Korak naprej: krvni test napove tveganje za prezgodnji porod

Avtor: R. M. Z.

Ameriški in danski raziskovalci so odkrili krvni test, ki naj bi v 80 odstotkih primerov napovedal, ali pri ženski obstaja tveganje, da rodi otroka pred napovedanim rokom. Preden bodo test – njegova izdelava ni draga – začeli množično proizvajati, bo potrebno opraviti še dodatna testiranja, saj so bile dosedanji testi opravljeni na majhnem vzorcu žensk, dodajajo raziskovalci. 

nosečnica

Kljub temu ocenjujejo, da lahko s pomočjo testa zmanjšajo število zapletov in smrtnih primerov med porodom. 

Test se lahko uporablja tudi za določanje datuma poroda na enako zanesljiv način in ob nižjih stroških, kot to danes počnejo s pomočjo ultrazvoka, piše v poročilu, ki je objavljen v strokovni reviji Science. Vsako leto je v svetu zabeleženih 15 milijonov prezgodnjih porodov.

Test meri s pomočjo molekule RNK (ribonukleinske kisline), zahvaljujoč kateri se po telesu prenašajo genetske informacije o aktivnosti materinih, placentarnih in fetusovih genov.  

“Ugotovili smo, da lahko, zahvaljujoč majhnemu številu genov podamo oceno, katerim nosečnicam preti nevarnost predčasnega poroda,” je pojasnil dr. Mads Melbye, izredni profesor na Univerzi Stanford in direktor inštituta Statens Serum Institut v Kopenhagnu.

“Vrsto let že skušam razumeti vzroke prezgodnjega poroda. Zdaj pa po dolgem času, odkar poznamo to težavo, govorimo o prvem resnem medicinskem napredku,” pravi dr. Melbye.

Za prezgodnji porod štejemo vsak porod, ki se začne tri tedne pred napovedanim rokom. V ZDA je takšnih nosečnic devet odstotkov, prezgodnji porod pa je glavni vzrok smrtnosti v svetu med otroci do njihovega petega leta življenja. Dosedanji krvni testi za ugotavljanje možnosti prezgodnjega poroda so bili zanesljivi le v 20 odstotkih primerov. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj