Blefaroplastika – za jasnejši pogled

Avtor: Boštjan Mlakar

Blefaroplastika je poseg odstranjevanja povešene, odvečne kože na zgornjih in/ali spodnjih vekah.

Včasih je treba odstraniti tudi podkožno maščevje ali ga prerazporediti. Odvečno kožo in maščobno tkivo je možno natančno odstraniti, količino odstranjene kože in rez pa predhodno skrbno označimo. Zelo pomembno je, da se odreže toliko kože, da pri zgornji blefaroplastiki zapiranje oči ni moteno. Brazgotina je praviloma dobro skrita in sčasoma praktično neopazna. Sama blefaroplastika ne vpliva na višino obrvi, zato je že pred operacijo treba s pregledom in pogovorom jasno razjasniti, kaj z operacijo odstranimo in kaj ne. Spodnja blefaroplastika je nekoliko zahtevnejši poseg, zato se danes pogosto odločamo za korekcijo predela spodnje veke s kombinacijo polnila, ki zapolni žleb med licem in podočnjakom, kožo pa dodatno skrčimo in pomladimo z laserskimi tretmaji. Zgornjo veko lahko nekoliko dvignemo z uporabo botulin toksina, ki zelo uspešno zmanjšuje tudi gube v okolici oči, med očmi in na čelu.

Blefaroplastika oziroma korekcija vek je preprost in učinkovit poseg, ki za pacienta ne predstavlja posebnega tveganja, saj ga opravimo v kombinaciji lokalne anestezije in sedacije;  preprosto povedano – operacijo predremate, bolečin ni, saj veko predhodno omrtvičimo z lokalnim anestetikom. Splošna narkoza ni potrebna, zato se  izognemo zapletom, ki bi lahko bili povezani z njo. Pomembno je, da 10 dni pred posegom prenehate uživati aspirin in druga zdravila, ki vplivajo na strjevanje krvi, se izogibate določenim naravnim zdravilom in hrani, ki vpliva na strjevanje krvi (česen, ginko …).  Za poseg se odločajo tako ženske kot moški, najpogosteje v starosti od 35 do 70 let.

 
 Pacientka pred posegom.

V Zasebni kliniki ZDRAV SPLET izvajamo blefaroplastiko v pogojih dnevne bolnišnice in našo ustanovo v spremstvu svojca zapustite 2 uri po končani operaciji. V naslednjih dneh vam priporočamo limfno drenažo, ki bistveno zmanjša otekanje in podplutbe, ki so prej pravilo kot izjema, saj je področje okoli oči izjemno dobro prekrvljeno. Po operaciji je treba nekaj dni ležati z dvignjenim vzglavjem, po 4 do 6 dneh po posegu odstranimo tekoči šiv, po 8 do 11 dneh pa večina pacientov že začne delati.

Rezultat operacije je opazna pomladitev oziroma osvežen in spočit videz. Oči so videti mlajše, vi pa spet polni energije.

Ker je odvečna koža zgornje veke pogosto ne le estetski problem, temveč omejuje tudi vidno polje, se vse več ljudi tudi pri nas odloča za zgornjo blefaroplastiko. Zadovoljni pacienti ga priporočajo tudi svojcem in prijateljem. Problem zgornjih vek je namreč pogosto povezan tudi z družinsko predispozijo. Nič nenavadnega ni, da operiramo več članov iste družine, potem ko je prvi zbral pogum za poseg. V Zasebni kliniki ZDRAV SPLET je zgornja blefaroplastika rutinski in cenovno ugoden operativni poseg.

 
 Pacientka en mesec po posegu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj