Nosečnost in diabetes

Avtor: Dr. Karin Kanc

Nosečnost je verjetno nekaj najlepšega, kar se zgodi v življenju vsake ženske. Lahko pa se nepričakovano zaplete z nosečnostno sladkorno boleznijo, ki kot strela z jasnega ‘udari’ tako nosečnico kot tudi partnerja in celotno družino.

Nenaden pojav bolezni, s katero se ženska doslej ni srečala, povzroči hud strah za še nerojenega otroka. Še več, pojavi se kopica praktičnih vidikov organizacije življenja s sladkorno boleznijo, kar je eden glavnih izzivov, s katerim se nosečnica ob tej diagnozi sooči.

Da ne bo pomote: nosečnostna sladkorna bolezen je tista, ki pred nosečnostjo ni bila prisotna in se pojavi v času nosečnosti.

Kako do diagnoze nosečnostne sladkorne bolezni?

Po smernicah za pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni v nosečnosti je nosečnostna sladkorna bolezen dokazana, če ima nosečnica na tešče glukozo enako ali višjo kot 5,1 mmol/l. Če pa bi nosečnici na tešče izmerili glukozo 7,0 mmol/l ali več, vemo, da je bila pri sladkorna bolezen prisotna še pred zanositvijo, a ni bila odkrita – v tem primeru ne gre za nosečnostno sladkorno bolezen.

Če poprej v nosečnosti ni bila že ugotovljena sladkorna bolezen, vse nosečnice med 24. in 28. tednom nosečnosti opravijo obremenilni test z glukozo (OGTT – oralni glukozni tolerančni test). V primeru, da je dosežena ali presežena vsaj ena diagnostična vrednost v tem testu, je nosečnostna sladkorna bolezen potrjena. Diagnostične vrednosti v testu so: na tešče 5,1 mmol/l; po 1 uri 10,0 mmol/l in po 2 urah 8,5 mmol/l.

Zakaj ravno jaz?

Dejavnikov, ki privedejo do nosečnostne sladkorne bolezni, je več, a zagotovo je pomembno, ali ima nosečnica med bližnjimi sorodniki nekoga, ki ima sladkorno bolezen tipa 2. Za nosečnostno sladkorno bolezen je še značilno, da takoj po porodu izgine in se lahko znova pojavi čez več deset let kot prava sladkorna bolezen.

Kaj zdaj?

Temelj vodenja nosečnostne sladkorne bolezni je zdrava prehrana, ki mora po eni strani ustrezati ‘pravilom’, ki jih narekuje sladkorna bolezen, obenem pa mora biti sestavljena tako, da zadosti potrebam ploda. Prehranjevanje postane svojevrstna veščina, skoraj umetnost in v takem trenutku je pomembna pomoč strokovnjaka, ki z nasveti in praktičnimi rešitvami svetuje ter opolnomoči nosečnico za samostojno vodenje nosečnostne sladkorne bolezni.

Čemu posvečamo posebno pozornost?

Poleg zdrave hrane svetujemo še na drugih področjih:

–       razložimo pomen ketonov v urinu; nosečnico opozorimo, da je pojav ketonov v urinu znak, da je kalorični vnos hrane glede na potrebe obeh premajhen, in temu primerno priredimo priporočen jedilnik;

–       nadzorujemo druge bolezni in kronične zaplete sladkorne bolezni, ki bi se lahko pojavili;

–       pri diabetologu se nosečnica oglasi na 2–4 tedne, v skladu s tem, kako je sladkorna bolezen urejena. Ciljna vrednost za krvni sladkor/glukozo je med 3,5 in 5,3 mmol/l na tešče oz. pred obrokom ter do 6,6 mmol/l 90 minut po jedi. Če so vrednosti višje, najprej svetujemo razmeroma strogo odmerjeno dieto in temu skladno fizično aktivnost (najbolje po vsakem glavnem obroku!). Če to ne pomaga, uvedemo inzulin pri določenih obrokih in/ali srednje dolgo delujoči inzulin pred spanjem in se v terapiji še vedno želimo približati željenim mejam. Tablete za zniževanje krvnega sladkorja med nosečnostjo niso primerne, čeprav jih v nekaterih državah uporabljajo. Inzulin za plod ni nevaren, tablete pa bi lahko bile nevarne. Zdravnik bo skrbno izbral vrsto in odmerek inzulina glede na potrebe nosečnice;

–       uspešnost terapije se meri tudi s povprečjem sladkorja (HbA1c), ki naj bi bilo okoli 6 %. Če so vrednosti tega merila višje, je potrebno natančnejše vodenje bolezni;

–       pomembno je tudi skrbno spremljanje krvnega tlaka s ciljem do 130/80 mmHg. Če je ta vrednost presežena, se uvede točno določene tablete, ki so v nosečnosti dovoljene;

–       nosečnico pripravljamo tudi na porod in poporodno obdobje.

Diabetološki timi skušamo nosečnico čimbolj navdušiti za zdrav način življenja, saj je ravno mati navadno tista, ki odloča o zdravju celotne družine – in to še mnoga leta, ko otroci odraščajo. Še več, z vztrajanjem pri zdravi hrani in obilici gibanja se bo tudi gospa, ki je imela nosečnostno sladkorno bolezen, povsem izognila sladkorni bolezni tipa 2 pozneje v življenju ali pa bo vsaj odložila njen pojav na bistveno poznejši čas in v morda ‘nežnejši’ obliki. Pa srečno!

 

NOSEČA FITka v ordinaciji jazindiabetes na Židovski ulici 1 v Ljubljani je intenzivna delavnica o zdravem življenju med nosečnostjo.

Komu je namenjena? Vsem nosečnicam, ki jih zanima prehrana v nosečnosti in ki bi se rade pogovorile s strokovnjaki s tega področja (diabetologinja, dietetičarka). Poseben poudarek je na prehrani  nosečnic, ki imajo nosečnostno sladkorno bolezen.  Posvečamo se tudi psihološkemu vidiku nosečnosti. Možen je posvet s porodničarjem.

Več na:  www.jazindiabetes.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj