Dokazana povezava med prehrano in zdravjem dlesni

Avtor: H. P.

Vsaka hrana, ki prispeva k rasti zobnih oblog, lahko povzroča vnetje, ki je povezano s parodontalno boleznijo, ta pa nastane kot posledica kopičenja bakterij v zobnem plaku. 

Eden izmed sladkorjev, ki je najodgovornejši za povečanje zobnih oblog in posledično zobne gnilobe ter bakterij po rodu streptokokov Streptococcus mutans in Streptococcus sanguis, ki prebivajo v ustih vsakega človeka, je saharoza. Njena razgradnja in razgradnja živil z visoko vsebnostjo glukoze povečujeta kopičenje plaka, ki povzroča idealno okolje za nastanek bolezni. Dolgotrajna prisotnost plaka namreč sproži vnetje dlesni. To prispeva k nastanku parodontalnih žepov, ki omogočajo prostor za nastanek anaerobnih bakterij, ter povzroča alveolarno izgubo kostne mase, ki je ena izmed glavnih nosilcev zob.

Slaba prehrana je povezana tudi z razvojem parodontalne bolezni, ki pa je neodvisna od vnosa sladkorja. Neustrezna prehrana spremeni ustno mikrobno ekologijo prek več mehanizmov, vključno s spremembo protibakterijskih in fiziokemičnih lastnosti sline. To omogoča hitrejši razvoj parodontalne bolezni, k napredovanju pa lahko prispevajo tudi razlike med spoloma v medsebojnem delovanju raznih diet.

Antioksidanti preprečujejo razvoj paradontalne bolezni

 Prehrana z dodatkom folne kisline in njen vpliv na parodontalne bolezni, ki povzročajo krvavitve iz dlesni, so pri zadnjih raziskavah dokazali, da se ta pomanjkljivost lahko povezuje s to specifično spremenljivko (op. p. krvavitev dlesni).

Pomanjkanje antioksidantov je lahko tudi vzrok za parodontalne bolezni. Vendar pa dokazov za znatno povezavo med nizko ravnjo antioksidantov, kot so: vitamin C, betakaroten, alfatokoferol oziroma vitamin E, in parodontalno boleznijo ni dovolj, ki bi zadostovali za njihovo predpisovanje kot preventiva za parodontalne bolezni. Prehrana z dodatkom folne kisline in njen vpliv na parodontalne bolezni, ki povzročajo krvavitve iz dlesni, so pri zadnjih raziskavah dokazali, da se ta pomanjkljivost lahko povezuje s to specifično spremenljivko (op. p. krvavitev dlesni). Treba pa je poudariti, da tistega pomembnega odnosa med indeksom parodontalnih bolezni in ravnjo folne kisline niso našli, ampak je bil to bolj splošni označevalec bolezni.

Kaj pa vloga vitamina D in kalcija?

Pregled študij prehranske izpostavljenosti, opravljen pred kratkim, v nastanku parodontoze kaže, da lahko v nekaterih primerih nezadostna raven vitamina D in kalcija bistveno prispeva k pojavu parodontalne bolezni, zato je tovrsten prehranski dodatek lahko zelo koristen. Strokovnjaki namreč menijo, da je za preprečevanje in zdravljenje parodontalnih bolezni priporočljiv dnevni vnos živil, ki vsebujejo antioksidante, vitamin D in kalcij v obliki zelenjave, jagod in sadja ali z dodatki fitonutrientov, rastlinskih makrohranil, ki dobro vplivajo na naše zdravje. Uživanje kombinacij mikrohranil namreč izboljša zdravje dlesni že v treh mesecih. Pomanjkanje magnezija v prehrani pa lahko spremeni presnovo kosti in stabilnost okrog namestitve zobnega vsadka, ki je zlasti pomembna med oseointegracijo oziroma v procesu zraščanja zobnega vsadka s kostjo čeljusti. 


PRAVILA NAGRADNE IGRE »JORDAN ULIMATE YOU«


1. Organizacija nagradne igre

Organizator facebook nagradne igre »JORDAN ULIMATE YOU« je podjetje Flegis d.o.o., Perhavčeva ulica 36, 2000 Maribor, Slovenija (v nadaljevanju organizator).

Soorganizator nagradne igre je Zavod Kinoks, medijska produkcija, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju soorganizator).

Pošiljatelj nagrade nagrajencema je podjetje Flegis d.o.o., Perhavčeva ulica 36, 2000 Maribor, Slovenija (organizator).

Pravila nagradne igre določajo postopke in pogoje, pod katerimi lahko udeleženci sodelujejo v nagradni igri »JORDAN ULIMATE YOU«, ki poteka na Facebook strani izvajalca. S pravili se je mogoče seznaniti na spletni strani izvajalca nagradne igre http://www.revijazamojezdravje.si/novice/dokazana-povezava-med-prehrano-in-zdravjem-dlesni.html

Nagradna igra ni povezana z družabnim omrežjem Facebook. Nagradna igra ni organizirana ali sponzorirana s strani Facebooka, omrežje Facebook v njej ne sodeluje, je ne prireja ali podpira. Facebook ne prevzame nobene odgovornosti v povezavi z nagradno igro. Prejemnika podatkov, ki jih prostovoljno posreduje udeleženec nagradne igre, ni Facebook, ampak sta to organizator in izvajalec nagradne igre.

 

2. Potek in pogoji sodelovanja

Nagradna igra poteka od 24. maja 2016 od 19. ure do vključno 29. maja 2016 do 23. ure na Facebook strani soorganizatorja nagradne igre Revija za moje zdravje. Izmed sodelujočih bosta dva posameznika izžrebana in nagrajena. Vsak od nagrajencev bo prejel po eno zobno ščetko Ultimate You soft. 

Pogoj za sodelovanje v nagradni igri je, da so udeleženci seznanjeni in se strinjajo z vsemi pravili nagradne igre.  

V nagradni igri lahko sodelujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so registrirane v družabno omrežje Facebook in objavijo komentar z odgovorom pod objavo z nagradnim vprašanjem na Facebook strani Revije za moje zdravje. V nagradni igri lahko posameznik sodeluje večkrat, vendar lahko nagrado dobi zgolj enkrat.

Mladoletne osebe (mlajše od 18 let) morajo imeti za sodelovanje v nagradni igri predhodno pisno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov. 

V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njihovi ožji družinski člani. 

Organizator in soorganizator si pridržujeta pravico do dopolnitve in spremembe pravil nagradne igre ter se zavezujeta, da bodo vse spremembe objavljene na spletni strani Revije za moje zdravje (http://www.revijazamojezdravje.si/novice/dokazana-povezava-med-prehrano-in-zdravjem-dlesni.html ).

Sodelovanje v nagradni igri ni pogojeno z nakupom. Udeleženci nagradne igre sami krijejo vse morebitne stroške sodelovanja v nagradni igri (strošek dostopa do interneta, strošek prenosa podatkov,…). 

Udeleženec izgubi pravico do sodelovanja v nagradni igri, če organizator ali soorganizator ugotovita, da je udeleženec sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili; da ni izpolnjeval pogojev sodelovanja; da udeleženec ne želi izpolniti obveznosti v skladu s pravili nagradne igre; da prijava udeleženca ni bila ustrezna. V tem primeru se nagrada ponudi naslednjemu izžrebancu.

Če nagrajenec ne sprejme pravil nagradne igre in pravil za prevzem nagrade, do nagrade ni upravičen. 

Nagrada ni prenosljiva in ni izplačljiva, prav tako je ni mogoče z doplačilom zamenjati za kakršno koli drugo blago.  

Objava nagrajenca je predvidena najkasneje v roku 5 dni po izteku nagradne igre.

Udeleženci nagradne igre hkrati s pravili nagradne igre sprejemajo tudi pogoje in pravila Facebook skupnosti. Organizator in izvajalec ne prevzemata nobene odgovornosti za nespoštovanje pogojev uporabe Facebook skupnosti s strani udeležencev nagradne igre. Prav tako ne prevzemata odgovornosti za kakršnekoli posledice, ki bi nastale kot rezultat objave prispevkov na Facebook profilu izvajalca in/ali organizatorja nagradne igre.

 

3. Žrebanje in prevzem nagrad

V žrebanje bodo vključeni vsi odgovori, ki bodo napisani v komentar nagradne igre na Facebook strani Revije za moje zdravje do vključno 29. maja 2016 do 23. ure. Nagrajenca bosta določena z žrebanjem. 

Žrebanje bo potekalo 30. maja 2016 v prostorih soorganizatorja nagradne igre v prisotnosti tričlanske komisije in ne bo javno. Pisni ugovori in pritožbe niso mogoči. Komisija bo dodatno izbrala tudi dva rezervne nagrajence, ki bosta nagrado prejela, če prvotna izžrebanca ne bosta v določenem roku posredova potrebnih osebnih podatkov, se bosta nagradi odpovedala, ne bosta izpolnila vseh pogojev nagradne igre ali bosta glede na pravila izključena iz nagradne igre.

Soorganizator nagradne igre bo ime in priimek obeh nagrajencev na dan žrebanja objavil v komentarju v objavi pod nagradno igro na Facebook strani Revija za moje zdravje. Tako bodo nagrajenci obveščeni o nagradi, ob tem pa bodo pozvani, da preko zasebnega sporočila na Facebook strani Revija za moje zdravje ali preko zapisanega elektronskega naslova posredujejo osebne podatke za prevzem nagrade.

V kolikor se kateri od dveh nagrajencev v roku treh dni (72 ur) ne javi, se nagrada podeli prvi od izžrebanih rezerv (nato drugi), ki bo imela na voljo tri dni (72 ur), da se na zgoraj opisani način odzove na obvestilo o nagradi. Če po preteku določenega roka nobena od izžrebanih rezerv ne posreduje osebnih podatkov, se nagrada ne podeli.

Navodila in prevzem nagrade bosta izžrebanca urejala v dogovoru z organizatorjem nagradne igre. Pogoj za prejetje nagrade so sporočeni podatki nagrajenca (ime, priimek, naslov, davčna številka).

Nagrajenci bodo nagrade prejeli na naslov, ki ga posredujejo organizatorju. V kolikor nagrajenec ne dvigne nagrade in se nagrada vrne organizatorju nagradne igre se šteje, da se nagrajenec izrecno odpoveduje nagradi, na podlagi česar je organizator prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in lahko nagrado uporabi za kakršenkoli drug namen, povezan s promocijo.

 

4. Uporaba in varstvo osebnih podatkov

Svoje osebne podatke organizatorju in soorganizatorju nagradne igre posredujejo le nagrajenci, vsi osebni podatki pa bodo s strani organizatorja in soorganizatorja nagradne igre varovani v skladu z veljavnimi predpisi o varovanju osebnih podatkov (Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) in ne bodo posredovani tretjim osebam.

Sodelujoči v nagradni igri so seznanjeni in se strinjajo, da organizator in soorganizator nagradne igre njihove posredovane osebne podatke uporabljata in shranjujeta skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

Organizator in soorganizator lahko obdelujeta zbrane osebne podatke nagrajencev v Facebook nagradni igri za potrebe izpolnitve naročila, statističnega vzorčenja, anketiranja, prilagajanje in segmentacijo ponudbe, za raziskave trga, obveščanje o ponudbi, novostih in ugodnostih, obveščanje o poslanih pošiljkah, izvajanje usmerjenega ciljnega oglaševanja ter za pošiljanje drugega reklamnega gradiva.

Sodelujoči v tej nagradni igri organizatorju in soorganizatorju dovoljujejo uporabo zbranih osebnih podatkov za namene kontaktiranja preko različnih komunikacijskih kanalov (na primer pošta, elektronska pošta in drugo). Navedene podatke lahko organizator obdeluje za lastne potrebe do preklica privolitve posameznika oz. do časa, ko podatki ne bodo več služili svojemu namenu. V času upravljanja osebnih podatkov ima posameznik možnost vpogleda in ažuriranja podatkov v zbirki, ter lahko od organizatorja in soorganizator izvajalca zahteva trajno ali začasno prenehanje uporabe njegovih osebnih podatkov ozirja iz zbirke. To lahko stori s pisno zahtevo, ki jo pošlje na naslov organizatorja in soorganizatorja nagradne igre.

 

Ljubljana, 24. maj 2016

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj