Priporočila potnikom in nosečnicam glede virusa zika

Avtor: D. M.

Virus zika se v zadnjem letu intenzivno širi v Južni in Srednji Ameriki. V Evropi so posamezni primeri okužbe z virusom zika pri potnikih, ki so se okužili v času potovanja izven Evrope. V Sloveniji bolnika okuženega z virusom zika še nismo potrdili.

Virus zika pri večini obolelih poteka brez znakov ali pa sproži kratkotrajne, gripi podobne simptome, velja pa za zelo nevarnega za nosečnice oz. plod. Kriv naj bi namreč bil (kar sicer še ni dokazano) za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko povzroči možganske poškodbe. Proti okužbi ni ne zdravila ne cepiva.

Virus zika je nedavno odkrit flavivirus, ki se prenaša preko vboda komarja vrste Aedes. Ista vrsta komarja prenaša tudi druge nalezljive bolezni kot so denga in čikungunja. Okuži se lahko vsakdo, ki potuje (ali biva) v območjih, kjer so komarji okuženi z virusom zika.

 

Bolezenski znaki se pojavijo 3-7 dni po vbodu okuženega komarja. 

Bolnik ima:

  • vročino in se slabo počuti;
  • glavobol in bolečine po mišicah in sklepih;
  • redkeje se pojavi izpuščaj:
  • boli ga za očmi, očesne veznice so pordele.

Nasvet za potnike

Potnikom, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja, kažejo simptome, značilne za okužbo z virusom zika, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) svetujejo, da se posvetujejo s svojim zdravnikom, ki bi jih bo, če bo smiselno, napotil k infektologu.

Priporočila za nosečnice

Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost. Nosečnicam, zlasti v prvi in drugi tretjini nosečnosti, pa NIJZ svetuje, da razmislijo o potovanju na okužena področja oziroma potovanje odložijo za kasnejši čas zaradi možnosti, da bi imela okužba z virusom zika negativen vpliv na izhod nosečnosti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj