Zakaj se nam tresejo roke in kdaj moramo postati pozorni?

Včasih je vzrok za tresoče roke le nekaj skodelic kave preveč. Če se težave pojavljajo tudi potem, ko se pretiravanju s kofeinom odrečemo, gre lahko za kaj precej bolj resnega.

Pretiravanje s kofeinom lahko povzroči tresenje rok.

Zakaj se nam tresejo roke in na kaj velja najprej pomisliti, ko nas fina motorika ne uboga več? Pogosto je vzrok le pretiravanje z obveznostmi, zaradi česar smo kronično pod stresom, neprespanost ali nenaden padec sladkorja v krvi. Roke se zatresejo tudi ob poštenem mrazu, kar smo izkusili že skoraj vsi. Lahko pa se zgodi, da je vzrok za to tresenje rok resno zdravstveno stanje, ki mu moramo posvetiti pozornost.

Esencialni tremor (tresavica)

Esencialni tremor, ki mu rečemo tudi tresavica, je nevrološka motnja, pri kateri se tresejo različni deli telesa: roke, glava, glas in tudi drugi deli telesa. Je najpogostejša motnja gibanja.

Esencialni tremor ima okrog 15 odstotkov starejših od 65 let.

Roke se zatresejo predvsem pri finih opravilih (na primer pri privijanju vijakov, ali če poskusimo vdeti nit v šivanko) ali če v določenem položaju vztrajamo dlje časa. Ko roke prenehamo uporabljati, tresavica mine. Natančni mehanizem nastanka esencialnega tremorja ni v celoti razjasnjen, nekateri viri navajajo dednost. Zdravi se v primeru, da tresenje ovira opravljanje vsakdanjih aktivnosti, na voljo pa so beta blokatorji (propronalol ali ropinorol), okupacijska terapija ali operacija. Motnja v enaki meri prizadene oba spola.

Parkinsonova bolezen

Parkinsonova bolezen nastane zaradi okvare nevronov, ki nadzorujejo gibanje mišic. Za razliko od nekaterih bolezni, ki jih poznamo že tisočletja, se je pojavila z industrializacijo. Dolgo časa so menili, da okvare nevronov povzročajo toksini iz okolje, vendar se je izkazalo, da to ne drži. Večinoma se pojavlja naključno, je pa bolj prisotna v nekaterih družinah (dedna nagnjenost) in pri enojajčnih dvojčkih. Ni ozdravljiva, simptome blažijo z zdravili, ki stimulirajo dopaminske receptorje. Pomaga tudi prehrana z veliko stročnicami, predvsem bobom.

Več si lahko preberete tukaj.

Multipla skleroza

Kronična avtoimuna bolezen, pri kateri vnetje poškoduje živčno ovojnico, se pogosto začne s tresenjem rok. Mielniska ovojnica deluje kot izolator, ki onemogoča preskakovanje impulzov med nevroni. Pravočasno diagnosticiranje in zgodnje zdravljenje sta ključna za zaustavitev napredovanja bolezni.

Več o obravnavi multiple skleroze pri nas najdete tukaj.

Več o sodobnih načinih zdravljenja multiple skleroze si preberite tukaj.

Preveč delujoča ščitnica

Ščitnica izloča hormona tiroksin (T4) in trijodtironin (T3), ki pospešujeta presnovne procese v telesu, nujno potrebna pa sta tudi za normalno rast in razvoj tkiv, posebej možganov. Vsebnost ščitničnih hormonov odkrije preprosti krvni test in pove, ali vzrok za tresoče roke leži v preveč delujoči ščitnici. Hipertirozo običajno spremljata tudi pretirano potenje in pospešen srčni utrip, najpogostejši vzrok zanjo pa je avtoimunsko vnetje ščitnice. Zaradi vnetja pride do nastanka specifičnih protiteles, ki spodbujajo prekomerno proizvodnjo ščitničnih hormonov.

Preveč kofeina

Ste med tistimi, ki dan težko začnejo brez skodelice kave? Ali mogoče dveh? Kar je več, lahko privede do nenadnega tresenja rok, ki pa potem, ko telo razgradi kofein popusti, mine. Kofein je stimulans, njegovi učinki pa se pokažejo 15 do 30 minut po zaužitju. Evropska agencija za hrano odraslim priporoča največ 400 miligramov kofeina na dan, pri čemer naj bi ga naenkrat zaužili največ 200 miligramov. Skodelica prave črne kave (200 ml) vsebuje 90 miligramov kofeina, pločevinka red bulla pa 80 miligramov.

Odvisnost od alkohola in nikotina

Pri alkoholikih se odtegnitveni znaki, med katerimi je najbolj poznano tresenje rok, pojavijo 10 ur po zaužitju zadnje pijače in lahko trajajo nekaj tednov. Ob vnovičnem zaužitju alkohola izginejo. V programih detoksikacije včasih uporabljajo zdravila, ki pomagajo oblvadovati odtegnitvene simptome. Podobno velja za kajenje. Nikotin v tobaku povzroči zasvojenost, in ko ga zmanjka, se roke zatresejo. Lahko se pojavita tudi nemir in anksioznost.

Padec sladkorja v krvi

Stabilna raven krvnega sladkorja je nujna za normalo delovanje telesa. Če sladkor v krvi nenadoma pade, nas obide slabost, oblije pot in roke se začnejo tresti. Pojav zelo dobro poznajo sladkorni bolniki, dogaja pa se takrat, ko sladkorna bolezen ni dobro urejena. Hiperglikemijo (padec sladkorja v krvi) povzročajo tudi pomanjkanje hrane, preveč alkohola in nekatera zdravila.

Zdravila

Stranski učinek uživanja številnih zdravil na recept so nemirne in težke roke oziroma tresavica. Pojav sploh ni tako redek, med zdravili, ki ga največkrat povzročajo, pa so zdravila za duševne motnje in motnje razpoloženja, zdravila za migreno, zdravila za zdravljenje nevropatije in zdravila zoper astmo. Tudi nekateri antihistaminiki (zdravila proti alergijam) lahko povzročajo podobne težave.

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 igra pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravega živčevja, potreben pa je tudi za normalno delovanje imunskega sistema in tvorbo rdečih krvnih celic. Zelo pomemben je pri pretvarjanju folne kisline v obliko, ki jo telo lahko uporabi. Priporočeni dnevni vnos pri odraslih je 2,5 mikrogramov na dan, nosečnice in doječe matere ga potrebujejo še enkrat toliko. Pomanjkanje vitamina B12 še posebej ogroža vegane in vegetarijance, pa tudi starostnike in ljudi z boleznimi prebavil. Pri njih namreč zaradi pomanjkanja intrizičnega faktorja pride do motenj vsrkavanja vitamina B12 v črevesju.

Poškodbe možganov

Nezgodna poškodba glave ali možganska kap sta za tresenje rok zelo pogosta vzroka. Obe stanji sta zahtevni za obravnavo in težki za okrevanje. Sodobni in celostni načini zdravljenja dajejo dobre rezultate, zahtevajo pa obilo vztrajanja in volje s strani bolnikov in njihovih bližnjih. Ena od novejših metod za pospeševanje okrevanja po poškodbah možganov je transkranialna možganska stimulacija, o kateri si več lahko preberete tukaj.

Bolezni jeter

Tresenje rok spremlja kar nekaj bolezni jeter, na primer Wilsonovo bolezen. Gre za genetsko motnjo, pri kateri prihaja do kopičenja bakra v telesu, kar poškoduje jetra in možgane. Bolezen zdravijo z dieto in z zdravili, poleg tresavice pa jo spremlja tudi porumenela beločnica (oči) in rumenkasta barva kože.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj