Kako se rešiti naglavnih uši

Pred desetletji je veljalo, da je ušivost odraz slabe higiene. Danes vemo, da to ni tako. Uši ne izbirajo in so prisotne v vseh okoljih, tudi v tistih z visokim higienskim standardom. Najpogosteje se naselijo na lasiščih predšolskih in šolskih otrok, saj se ti zadržujejo v skupinah, z igro pa so tudi v tesnejšem telesnem stiku.

Naglavne uši ne prenašajo bolezni, povzročajo pa zelo neprijetno srbenje. Foto: Bigstock

Ob začetku šolskega leta so tudi zunanje temperature za življenje in razmnoževanje uši ugodne. V zimskem času je težav veliko manj. Zaradi neznanega vzroka se na glavah nekaterih otrok sploh ne pojavijo, spet drugi pa se jih zelo težko znebijo. Ušivost je prisotna tudi pri odraslih, vendar veliko redkeje.

Veliko izdelkov, ki so v obliki šamponov, gelov in pršil, deluje na način mehanskega odstranjevanja, pojasnjuje mag. Darja Potočnik Benčič.

Naglavne uši ne prenašajo bolezni, povzročajo pa zelo neprijetno srbenje. To se pojavi nekaj tednov po tem, ko uši naselijo lasišče. Je odziv kože na ugrize uši in samo po sebi ni nevarno, praskanje kože pa lahko vodi do razdraženosti in lokalnega vnetja. V zelo redkih primerih je potreben obisk zdravnika.

Naglavne uši so žuželke, velike od 3 do 4 milimetre, imajo prosojno telo, ki se po hranjenju s krvjo obarva rdeče-rjavo.

Njihovo življenjsko okolje je človeško lasišče. Ni res, da uši skačejo z lasišča na lasišče. Prenašajo se z neposrednim stikom, ko otroci npr. pri igri vzpostavijo stik glava – glava. Lahko se prenašajo tudi prek predmetov, npr. z glavniki, s krtačami, kapami, z vzglavniki in podobno, saj kratek čas preživijo tudi zunaj lasišča. Odrasle žuželke na lase odlagajo gnide. To so jajčeca ovalne oblike, so svetleče in rjavkasto obarvane, velike približno en milimeter. Če jih stisnemo med dvema nohtoma, počijo. Žive gnide na lasišču vedno pomenijo, da se tam nahaja tudi odrasla uš.

Kako vemo, da imamo uši

Prisotnost uši oziroma gnid potrdimo tako, da pregledamo lasišče, posebej na zatilju in za ušesi. Še bolje je, da lase prečesavamo. To naredimo tako, da ogrnemo ramena s svetlo brisačo, z gostim glavnikom češemo lase, najbolje predhodno oprane s šamponom, od lasišča proti konicam, in na vsakem pramenu las to nekajkrat ponovimo.

Glavnik sproti brišemo s papirnim robcem, ki ga odlagamo v posebno odpadno vrečko.

Glavnik po končanem prečesavanju umijemo v vroči vodi (60 °C). Če smo odkrili uši ali gnide, jih je treba odstraniti, saj same ne bodo izginile. V lekarni je na voljo več pripomočkov, ki pa jih je treba uporabiti skladno s priloženimi navodili. Pomembno je, da hkrati ukrepajo vsi, ki so se nahajali v isti skupini oz. so bili v stiku z osebo, ki ima naglavne uši. Prav zato morajo starši obvestiti vrtec ali šolo o odkritih ušeh pri svojem otroku.

Kako jih odstraniti

Za odstranjevanje uši in gnid ali razuševanje sta pomembna uporaba ustreznih šamponov oziroma losjonov, ki vsebujejo insekticide, in mehansko odstranjevanje pa tudi drugi higienski ukrepi. Če se uši pojavijo v neki skupini, npr. v razredu ali vrtcu, je pomembno, da vsi starši otrokom lasišče pregledajo in se vsi resno lotijo odstranjevanja naglavnih uši. Ob pojavu uši je treba v družini prečistiti vse glavnike, posteljnino, prečistiti sedež v avtomobilu in podobno. Učinkovito je umivanje z vročo vodo pa tudi parno likanje in kemično čiščenje. Predmete, ki jih ne moremo oprati, vstavimo v plastično vrečko in jo tesno zatisnemo ter pustimo za od 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali 24 ur v zamrzovalniku.

Dosledno upoštevajte navodila za uporabo

Kateri pripravki so na voljo v lekarnah? Najprej je treba opozoriti, da ima vsak pripravek svoje navodilo o varni in učinkoviti uporabi. Za uspešno razuševanje je treba navodilo dosledno upoštevati. Pripravke uporabljajo samo osebe, pri katerih so bile uši ali gnide dejansko prisotne. Drugi se zaščitijo z drugimi higienskimi ukrepi, kot že omenjeno, čiščenje glavnikov in krtač z vročo vodo, pranje posteljnine pri 60 °C itn. Glede na starost otrok lahko izberete primeren pripravek.

Za zelo majhne otroke, pri katerih je pojav naglavnih uši na srečo zelo redek, se uporablja beli vazelin, s katerim premažemo otrokovo lasišče, ga pustimo čez noč, pokritega s kapo. Takšno oblogo izpiramo več dni. Veliko izdelkov, ki so v obliki šamponov, gelov in pršil, deluje na način mehanskega odstranjevanja. Mehanizmi delovanja so različni.

Gel, ki vsebuje penetrol, deluje tako, da raztopi slino, s katero je uš pripeta na lase, zato se odmrle uši preprosto odstrani z izpiranjem.

Imamo skupino izdelkov, ki vsebujejo olja (mineralna in eterična), ki zamašijo dihalne poti odrasle uši ter izsušijo uši in gnide. Insekticidi (permetrin, benzilbenzoat, malation) so najpogosteje v obliki šampona, lahko tudi emulzije. Delujejo tako, da povzročajo motnje na celični membrani in prekomerno vzdraženost žuželk. Pri vsakem izdelku je treba preveriti spodnjo starostno mejo za njegovo varno uporabo.

Vsi omenjeni izdelki se nanašajo na suho lasišče; razporediti jih je treba po celotni površini las in lasišča, pustiti, da delujejo predpisan čas, in nato izprati. Veliko izdelkov je na voljo v obliki šampona. V tem primeru dodatno pranje las ni potrebno. Če uporabite pršilo ali gel, pa je treba lase še umiti s šamponom.

Potrebno je biti vztrajen

Na vseh izdelkih najdete opis, da z enkratnim nanosom odstranijo uši in gnide. V praksi pa velja, da je postopek treba v razmiku od 7 do 10 dni ponoviti, da je razuševanje zares uspešno. V jajčecu oz. gnidi se razvije majhna ličinka, ki je popolnoma razvita v šestih dneh. Tudi ličinka sesa človeško kri. Popolnoma spolno razvita je v enem mesecu in takrat začne odlagati gnide. Prav zato je treba postopek razuševanja ponoviti v enem tednu. Sredstev za razuševanje pa ne uporabljamo preventivno.

Če se je pri družinskem članu pojavila naglavna uš, je treba lasišče pregledovati vsak dan.

Ne glede na uporabljeno sredstvo je po umivanju las potrebno česanje z gostim glavnikom. Češimo na podlago (papir), ki jo nato zavržemo. Tudi v obdobju med prvo in drugo uporabo sredstva za razuševanje vsak dan prečešemo lase z gostim glavnikom.

Za zaključek: pri preprečevanju in odpravljanju uši imajo glavno vlogo starši. Vrtci, šole in zdravstveni delavci smo v pomoč. Pomembno je obveščanje v okviru zdravstvenovzgojne ustanove. Na spletni strani NIJZ je na voljo veliko informacij in gradiva, ki je tem ustanovam v pomoč. Če se je pri družinskem članu pojavila naglavna uš, je treba lasišče pregledovati vsak dan. Tudi drugim članom družine. Starši naj o tem obvestijo šolo ali vrtec, da bodo pravočasno lahko ukrepali tudi vsi preostali. Lasišča ne umijemo vsaj še dan ali dva po tem, ko smo izprali preparat za razuševanje. Ni dovolj dokazov, da rastlinski pripravki (eterična, naravna olja) ali drugi domači recepti učinkovito odstranjujejo uši. Če se odločite za njihovo uporabo, bodite previdni in nikakor ne uporabljajte izdelkov, ki bi otroku lahko škodovali.

Žal lahko zelo malo storite, da bi se pred naglavnimi ušmi popolnoma ubranili.

Otroci se igrajo in tako pride do prenosa uši z glave na glavo. Najboljša obramba je, da lasišče redno pregledujete, da pojav uši opazite čim prej. Pomaga tudi, da ne izmenjujete pokrival, glavnikov itn. Če jih opazite, pa tudi čim prej pristopite k razuševanju in o tem obvestite tudi vse tiste, ki bi lahko imeli isto težavo.

Da ušem boste kos, uporabite PARASIDOSE

Kremni gel Parasidose vsebuje edinstveno sestavino Biococidine® naravnega izvora (kokosovo olje). Je brez kemičnih insekticidov in se ga lahko varno uporabi tudi pri dojenčkih nad 3 meseci starosti, pri nosečnicah in astmatikih. Zaradi mehanskega delovanja ni tveganja, da bi uši postale odporne na izdelek. Kremni gel omogoča viden nanos in s tem boljši nadzor pri prekrivanju vseh predelov las in lasišča. Parasidose boste enostavno nanesli tudi v neposredno bližino korenine las, kjer je največ uši in gnid, ga enakomerno porazdelili ter nežno in neboleče izčesali s priloženim kovinskim glavničkom.Več informacij o odličnem izdelku poiščite na spletni strani https://parasidose.si/ (oglasno sporočilo)

Sodelujte še v nagradni igri na Facebook strani Revije za moje zdravje in na povezavi preverite pravila nagradne igre

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj