Se trdovratnim glivičnim okužbam bliža konec?

Kaj imajo skupnega naravi bolj prijazni herbicidi in nova zdravila za zdravljenje trdovratnih okužb? Encim acetohidroksiacid sintazo.

Acetohidroksiacid sintaza bi lahko privedla do novih zdravil za zdravljenje tuberkuloze in trdovratnih glivičnih okužb. Foto: Bigstock

Po 50 letih so razvozlali natančno strukturo encima acetohidroksiacid sintaze, kar bo omogočilo razvoj novih herbicidov in tudi novih zdravil. Odkritje je uspelo ekipi iz Univerze Queensland, objavili so ga v reviji Nature.

Razkritje kompletne strukture encima acetohidroksiacid sintaze je prvi prvi korak do biosinteze treh esencialnih aminokislin – levcina, valina in izolevcina. Foto: University of Queensland

Nova generacija zdravil

Raziskovalna skupina, ki jo je vodil profesor Luke Guddat, je razvozlala strukturo izjemno pomembnega encima: acetohidroksiacid sintaze. Gre za izjemno odkritje in prvi korak do biosinteze treh esencialnih aminokislin – levcina, valina in izolevcina. “Uspel nam je korak naprej, za katerega smo si prizadevali pol stoletja. Omogoča popolni vpogled v acetohidroksiacid sintazo. Slednja je ključna je pri več kot 50 komercialnih herbicidih in je – kar je še bistveno bolj pomembno, potencialna učinkovina novih zdravil za zdravljenje na primer tuberkuloze in kronične glivične okužbe ,” pojasnjuje Guddat.

Nenavadna struktura z velikim potencialom

»Ugotovili smo, kako je sestavljena ta izjemno zapletena struktura. Ima zelo nenavadno obliko malteškega križa,” nadaljuje Guddat. Prepričan je, da bo odkritje imelo velik globalni vpliv tudi na kmetijstvo: “Herbicid sulfometuron deluje na acetohidroksiacid sintazo. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja se je zelo uporabljal za zaščito pšenice. Kasneje je zaradi razvoja odpornosti plesni postal popolnoma neučinkovit. Z novim znanjem ga bomo mogoče lahko obnovili.”

Vloga ATP pri uravnavanju acetohidroksiacid sintaze

Acetohidroksiacid sintazo najdemo le v rastlinah in pri mikrobih, ne pa tudi pri ljudeh. “Zato bodo zdravila, ki jih bomo na podlagi novega znanja razvili, verjetno varna, učinkovita in z malo stranskimi učinki,” pravi Guddat, in nadaljuje: “Presenetljiva ugotovitev je bila vloga ATP pri uravnavanju acetohidroksiacid sintaze. ATP je molekula, ki ima ključno vlogo pri zagotavljanju energije celicam. Vendar tukaj deluje kot lepilo – da združi in zadrži strukturo. Tega v resnici nismo pričakovali, gre pa za zagotovo za nekaj, na kar bomo pozorni pri razvoju novih protimikrobnih zdravil.”

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj