Kako liraglutid vpliva na srce in ožilje sladkornih bolnikov?

Avtor: Lancet, R.M.Z.

Liraglutid, zdravilo za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2, pozitivno vpliva na srce in ožilje sladkornih bolnikov ter zmanjšuje tveganje za srčno-žilne dogodke, je pokazala analiza podatkov iz švedskih in danskih registrov podatkov.

V zadnjih letih je vedno več dokazov, kako pomembno je poznavanje srčno-žilnega statusa pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, pa tudi, da nekatera zdravila vplivajo na tveganje za nastanek srčno-žilnega dogodka in s tem povezano umrljivost. V tej luči so ugotovitve, ki so jih zbrali v Skandinaviji glede vpliva liraglutida na srce in ožilje, zelo pomembne. 

Liraglutid znižuje tveganje za srčno smrt 

Raziskovalci so pregledali podatke za skoraj 47 tisoč bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 iz nacionalnih registrov za sladkorno bolezen na Švedskem in Danskem. Polovica jih je poleg metformina prejemala še liraglutid, polovica pa DDP-4 zaviralce. Zanimalo jih je, ali in kako obe zdravili vplivata na srce in ožilje diabetikov v luči miokardnega infarkta, možganske kapi in/ali srčne smrti. 

“Poznavanje srčno-žilnega statusa vodi v manj zapletov in boljše preživetje sladkornih bolnikov”

Sekundarno so ugotavljali tudi morebitno vpletenost obeh zdravil v ishemično bolezen srca, periferalno arterijsko bolezen ter koronarno srčno bolezen. Obe preiskovani skupini sta bili uravnoteženi po spolu in starosti, bolnike pa so sledili (v povprečju) dobra tri leta. 

Kako je potekala raziskava? 

 V skupini, ki je poleg metformina prejemala še liraglutid, je 1132 bolnikov (od 26 tisoč spremljanih) doživelo srčni infarkt, možgansko kap ali srčno smrt. V skupini, ki je prejemala DDP-4 zaviralec,je bilo takih primerov 1141. 

Primerjava incidenčnih stopenj obeh skupin pokaže, da je bila ta v skupini z lairaglutidom le-ta 14 na tisoč oseb na leto, v skupini z DPP-4 zaviralcem pa 15,4 na tisoč oseb na leto. Liraglutid je v primerjavi z DPP-4 zaviralcem pomembno znižal tveganje za srčno smrt, ne pa tudi za možgansko kap ali miokardni infarkt. Tudi pri pogostnosti srčnega popuščanja med obema opazovanima skupinama ni bilo statistično pomembnih razlik.

“Stroka podpira uporabo liraglutida v redni klinični praksi”

Raziskovalci so zaključili, da imajo največjo korist od liraglutida sladkorni bolniki s izraženo zgodovino kardiovaskularnega dogodka. Povedano enostavneje: tisi, ki so v preteklosti že doživeli srčni infarkt ali možgansko kap. Ugotovitve dokazujejo kardiovaskularno učinkovitost liraglutida ter podpirajo njegovo uporabo v redni klinični praksi. 

Sorodne vsebine

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj