledanjem na računalnik ali televizijo zavestno večkrat utripajmo z vekami, po 40. letu obiščimo oftalmologa, tudi če nimamo nikakršnih težav z očmi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj