Več kot eno jajce na dan poveča tveganje za sladkorno bolezen

Umešana in kuhana kokošja jajca so priljubljena hrana za zajtrk po vsem svetu. Jajca so idealno beljakovinsko živilo (vsebuje vse esencialne aminokisline in mnoga druga pomembna hranila), ki pa v kombinaciji z nekaterimi drugimi živili lahko povzroči težave.

Kokošja jajca so optimalno beljakovinsko živilo: vsebujejo vse esencialne aminokisline in imajo odlično biološko izkoristljivost. Foto: Bigstock

Jajca so bila dolgo v prehranski nemilosti, saj naj bi poviševala raven LDL holesterola v krvi. Teorija je padla popolnoma. Jajca na dvig holesterola ne vplivajo, nasprotno: so idealno beljakovinsko živilo, aminokisline v njem pa telo lahko optimalno izkoristi. V okoljih pa, kjer jih tradicionalno ne uživajo, lahko »jajcemanija« vodi v težave.

Povečanje tveganja za 60 odstotkov, a le med Kitajci

Kokošja jajca naj bi pri Kitajcih povečala tveganje za sladkorno bolezen tip 2, trdijo raziskovalci Univerze Južna Avstralija na podlagi raziskave, ki so jo izvedli skupaj z katarskimi in kitajskimi kolegi. V njej so v letih od 1991 do 2009 ocenjevali porabo jajc na, kot so navedli, velikem vzorcu (skoraj 9000) odraslih Kitajcev. Njihova povprečna starost je bila 50 let. Ugotovili so, da je uživanje več kot enega kokošjega jajca na dan – še posebej v kombinaciji s sirom, povečalo tveganje za sladkorno bolezen za 60 odstotkov.

Sladkorna bolezen tip 2 »pokuri« 640 milijard evrov na leto

Kitajska je sicer država z najhitreje naraščajočo epidemijo sladkorne bolezni tip 2. Delež bolnikov znaša več kot 11 odstotkov, medtem, ko je svetovno povprečje 8,5 odstotkov. Sladkorna bolezen je tudi zdravstveno stanje, ki najbolj obremenjuje zdravstvene proračune razvitih držav. Za njeno zdravljenje gre 10 odstotkov svetovnih izdatkov za zdravstvo – več kot 640 milijard evrov na leto.

Prehrana ključna za nastanek sladkorne bolezni tip 2

Jajca sicer niso del tradicionalne kitajske prehrane, so si pa s prevzemanjem zahodnjaškega stila prehranjevanja utrla pot na njihove dnevne jedilnike. Prav premik od tradicionalne prehrane k (dokazano nezdravi) zahodni je po mnenju stroke tudi glavni vzrok za ekspanzijo sladkorne bolezni tip 2 na Kitajskem. “Prehrana je znan in spremenljiv dejavnik, ki prispeva k nastanku diabetesa tipa 2, zato je pomembno razumevanje vseh prehranskih dejavnikov,« izpostavljajo avtorji,

Tradicionalna prehrana in sladkorna bolezen tip 2

V zadnjih nekaj desetletjih je Kitajska doživela pomemben prehranski prehod od tradicionalne prehrane, ki temelji na žitih (riž) in zelenjavi, k prehrani, ki vključuje večje količine mesa, prigrizkov in energijsko goste hrane,” pravijo avtorji raziskave. Tudi poraba jajc se na Kitajskem nenehno povečuje – od leta 1991 do 2009 se je skoraj podvojila. Študija tudi potrjuje mnoge predhodne ugotovitve o pomenu tradicionalne prehrane za splošno zdravje in preventivo bolezni.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj