Preboj: Namesto kontracepcijskih tabletk prihajajo uhani

So kontracepcijskim tabletkam šteti dnevi? Prihodnost zaščite pred neželeno nosečnostjo bo pripadala kontracepcijskemu nakitu, napovedujejo znanstveniki.

Uporaba kontracepcijskih tabletk pri slovenskih najstnicah se je v zadnjih letih potrojila.

Razvili so kontracepcijski uhan, ki je vsebuje sintetične hormone, nova oblika pa naj bi bila izjemno zanesljiva in preprosta za uporabo. Pod izum so se podpisali kemiki tehnološkega inštituta na Univerzi Georgia, odkritje pa opisali v marčevski izdaji strokovne revije Journal of Controlled Release. Želeli so izboljšati zanesljivost kontracepcije in odpraviti potrebo po vsakodnevnem jemanju tabletk.

Zanesljivost zaščite odvisna od doslednosti

Kontracepcijske tabletke sicer veljajo za zanesljivo obliko preprečevanja neželene nosečnosti, njihova zanesljivost ob pravilnem (doslednem) jemanju pa je 99,7 odstotkov. Če temu ni tako, kar se v praksi redno dogaja, se zanesljivost zaščite zmanjša celo za 10 odstotkov.

Prvi testi kontracepcijskega uhana so bili zelo uspešni, znanstveniki pa menijo, da se bodo nad njih navdušili predvsem mladi. Na ta način tudi želijo zmanjšati delež najstniških nosečnosti, ki v ZDA znašajo 12 otrok na 1000 najstnic.

Spolnost med slovenskimi mladostniki

Spolnost mladih med drugim raziskuje mednarodna študija HBSC (Health Behaviour in School Aged Children), ki vsaka štiri leta poteka v 43 državah Evrope in Severne Amerike.

Zadnje ugotovitve kažejo, da ima pri nas spolne odnose dobra četrtina petnajstletnikov, pri čemer jih večina (85 odstotkov), uporablja enega od zanesljivih načinov kontracepcije. Sem sodita kondom ali kontracepcijske tabletke oziroma kombinacija obojega. Slednjo ginekologi priporočajo, ker je to zanesljivi način za preprečevanje okužb s spolno prenosljivimi boleznimi.

Razlike med šolami velike

Na varno spolnost slovenskih petnajstletnikov zelo vpliva njihov socialno ekonomski položaj. Pri tistih, ki prihajajo iz družin z visokim gmotno socialnim položajem, jih je pri zadnjem spolnem odnosu zanesljivo zaščito uporabilo 85,7 odstotkov. Pri tistih iz okolij s slabšim tovrstnim statusom pa jih je bilo takih le 61,5 odstotkov.

S spolnostjo najprej začnejo tisti, ki obiskujejo poklicno šolo (spolne odnose pri petnajstih jih je vsak enkrat imelo 48 odstotkov). Sledijo tisti, ki obiskujejo srednjo tehnično šolo (34 odstotkov) in gimnazijci (15 odstotkov).

Uporaba tabletk pri nas se je potrojila

V zadnjih letih se je pri nas uporaba kontracepcijskih tabletk pri dekletih, mlajših od 19 let, povečala za trikrat. Porast uporabe zanesljive kontracepcije je Slovenijo pripeljal med države z najmanjšim deležem najstniških nosečnosti. Slednji v zadnjih letih znaša 5 do 6 otrok na 1000 mladostnic. Za primerjavo: v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja je ta delež znašal 35 otrok na tisoč mladostnic.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj