V Wuhanu na stotine asimptomatskih primerov covid-19

Množično presejanje več kot 10 milijonov prebivalcev Wuhana konec maja 2020 je odkrilo na stotine asimptomatskih primerov covid-19.

V populaciji kroži najmanj šest sevov koronavirusa SARS-CoV-2. V Evropi in Italiji je trenutno najbolj razširjen sev G. V Veliki Britaniji se je pojavil nov sev – H69V70. Foto:Bigstock

Podrobne raziskave so tudi potrdile, da tesni stiki teh primerov niso bili pozitivni na prisotnost virusa SARS -CoV-2. Študijo, objavljeno v Nature Communications, so vodili raziskovalci na Univerzi za znanost in tehnologijo Huazhong (HUST) v Wuhanu v sodelovanju z raziskovalci na Medicinski fakulteti Norwich (UEA). Profesor Fujian Song iz UEA pojasnjuje: »Wuhan je bilo najbolj prizadeto mesto na Kitajskem zaradi pandemije covid-19.«

Tesni stiki v Wuhanu negativni

Po nekajtedenski popolni karanteni (od 23. januarja do 8. aprila 2020) so uradno razglasili, da virusa v deset milijonskem Wuhanu mestu ni več. Pri asimptomatskih bolnikih niso odkrili nobenega preživetja sposobnega virusa, njihovi tesni stiki pa niso bili pozitivni. “Presejalni program je odkril veliko asimptomatskih primerov.

Podrobne analize so pokazale, da pri njih virusi niso bili sposobni preživetja izven svojih gostiteljev. To pomeni, da okuženi ljudje verjetno niso okužili nikogar drugega,” pojasnjuje Song. Raziskovalci so asimptomatske primere so ugotovili pri ljudeh, starih od 10 do 89 let. Najmanj jih je bilo pri otrocih in najstnikih, mlajših od 17 let, največ pa pri ljudeh, starejših od 60 let.

Novi sev koronavirusa izpodriva ostale

V populaciji kroži najmanj šest sevov koronavirusa SARS-CoV-2. V Evropi in Italiji je trenutno najbolj razširjen sev G. V Veliki Britaniji se je pojavil nov sev – H69V70. Širi se izjemno hitro, vendar zdravim odraslim in otrokom ne povzroča večjih težav. Pri starostnikih se zgodba popolnoma spremeni, pomemben vzrok za to pa je poleg kroničnih bolezni tudi njihova kronična podhranjenost. Raziskava, opravljena v treh slovenskih bolnišnicah je pokazala, da je prehransko ogroženih kar 66 odstotkov bolnikov.

Novi sev koronavirusa so prvič opazili septembra v jugovzhodni Angliji, do novembra pa je bil v Londonu »odgovoren« za četrtino novih okužb. Ta delež je do 9. decembra narasel na več kot 60 odstotkov. Po podatkih CDC virus SARS-CoV-2 vsaka dva tedna pridobi približno eno novo mutacijo. Pri sevu H69V70 so odkrili več mutacij, ki vplivajo na “spike protein” na površini virusa. »Lažje se veže na receptorje na celicah in se zato bolje prenaša,” je prejšnji teden povedal dr. Anthony Fauci, ameriški infektolog.

V Sloveniji novega “britanskega” seva koronavirusa še niso zaznali.

Prevalenca koronavirusa SARS-CoV-2 potrjuje, da novi sev (v grafu obarvan oranžno) izpodriva vse ostale seve. (vir: Milton Keynes Lighthouse Laboratory)

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj