Preprosti ukrepi pomagajo preprečiti sladkorno bolezen

Metabolni sindrom je predstopnja sladkorne bolezni tip 2. Slednja bo enkrat v prihodnosti doletela vsakega dvajsetega od nas. Napove jo motnja v presnovi: telesne celice postanejo odporne na inzulin, ki ga proizvaja trebušna slinavka. Pojav poznamo kot metabolni sindrom.

Nekateri ljudje so k metabolnemu sindromu dedno in posledično sladkorni bolezni tip 2 bolj nagnjeni. Foto: Bigstock

Nekateri ljudje so k metabolnemu sindromu dedno in posledično sladkorni bolezni tip 2 bolj nagnjeni, pri večini pa motnja nastopi zaradi nezdravega načina življenja. Razvoj sladkorne bolezni lahko upočasnimo z nekaj preprostimi ukrepi.

Črtanje sladkih pijač

Dve pločevinki sladke pijače na dan povečata tveganje za razvoj sladkorne bolezni za 26 odstotkov. Če jih nadomestite z vodo ali s čajem, ki v vse hladnejših dnevih še posebej tekne, poleg diabetesa lahko »odženete« tudi druge kronične bolezni.

Zmanjšanje uživanja mesa

Hranila, ki jih dobimo iz mesa, so za normalno delovanje telesa izjemno pomembne. Vendar – prekomerna »ljubezen« do govedine in teletine (med drugim) moti optimalno presnovo sladkorja, še posebej, če gre za predelano meso in če ga uživajo ženske. Rešitev: namesto rdečega mesa naj se na krožniku bolj pogosto znajdejo ribe in perutnina.

Telesna aktivnost: Preprosto in vendar tako učinkovito

Pri ljudeh, ki sedijo šest do osem ur na dan, je tveganje za sladkorno bolezen večje za 19 odstotkov. Zmanjša ga že 15 minutni sprehod. Če se nanj odpravite po jedi, si krvni sladkor znižate za najmanj tri ure. Priporočljiva je tudi kratka, a intenzivna vadba pred obrokom.

Dvigovanje uteži in vaje za moč

Dvigovanje uteži in vaje za moč znižujejo krvni sladkor bolj kot druge aerobne vaje, pravi študija, objavljena v American College of Sports Medicine. Najnovejše smernice bolnikom s sladkorno boleznijo tip 2 priporočajo, da jih redno izvajajo, saj so preproste in učinkovite: krepijo mišice in pospešijo presnovo.

Pitje kave

Ljudje, ki namesto ene skodelice prave kave na dan popijejo dve, zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za 11 odstotkov. Kava torej ni tako zelo slaba, kot jo včasih poskušajo prikazati. Še posebej, če so praženim zrnom primešana tudi zelena.

Arašidi, lešniki, orehi

Z arašidi zelo krepimo zdravje. Podobno učinkujejo tudi lešniki in orehi. Oreščki torej, ki jih imamo na razpolago doma in to na pretek. Razveseljujejo nas na spomladanskih ali jesenskih sprehodih, učinikoviti pa niso nič manj kot »eksotika«. Pomagajo tudi, ko odrastemo: lešnikov ali orehov na dan zmanjšujejo tveganje za številne kronične bolezni, med katerim je tudi sladkorna bolezen.

Pomaranče, limone, limete

Jesen je čas, ko uživamo več citrusov. Ne brez razloga: sok stisnjenih pomaranč pomaga uravnavati sladkorno bolezen. Tudi drugi citrusi: grenivke, limone, limete, mandarine … imajo podoben učinek. Študija na miših je pokazala, da citrusi upočasnjujejo prehod glukoze v kri ter zavirajo absorpcijo sladkorja v črevesju. Pomaranča na dan torej odžene sladkorno bolezen stran. C vitamin je, kot je pokazalo kar nekaj dvojno slepih randomiziranih študij (ki veljajo za najbolj zanesljive in verodostojne), tudi strupen za tumorske celice. Klinične študije, v katerih visoke odmerke vitamina C (dajejo jih v žilo, zaužitje takih visokih odmerkov »per os« – torej skozi usta, je nemogoče) uporabljajo kot del zdravljenja raka, intenzivno potekajo in dajejo zelo dobre rezultate.

Manj žganih pijač

Aperitiv ali dva ob posebnih priložnostih ne delata škode. Vsakodnevno uživanje žganja ali viskija pa na zdravje ne vpliva ravno pozitivno. Če zaužijemo dve (ženske) oziroma štiri (moški) merice v roku dveh ur, povečamo tveganje za sladkorno bolezen. Alkohol namreč zmoti presnovo inzulitna, pretiravanje z njim pa je avtocesta v metabolni sindrom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj