Zelena kava ščiti DNK, jagode odlične za srce. Kaj pravi znanost?

Zelena kava poleg praženih vsebuje tudi veliko nepraženih (zelenih) zrn ali celo samo zelena zrna. V zadnjih letih je postala pravi prehranski hit, študije pa kažejo, da popolnoma upravičeno. Redno uživanje zelene kave ščiti DNK pred poškodbami, znižuje energetski vnos ter preprečuje kopičenje maščob.

Ključni za koristnost zelene kave so polifenoli: v eni skodelici jih je kar 350 mg. Foto: Bogstock

Redno uživanje zelene kave ima številne pozitivne vplive na zdravje, vključno z boljšo presnovo maščob in varovanjem DNK pred mutacijami, kaže raziskava, ki so ki so jo opravili na dunajski univerzi.

Polifenoli v zeleni kavi varujejo DNK

Avstrijski raziskovalci so raziskovali, kako polifenoli vplivajo na spontane mutacije DNK v naših celicah. V študijo so zajeli 84 odraslih zdravih moških, ki so jih razdelili v dve skupini. Ena je štiri tedne uživala napitek iz zelene kave, druga pa vodo. V skupini, ki je uživala zeleno kavo, je bilo 27 odstotkov manj spontanih mutacij DNK v celicah kot v skupini, ki je dobivala placebo. Ugotovitve so objavili v strokovni reviji European Journal of Nutrition.

Spontane mutacije DNK v celicah so trajne spremembe genoma, ki nastanejo same od sebe, največkrat zaradi delovanja prostih radikalov. Preprečujejo jih antioksidanti, med katerimi so najmočnejši polifenoli. Zelena kava je z njimi zelo bogata: v eni skodelici jih je kar 350 miligramov. Študije dokazujejo, da 650 mg polifenolov na dan zmanjša tveganje za raka za 25 odstotkov, za bolezni srca in ožilja pa za 31 odstotkov.

Vrtne jagode varujejo srce in ožilje pri debelosti

Odlično živilo za srce in ožilje so tudi vrtne jagode. Redno uživanje 0,5 dcl soka iz posušenih zmrznjenih vrtnih jagod zmanjša sistemsko vnetje ter zniža raven LDL holesterola v krvi za 14 odstotkov, raven trigliceridov pa za 21 odstotkov. Ugotovljeno velja za debele odrasle z indeksom telesne teže 36 in več, ki so že zaradi debelosti izjemno zdravstveno ogroženi in pri katerih uničujoči procesi za srce in ožilje potekajo s polno paro.

Multivitamini najbolje prodajani, učinkovitost sporna

Naslednje superhranilo, ki naj bi varovalo srce in ožilje ter ščitilo pred rakom, so multivitaminski pripravki. Gre za najbolj prodajano in tržno uspešno vrsto prehranskih dopolnil. Izhodiščna ideja proizvajalcev je, da naj bi s sintetičnimi vitamini nadomeščali slab vnos s hrano. Praksa je pokazala, da temu ni tako. Poceni sintetični vitamini se presnavljajo drugače kot tisti iz hrane (pri kateri zelo pomembno vlogo igrata slina in grizenje), tudi njihova biološka razpoložljivost je slaba.

Ameriški Urad za zdravstveno preventivo (USPSTF) je v izjavi glede priporočil uporabe zapisal, da ni dovolj znanstvenih dokazov, da multivitamini zmanjšujejo tveganje za raka in za bolezni srca in ožilja. Osnova za tako stališče je retrospektivna analiza 26 študij, ki so sicer dokazale povezavo med uživanjem multivitaminov ter zmanjšanjem tveganja za bolezni srca in ožilja in raka pri zdravih odraslih, vendar po mnenju USPSTF ne dovolj konsistentno.

Oster odziv proizvajalcev multivitaminov

Odziv industrije prehranskih dopolnil je bil takojšen. Očitali so, da so podatke vzeli iz konteksta ter da niso upoštevali, da so multivitamini le eden od dejavnikov vpliva. »Pregledali so le študije, v katerih so bila prehranska dopolnila primarni vir preventive ,« so bili ostri pri Natural Product Assostiation. Iz vodstva Sveta za odgovorno nutricistiko (Council for Responsible Nutrition), pa so sporočili: »Večina ljudi ne dosega priporočenih dnevnih odmerkov vitaminov in mineralov in neodgovorno jih je odvračati od uporabe prehranskih dopolnil, ki jim lahko zelo koristijo.« Vendar – dejstvo je, da imajo ljudje manjko le pri nekaterih vitaminih in mineralih, drugih zauživajo celo preveč. Smiselno je nadomeščanje le tistega, česar imamo premalo.

Skupaj kilogram svežega sadja in zelenjave na dan

7 ali več enot sadja in zelenjave na dan zmanjša tveganje za smrt zaradi kateregakoli vzroka kadarkoli v življenju za 42 odstotkov. Zelenjava ima večji učinek kot sadje, pa je pokazala reprezentativna populacijska študija, ki je zajela je več kot 65 tisoč odraslih Britancev. Objavili so jo v medicinski reviji Lancet. Najbolj koristna je surova zelenjava: zgolj ena enota na dan zmanjša tveganje za 16 odstotkov. Solata in radič zmanjšata tveganje za 13 odstotkov, kos ali dva svežega sadja pa za 4 odstotke. Tudi, če ne zmorete skupaj skoraj kilograma zelenjave in sadja na dan, nič hudega. Šteje vsako korenje ali jabolko. Tri jabolka in skleda zelene solate na dan na primer zmanjšajo tveganje za kronične bolezni za 29 odstotkov.

Viri:

Del Bo’ C, Bernardi S, Marino M, et al. Systematic Review on Polyphenol Intake and Health Outcomes: Is there Sufficient Evidence to Define a Health-Promoting Polyphenol-Rich Dietary Pattern?. Nutrients. 2019;11(6):1355. doi:10.3390/nu11061355.

Bakuradze T, Boehm N, Janzowski C, Lang R, Hofmann T, Stockis JP, Albert FW, Stiebitz H, Bytof G, Lantz I, Baum M, Eisenbrand G. Antioxidant-rich coffee reduces DNA damage, elevates glutathione status and contributes to weight control: results from an intervention study. Mol Nutr Food Res. 2011;55(5):793-7. doi: 10.1002/mnfr.201100093.

Basu A, Izuora K, Betts NM, Kinney JW, Salazar AM, Ebersole JL, Scofield RH. Dietary Strawberries Improve Cardiometabolic Risks in Adults with Obesity and Elevated Serum LDL Cholesterol in a Randomized Controlled Crossover Trial. Nutrients. 2021; 23;13(5):1421. doi: 10.3390/nu13051421.

Miller V, et al. Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) study investigators. Fruit, vegetable, and legume intake, and cardiovascular disease and deaths in 18 countries (PURE): a prospective cohort study. Lancet. 2017;390(10107):2037-2049. doi: 10.1016/S0140-6736(17)32253-5.

Oyebode O, Gordon-Dseagu V, Walker A, et al. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England Data. J Epidemiol Community Health 2014;68:856-862.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj