Novo odkritje: Virus gripe občutljiv na prehrano

Prihaja sezona gripe, zoper katero se vsak od nas bori po svoje. S cepljenjem se učinkovito zaščitimo pred lanskim povzročiteljem in njemu podobnimi. Zadnja odkritje je, da so virusi gripe občutljivi na to, kar jemo. Ne marajo maščob in beljakovin.

Virus gripe. Foto: Bigstock

Maščobe že dolgo niso več v prehranski nemilosti. Zdrave maščobe se vračajo v velikem stilu in skupaj z beljakovinami pomagajo imunskim celicam do hrane.

Novo odkritje, pod katerega so se podpisali raziskovalci iz Univerze Yale in ga objavili v zadnji številki revije Science Immunology (izšla je 15. novembra 2019), odkriva povezavo med prehrano in virusi gripe. Teh je več in se neprestano spreminjajo, s čimer poskušajo preslepiti imunski sistem.

Prvič sploh so dokazali neposredno povezavo med prehrano in “odpornostjo” na gripo.

Ketogena dieta in gripa

Prehrana z visoko vsebnostjo zdravih maščob in malo ogljikovih hidratov poznamo kot ketogeno dieto. Nanjo prisegajo številni, vendar med njimi ni virusov gripe.

Miši, hranjene z več nenasičenimi maščobami in manj ogljikovimi hidrati so se bolj uspešno zoperstavile gripi, je pokazala nedavna precej odmevna raziskava. Bolezen je pri njih potekala v lažji obliki in z manj zapleti, miši pa so po njej hitreje okrevale. Raziskava je ena od prvih, ki je dokazala neposredno povezavo med načinom prehrane in imunskim odzivom na gripo ter tudi razložila mehanizme delovanja.

Aktivacija nove skupine T celic

Ketogena dieta favorizira meso, ribe, perutnino, jajca,oreške, oljčno olje in neškrobnato zelenjavo ter zmanjšuje vnos ogljikovih hidratov. Na telo deluje posebno, so ugotovili raziskovalci. Aktivira skupino T celic v pljučih, ki jih do sedaj niso povezovali z odzivom imunskega sistema na okužbo z virusom gripe. Posledica je povečanje debeline sluznic, kar bolj učinkovito lovi virus in ga prepusti v obdelavo drugim imunskim celicam (ki se za virus gripe zelo slabo konča).

Prehrana vpliva na odziv imunskega telesa na virus gripe.

Rezlutati presenetili, ključna vloga inflamasomov

»Rezultati so nas popolnoma presenetili,« je priznala so-avtorica objave Akiko Iwasaki, profesorica imunobiologije ter celične in razvojne bilogije na Univerzi Yale. Iwasakijeva velja za eno od vodilih svetovnim avtoritet na področju raziskovanja inflamasomov.

Inflamasomi igrajo ključno vlogo pri delovanju prirojenega imunskega sistema. Slednji je takojšen (ni »zgube časa« za tvorbo protiteles) in velja za hitro in odločilno prvo obrambo telesa na vdor povzročitelja bolezni.

Višja stopnja preživetja

Raziskovalci so skupini miši »predpisali« ketogeno dieto, druge pa hranili običajno. Potem so obe skupini okužili z virusom gripe. Izkazalo se je, da je bila stopnja preživetja pri miših na ketogeni dieti bistveno višja. Molekule, ki nastajajo pri presnovi zdravih maščob v telesu, aktivirajo imunski sistem za boj proti okužbi z gripo, so zaključili avtorji.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj