Nevarni komarji na pohodu, kako se jih znebiti za vedno?

V zadnjih dneh spremljamo poročila o invaziji komarjev na urbane centre. Kemikalije, posebej razvite za ta namen, ne pomagajo več, drobni insekti, ki povzročijo več smrti kot vse so ostale živali skupaj, pa nadaljujejo z osvajanjem sveta. Nevarni komarji so na pohodu, kako se jih znebiti za vedno?

Roji komarjev, ki prenašajo malarijo, oblegajo Evropo, kako se jih ubraniti? Foto: Pixabay

Zdi se, da smo ljudje s tem, ko smo temeljito in izključno za lastno dobrobit posegli v naravo ter porušili njen »imunski sistem« – sposobnost regulacije ter samoobnavljanja, nakopali težave predvsem sebi. Ena od nadlog, ki je v zadnjih nekaj letih ušla izpod nadzora, so komarji. Naselili so kraje, kjer jih prej ni bilo, ponekod pa brez, da bi bili oviti v zaščitne mreže, ljudje sploh ne gredo več na ulice. Čeprav še do pred nekaj let rojev komarjev tam praktično niso poznali.

“Komarji so najbolj nevarne živali na svetu, zaradi njih vsako leto umre pol milijona ljudi.”

Komarji niso nadležni zgolj zaradi srbečih pikov, ki jih povzročajo, pač pa predvsem zaradi bolezni, ki jih širijo. Ena od njih je malarija, bolezen, ki vsako leto vzame pol milijona življenj. Do sedaj je veljalo, da je omejena na določeno geografsko območje: Afriko in Indijo. Zadnje študije kažejo, da komarje, ki prenašajo malarijo, najdemo skorajda povsod. Na zaplinjevanje in repelente so postali odporni, »kemija« je v spopadu z njimi odpovedala. Kaj pa pripravki iz narave?

“Komarji se širijo v okolja, kjer jih prej skorajda niso poznali. Na insekticide postajajo odporni.”

Tovrstno najbolj pri roki so naravni patogeni (glivice), ki okužijo insekte in jih počasi ubijajo. Za nadzor različnih škodljivcev jih ljudje uporabljamo že stoletja. Zdaj so jih znanstveniki modificirali tako, da pospešeno izločajo toksine, ki ubijajo komarje in njihovo populacijo zdesetkajo že v dveh generacijah.

Transgene glivice so v študiji, ki so jo raziskovalci Univerze Maryland opravili »na terenu« v Burkini Fasso, učinkovito uničile komarje, ki prenašajo malarijo. Njihovo populacijo so zmanjšale za 99 odstotkov. Uničevale so jih hitreje, kot so se bili sposobni razmnoževati. »Gre za velik korak naprej, ki opravičuje gensko manipulacijo mikroorganizmov za dobrobit človeka,« je povedal Bran Lovett, glavni avtor raziskave.

“Gensko spremenjene glivice so zmanjšale populacijo komarjev za 99 odstotkov.”

Raziskovalci so za poskus izdelali posebno komoro za komarje, v kateri so na rastline naselili gensko manipulirane glivice, ki sicer veljajo za naravne sovražnice komarjev. Populacija komarjev se je v 45 dneh zmanjšala na samo 455 odraslih primerkov, kar ni dovolj za ohranitev populacije. V komori, v kateri so bile rastline obdelane z navadnim sezamovim oljem, so v enakem časovnem obdobju našteli 1396 komarjev. Samice, okužene z gensko spremenjenimi glivicami, so izlegle le 26 jajčec, neokužene pa petkrat več.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj