Kofein poveča sposobnost reševanja konkretnih problemov

Znano je, da kofein poveča osredotočenost, budnost in motorične sposobnosti, njegovega učinka na ustvarjalno razmišljanje pa doslej niso proučevali. Nove raziskave so prinesle zanimive ugotovitve.

Konvergentno razmišljanje je opredeljeno kot iskanje novih rešitev določenega problema. Gre za ustvarjanje idej, ki so ciljno usmerjene, primerne za točno ta problem ter vodijo v njegovo unikatno rešitev .Foto: Bigstock

Kofein vpliva na ustvarjalno razmišljanje. Povečuje sposobnost osredotočanja in kreativnega reševanja problemov, ne spodbuja pa ustvarjalnosti na podlagi domišljije, kaže študija raziskovalcev Univerze Arkansas, pred nekaj meseci prvič objavljene v reviji Consciousness and Cognition. Ustvarjalnost na podlagi domišljije je sicer značilna za umetnike: pesnike, pisatelje, slikarje, skladatelje – kjer rešitev konkretnega problema ni prioriteta.

Spodbujane motoričnih sposobnosti

Čeprav je kofein ena od najbolj raziskanih kemijskih substanc, spoznanja o njem vedno znova presenečajo. Že leta je znano, da spodbuja motorične sposobnosti ter ohranja budnost in koncentracijo ter ima tudi nekatere druge pozitivne učinke na zdravje. Spremljajo ga tudi mnoga napačna prepričanja, predvsem povezana z (umetniško) ustvarjalnostjo. Prav slednjo so raziskali na Univerzi Arkansas. “V zahodnih kulturah je kofein stereotipno povezan z ustvarjalnimi poklici in življenjskim slogom – od pisateljev in njihove kave do programerjev in njihovih energijskih pijač. V teh stereotipih pa ni veliko resnice,” pojasnjuje dr. Darja Zabelina iz Univerze Arkansas.

Razlika med konvergentnim in divergentnim razmišljanjem

Konvergentno razmišljanje je opredeljeno kot iskanje novih rešitev določenega problema. Gre za ustvarjanje idej, ki so ciljno usmerjene, primerne za točno ta problem ter vodijo v njegovo unikatno rešitev. V študiji je bilo dokazano, da kofein pomembno izboljšuje konvergentno razmišljanje, na divergentno razmišljanje pa pomembno ne vpliva. Divergentno razmišljanje je popolnoma drugačno od konvergentnega. V ospredju je kreativnost kot taka, brez usmerjanja na specifično nalogo – ki ima za cilj rešitev konkretne težave.

200 mg kofeina na dan

Za študijo so 80 prostovoljcev naključno razdelili v dve skupini. Ena je jemala 200 mg kofeinske tablete, druga pa placebo. Nato so obe skupini preizkusili na standardnih merilih konvergentnega in divergentnega mišljenja, delovnega spomina in razpoloženja. Kofein ni pomembno vplival na ustvarjalnost in delovni spomin, toda testne osebe, ki so ga jemale, so poročale, da so postale manj depresivne.

“200 mg kofeina na dan je bistveno izboljšalo sposobnost reševanja problemov, vendar pa ni vplivalo na kreativno razmišljanje,” je dejala Zabelina. In kje ter kako dobiti 200 mg kofeina na dan? Odgovor najdete spodaj.

Vsebnost kofeina v različnih živilih

Količina kofeina v skodelici kave (okoli 207 ml) je odvisna od tipa kave in načina priprave.

  • filter kava: 115–175 mg
  • espresso: 30 mg
  • turška kava: 80–135 mg
  • Instant kava: 65–100 mg
  • nekofeinska kava: 2–4 mg

Kaj pa vsebnost kofeina v živilih, ki niso kava? 240 ml črnega čaja vsebuje od 14 do 61 mg kofeina, enaka količina zelenega čaja pa od 24 do 69 mg. Coca cola in njene »izpeljanke« – torej kola pijače, vsebujejo okrog 30 do 35 mg kofeina v 335 ml, energijske pijače pa od 76 do 80 ml v 250 ml. (Vir: Nutris.org; Mayo Clinic)

Povezavo do izvirne znanstvene objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj