Kofein ne poslabšuje srčne aritmije, niti drugih bolezni srca

Raziskovalci ugotavljajo, da povezave med zmernim uživanjem kave in povečanim tveganjem za srčno aritmijo ni.

Uživanje kave deluje protivnetno in je povezano z manjšim tveganjem za nekatere bolezni, vključno z rakom, diabetesom in Parkinsonovo boleznijo. Foto: Bigstock

V največji tovrstni študiji doslej niso našli dokazov, da zmerno uživanje kave vodi do večjega tveganja za srčno aritmijo. Dejansko je bila vsaka dodatna dnevna skodelica kave povezana s 3 odstotki manjšim tveganjem za kakršno koli aritmijo – vključno z atrijsko fibrilacijo, prezgodnjimi krčenjem prekatov, pa drugimi pogostimi boleznimi srca, poročajo raziskovalci. Štiri leta so spremljali več kot tristo tisoč ljudi, rezultate pa 19. julija 2021 objavili v visoko vplivni strokovni reviji JAMA Internal Medicine.

Kava glavni vir kofeina za večino ljudi

“Kava je glavni vir kofeina za večino ljudi in že leta se je drži sloves, da povzroča ali poslabšuje aritmije,” je povedal višji avtor dr. Gregory Marcus, profesor medicine na oddelku za kardiologijo pri UCSF. “Vendar nismo našli prav nobenih dokazov, da uživanje kofeina vodi v večje tveganje za aritmije. Splošne prepovedi uživanja kofeina kot načina za zmanjšanje aritmij in tudi ostalih bolezni srca verjetno niso upravičene,” je še povedal Marcus, sicer specialist za zdravljenje aritmij.

Uživanje kave deluje protivnetno

Čeprav nekatera strokovna združenja predlagajo izogibanje živilom, ki vsebujejo kofein, da bi s tem zmanjšali tveganje za aritmijo, ta povezava ni bila dosledno dokazana. Pravzaprav se je izkazalo nasprotno: uživanje kave deluje protivnetno in je povezano z manjšim tveganjem za nekatere bolezni, vključno z rakom, diabetesom in Parkinsonovo boleznijo. V novi študiji so znanstveniki UCSF raziskali, ali je običajni vnos kave povezan s povečanim tveganjem za aritmijo in ali bi genetske različice, ki vplivajo na presnovo kofeina, lahko to povezavo spremenile. Uporabili so bazo podatkov UK Biobank, na sodelovanje pa je pristalo več kot 386 tisoč udeležencev. Njihova povprečna starost je bila 56 let, nekaj več kot polovica jih je bilo žensk.

Z genetskimi podatki ugotavljali vzročne povezave

Poleg običajne analize, ki je preučevala porabo kave, o kateri so poročali udeleženci sami, so raziskovalci uporabili tudi posebno tehniko, s katero so z genetskimi podatki ugotavljali vzročne povezave. Ker so tisti z genetskimi različicami, povezanimi s hitrejšim metabolizmom kofeina, pili več kave, je ta tehnika omogočila testiranje razmerja med kofeinom in aritmijo na način, ki se ni zanašal na samoporočanje udeležencev. Podatke štiriletnega spremljanja so tudi prilagodili njihovim demografskim značilnostim, splošnemu zdravju in življenjskim navadam.

Aritmijo razvilo 4 odstotke udeležencev

Po štirih letih je približno 4 odstotke udeležencev raziskave razvilo aritmijo. Tudi pri tistih, ki so bili genetsko nagnjeni k drugačni presnovi kofeina, niso opazili nobenega dokaza o povečanem tveganju za aritmije. Pitje več kave je bilo dejansko povezano s 3-odstotnim zmanjšanim tveganjem za razvoj aritmije. Kot omejitve študije avtorji navedli, da so udeleženci sami poročali o tem, koliko kave zaužiujejo. Prav tako niso bile na voljo podrobnejše informacije o obliki zaužite kave – na primer espresso, turška itd.

“Zgolj dvojno slepo randomizirano klinično preizkušanje lahko dokončno in jasno pokaže učinke uživanja kave oziroma kofeina,” je dejal Marcus. “Vendar je naša raziskava potrdila, da uživanje živil, ki vsebujejo kofein, ne poveča tveganja za aritmijo. Antioksidativne in protivnetne lastnosti kave verjetno celo varujejo srce.”

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj