Listi, ki zbistrijo možgane

Avtor: A. B.

Ginko (Ginko biloba), ki ga pri nas poznamo predvsem kot trpežno drevo v parkih, po izsledkih številnih raziskav stimulativno deluje na možgane.

ESCOP (European Scientific Cooperative on Phytotherapy) standardiziran izvleček iz ginkovih listov priporoča pri demenci, slabi prekrvavljenosti možganov, pomanjkljivi koncentraciji, omotici in šumenju v ušesih.

Ginko je izjemno staro in trdoživo drevo, ki na Zemlji raste že več kot 200 milijonov let, po ledeni dobi pa se je ohranilo v jugovzhodni Kitajski, kjer so ga poimenovali »drevo spomina«. Medtem ko ginka v evropskem tradicionalnem zdravilstvu ne poznamo, saj smo ga prvič posadili šele leta 1730, se na Kitajskem že več tisočletij uporablja pri astmi, visokem krvnem tlaku in boleznih srca, pa tudi pri motnjah arterijske prekrvavitve. Ker je ginko izjemno odporno drevo, ki mu ne pridejo do živega mikroorganizmi, zajedalci in onesnaževalci iz okolja, je postalo priljubljeno za zasaditev v parkih. Zraste od 30 do 40 metrov visoko s premerom debla do štiri metre in ima značilne liste v obliki pahljače, ki jih jeseni odvrže, čeprav je botanično najbolj podoben iglavcem. Sicer nima bližnjih sorodnikov, nekateri pa ga imenujejo kar živi fosil.

Spodbuja prekrvavitev možganov

Za zdravilno uporabo so primerni listi, ki pa jih priporočajo izključno v obliki končnih pripravkov – suhih izvlečkov v različnih oblikah (tablete in kapljice). Z listi ginka, njihovimi izvlečki in posameznimi sestavinami so opravili več farmakoloških raziskav, ki so potrdile, da številne učinkovine ginkovih listov, predvsem flavonski glikozidi in terpenlaktoni, spodbujajo prekrvavitev možganov, preprečujejo poškodbe zaradi prostih radikalov, izboljšujejo spomin in zavirajo napredovanje Alzheimerjeve bolezni.

Druge blagodejne učinke ginka še raziskujejo, so pa prvi rezultati pokazali spodbudne možnosti uporabe pri krepitvi spomina sicer zdravih ljudi, pri višinski bolezni, simptomih predmenstrualnega sindroma, starostnih težavah z očmi in zmanjšanju poškodb organov pri kemoterapiji.

Za odrasle uporaba do pol leta

Standardizirani suhi ekstrakt listov ginka praviloma vsebuje 24 % ginkoflavonoglikozidov in 6 % terpenlaktona, glede doziranja pa je najboljše, če se držite navodil proizvajalcev. Za odrasle je običajno dnevno doziranje od 80 do 240 miligramov standardiziranega izvlečka iz listov ginka, od 3 do 6 mililitrov tekočega izvlečka, razdeljenega na od dve do tri doze, ali od 30 do 40 miligramov izvlečka v obliki čajnih vrečk, ki se ga uživa vsaj od 4 do 6 tednov. Raziskave so pokazale, da ga je varno jemati do pol leta, priporočljivo pa je, da se pred uporabo posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Na kaj je treba biti pozoren

Bodite pozorni ob sočasnem uživanju ginkovih pripravkov in antikoagulantov, o čemer se vedno posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Ker ni na voljo ustreznih raziskav za varno jemanje med nosečnostjo in dojenjem, se ginko v tem obdobju odsvetuje. V zelo redkih primerih ginkovi pripravki povzročajo prebavne motnje, glavobol ali alergične reakcije na koži.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj