Potrjena zaščitna vloga vitamina D pri covidu-19

Ljudje, ki imajo pomanjkanje vitamina D, do 14-krat pogosteje zbolijo za covidom-19 v hudi obliki, tudi po prilagoditvi starosti in pridruženih boleznih. Vitamin D pomaga krepiti imunski sistem, še posebej pomemben pa je pri spopadanju z virusi, ki napadajo pljuča.

Dilem o tem, kako pomembno je imeti dovolj vitamina D pri prebolevanju covid-19, ni več. Foto: Bigstock

Zadnji dve leti se vrstijo študije, ki potrjujejo njegovo dobrobit pri covidu-19. Enako dolgo lahko spremljamo protiargumente, da vitamin D pri tem, v kako težki obliki bomo izkusili covid-19, nima vpliva. Zdaj se zdi, da je dilem konec. Za to so poskrbeli izraelski znanstveniki in v odmevni raziskavi, objavljeni pred nekaj dnevi, potrdili: vitamin D ima pri prebolevanju covida-19 še kako pomembno vlogo.

Dilemam naredili konec

Doslej so bili dokazi, ki so potrdili povezavo med težjim potekom covida-19 in nižjo ravnjo vitamina D, ocenjeni kot ne dovolj zanesljivi in ne dokončni. Študijam so najpogosteje očitali pomanjkljivosti v metodologiji: na primer, da so opazovali samo ravni vitamina D, ko je bolnik s covidom že v bolnišnici. Izraelci so dilemam naredili konec in ponudili najbolj prepričljive dokaze doslej. Pregledali so zdravstvene kartone za 1176 bolnikov v prvih dveh valovih epidemije covida-19, ki so zaradi resnosti simptomov potrebovali bolnišnično zdravljenje. Njihova povprečna starost je bila 63 let. 253 jih je bilo predhodno testiranih za vitamin D, kar je raziskovalcem omogočilo, da proučijo razmerje med vitaminom D in potekom covida-19.

Pomanjkanje vitamina D pri več kot 50 odstotkih

Izkazalo se je, da je imelo pomanjkanje vitamina D (manj kot 20 ng/ml v krvi) 52 odstotkov proučevanih oseb. 14 odstotkov jih je imelo nezadostne ravni (od 20 do 30 ng/ml), 17 odstotkov jih je imelo ustrezne ravni (od 30 do 40 ng/ml) in 16 odstotkov jih je imelo visoke normalne vrednosti (več kot 40 ng/ml). Več kot četrtina (25,6 odstotka) covidnih bolnikov s pomanjkanjem vitamina D je umrla – kar je več kot desetkrat več kot v skupini bolnikov z normalnimi vrednostmi. Pomanjkanje vitamina D so ugotovili pri 87 odstotkih bolnikov s hudo boleznijo in 34 odstotkih tistih z blago ali zmerno boleznijo.

Slovenci in vitamin D

V slovenski raziskavi so preskrbljenost z vitaminom D določali z analizo vzorcev krvi pri 280 odraslih, starih med 18 in 74 let. Ugotovili so velike razlike pri preskrbljenosti odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D v različnih letnih časih. Med novembrom in aprilom kar približno 80 odstotkov odraslih ni bilo zadostno preskrbljenih z vitaminom D, skoraj 40 odstotkov pa je imelo celo hudo pomanjkanje. Še bolj skrb vzbujajoči so bili rezultati vrednotenja z upoštevanjem strožjih priporočil mednarodnega Združenja za endokrinologijo, ki kažejo, da je bilo v obdobju zime z vitaminom D optimalno preskrbljenih manj kot pet odstotkov odraslih. Rezultati raziskave so bili junija 2020 objavljeni v ugledni znanstveni reviji Nutrients. (Vir: Inštitut za nutricionistiko) 

Slovenska priporočila za vitamin D najdete TUKAJ.

Viri:

Dror AA, Morozov N, Daoud A, Namir Y, Yakir O, Shachar Y, et al. (2022) Pre-infection 25-hydroxyvitamin D3 levels and association with severity of COVID-19 illness. PLoS ONE 17(2): e0263069. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0263069

Žmitek K et al. Vitamin D Intake in Slovenian Adolescents, Adults, and the Elderly Population. Nutrients 13(10): 3528. 2020. https://doi.org/10.3390/nu13103528

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj