Deli telesa se na dan in noč odzivajo neodvisno od možganov

Dnevno-nočni oziroma cirakadni ritem je lastnost živih bitij, da svoje delovanje ciklično prilagajajo pogojem v okolju, predvsem temperaturi in menjavi dneva in noči. Pravimo mu tudi notranja ura in deluje neodvisno od zunanjih dražljajev.

Na notranje ure organov vplivajo dejavniki, kot so pomanjkanje spanja, prehrana in telesna vadba. Foto: Pixabay

Dnevno-nočni ritem uravnava biološke procese v vseh živih bitjih, poznajo jih tudi mikrobi in rastline. Raziskovalci so že dlje časa domnevali, da notranje ure posameznih organov delujejo neodvisno. Zdaj so teorijo, da se deli telesa na dan in noč odzivajo neodvisno od možganov, tudi dokazali.

Imate kdaj občutek, da vaše telo deluje drugače, kadar pozno v noč gledate televizijo ali sedite za računalnikom? Ko se to zgodi, se notranja ura zmede, posledica pa je večja dojemljivost za različne zdravstvene težave, so prepričani znanstveniki.

“Nadejamo se, da bomo dešifrirali presnovne poti, ki nadzorujejo naše cirkadiane ritme, procese staranja in splošno počutje.”

Teorijo, ki je doslej veljala zgolj za verjetno, so raziskovalci Univerze Kalifornija (UCI) v sodelovanju s španskim Inštitutom za raziskave v biomedicini (Barcelona), zdaj tudi dokazali. Pri poskusih so uporabili posebej vzgojene miši, ugotovitve pa objavili v strokovni reviji Cell.

Notranje ure posameznih organov delujejo neodvisno

»Čeprav smo že dlje časa domnevali, da lahko notranje (cirkadiane) ure posameznih organov delujejo neodvisno od centralne ure v hipotalamusu v možganih, teorije nismo mogli preizkusiti,« je dejal dr. Paolo Sassone Corsi, direktor Centra za epigenetiko na UCI.

“Ko se notranja ura zmede, je posledica večja dojemljivost za različne zdravstvene težave.”

Raziskovalci so iznašli način, kako onemogočiti cirkadijski sistem pri miših, potem pa so aktivirali posamični notranji uri v jetrih in koži. »Rezultati so nas presenetili,« je priznal Sassone Corsi, in pojasnil: »Nihče ni pričakoval, da na delovanje jeter in kože tako zelo vpliva dnevna svetloba. Čeprav je bila pri miših centralna notranja ura v možganih izključena, so jetra vedela, kateri del dneva je. Odzvala so se na spremembe svetlobe, ko se je dan premaknil v noč, in ohranila kritične funkcije, kot je priprava na prebavo hrane in spreminjanje glukoze v energijo. Šele, ko so bile miši podvržene popolni temi, se je ustavila tudi notranja ura. Kako je organ ugotovil, kateri del dneva je, ne vemo. Domnevamo pa, da preko signalov iz drugih delov telesa.«

Človeški ritmi zmedeni, posledica zbolevanje in slabo počutje

V naslednji fazi bodo preučili notranje ure ostalih organov in poskusili ugotoviti, kako le-ti komunicirajo med seboj. »Nadejamo se, da bomo dešifrirali presnovne poti, ki nadzorujejo naše cirkadiane ritme, procese staranja in splošno počutje. Iz prejšnjih študij vemo, da na notranje ure posameznih organov vplivajo dejavniki, kot so pomanjkanje spanja, prehrana in telesna vadba. Izpostavljenost računalniku, televiziji ali osvetlitvi mobilnega telefona tik pred spancem prav tako lahko prestavlja notranje ure,« je povedal Sassone Corsi. Poudaril je, da so zaradi sodobnega načina življenja so človeški cirkadijski ritmi zmedeni, kar lahko vodi do alergij, depresije, prezgodnjega staranja, raka in drugih zdravstvenih težav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj