Na pregledih pogrešajo predvsem ženske po 50. letu starosti

Avtor: R. M. Z.

Svetovna zdravstvena organizacija je spomladi leta 2018 pozvala k eliminaciji raka materničnega vratu, cilj pa bo mogoče doseči le z visoko precepljenostjo proti HPV in učinkovitim presejalnim programom, so poudarili na Onkološkem inštitutu Ljubljana ob začetku 13. evropskega Tedna boja proti raku materničnega vratu, ki bo potekal od 21. do 27. januarja letos.

Ob tem dogodku je potekala skupna novinarska konferenca državnega programa Zora, ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Glavno sporočilo različnih strokovnjakov, ki so sodelovali na konferenci je bilo enotno – cepljenje proti okužbam s človeškimi papilomavirusi (HPV) in udeležba v programu ZORA rešujejo življenja. 
Vendar še tako dober preventivni program ne more doseči pričakovanega učinka, če mu ljudje ne zaupajo in se ga premalo poslužujejo., so opozorili sodelujoči. Zato strokovnjaki pozivajo starše in dekleta, da se odločijo za cepljenje proti HPV ter s tem preprečijo okužbo z virusi, ki povzročajo raka materničnega vratu. Prav tako pozivajo ženske med 20. in 64. letom, da se redno udeležujejo presejanja v okviru državnega programa ZORA, v katerem pravočasno odkrivajo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu. S cepljenjem in presejanjem varujemo svoje zdravje, obenem pa tudi doprinesemo k eliminaciji raka materničnega vratu v Sloveniji. Kot so po poročanju NIJZ na novinarski konferenci opozorili strokovnjaki, preventivnih ukrepov za preprečevanje raka materničnega vratu v Sloveniji še ne izkoriščamo dovolj, precepljenost proti HPV pa je še prenizka. 
Cepivo ščiti pred okužbo z devetimi genotipi HPV
Nadja Šinkovec, dr. med., specialistka javnega zdravja z NIJZ, je predstavila program rutinskega cepljenja proti okužbi s HPV in cepljenja zamudnic. Cepljenje proti okužbi s HPV se v Sloveniji od leta 2009/10 naprej izvaja kot priporočljivo cepljenje ob sistematskem pregledu pri deklicah, ki obiskujejo 6. razred osnovne šole in tudi pri tistih, ki so obiskovale 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bile cepljene (»zamudnice«). 
Od leta 2016/17 se za izvajanje programa cepljenja uporablja 9-valentno cepivo, ki ščiti pred okužbo z devetimi genotipi HPV. Za zaščito oseb, mlajših od 15 let (oz. 14 let – odvisno od cepiva), sta dovolj dva odmerka cepiva, za starejše (15 let in več oz. 14 let in več) so potrebni trije odmerki. Dodatni odmerki cepiva zaenkrat niso potrebni. Cepljenje proti okužbam s HPV za deklice v 6. razredu osnovne šole in za zamudnice se plača iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Za ostale osebe je cepljenje samoplačniško. 
Rutinska cepljenja otrok, vključno s cepljenjem proti HPV, izvajajo pediatri in šolski zdravniki. Zamudnice se proti HPV lahko cepijo tudi v ambulantah za študente, cepljenje proti HPV pa lahko izvajajo tudi drugi zdravniki. Cepiva proti HPV so varna in učinkovita, kar dokazujejo rezultati številnih raziskav. Precepljenost deklic v 6. razredu osnovne šole proti HPV je bila v Sloveniji v šolskem letu 2017/18 49,8 odstotna.
Med evropskimi državami z najmanjšim bremenom raka materničnega vratu
»Organizirano populacijsko presejanje v Sloveniji že kaže izjemne rezultate, saj se je po uvedbi Državnega programa ZORA leta 2003 incidenca raka materničnega vratu prepolovila. V zadnjih letih v Sloveniji z rakom materničnega vratu letno zboli okoli 120 žensk in umre okoli 40−50 žensk. S starostno standardizirano incidenčno stopnjo (svetovni standard) okoli 7/100.000 žensk in umrljivostno stopnjo okoli 2/100.000 žensk se Slovenija že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka. To je izjemen uspeh, saj je bila incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji v preteklosti med največjimi v Evropi. Ta uspeh je zagotovo odraz velikega zaupanja žensk v program Zora, ki se ga redno udeležuje več kot 70 odstotkov slovenskih žensk v starosti od 20 do 64 let. Obenem je to odraz kakovostnega dela in vsakodnevnega truda vseh izvajalcev programa ZORA – tako v ginekoloških ambulantah kot v laboratorijih,« je poudarila Urška Ivanuš, dr. med., specialistka javnega zdravja, vodja Državnega programa ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana.
Pregledov se premalo udeležujejo predvsem ženske po 50. letu, kot neodzivnice pa so bolj ogrožene, da bodo zbolele z rakom materničnega vratu in da bo ta ob diagnozi že razširjen.  
   
»V letu 2017 smo v Sloveniji zabeležili rekordno majhno število novih primerov raka materničnega vratu, in sicer le 82, kar je zagotovo razveseljivo, moramo pa biti zaradi majhnega števila novih bolnic pri interpretaciji zadržani in počakati še kako leto ali dve,« je izpostavila Urška Ivanuš.
Strokovnjaki programa ZORA in Onkološkega inštituta Ljubljana verjamejo, da trend zmanjševanja bremena raka materničnega vratu v zadnjih letih nedvomno kaže, da je Slovenija, podobno kot nekatere druge države z dobro organiziranim presejalnim in cepilnim programom, na poti, ki jo je spomladi leta 2018 začrtala Svetovna zdravstvena organizacija – na poti k eliminaciji raka materničnega vratu. Vendar tega cilja ne bo možno doseči zgolj s presejanjem, kljub temu, da so rezultati odlični. Zato pozivajo starše ter dekleta, da se odločijo za cepljenje proti HPV. 
»V program ZORA že vstopajo prve generacije cepljenih deklet in kmalu bomo opažali razlike v zdravju cepljenih in necepljenih – cepljena dekleta imajo namreč pomembno manjše tveganje, da bodo kadarkoli zbolela z rakom materničnega vratu, kot njihove necepljene vrstnice,« je še dejala Urška Ivanuš.
Poleg tega je zelo pomembno tudi, da se ženske med 20. in 64. letom še naprej vsake tri leta udeležujejo presejanja pri svojem osebnem ginekologu. Pregledov se premalo udeležujejo predvsem ženske po 50. letu, kot neodzivnice pa so bolj ogrožene, da bodo zbolele z rakom materničnega vratu in da bo ta ob diagnozi že razširjen. Zato je v programu ZORA smiselno vlagati dodatne napore v povečanje udeležbe starejših žensk med 50. in 64. letom starosti.

Cepljenje kot najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV

Miroslava Cajnkar Kac, dr. med., specialistka šolske medicine iz Slovenj Gradca, je poudarila, da med 9. in 12. letom starosti imunski sistem odgovori na cepljenje z najvišjimi titri protiteles. V tej starosti obstaja tudi večja verjetnost, da deklice še niso imele spolnih odnosov in še niso bile izpostavljene okužbi s HPV, zato je cepivo, ki deluje tako, da okužbe prepreči (ne zdravi pa že obstoječih okužb), takrat najbolj učinkovito.

Cepljenje proti HPV je bilo prvo cepljenje za deklice v šolskem obdobju, vključeno v rutinski program cepljenja, ki ni obvezno. Starši s svojim podpisom cepljenje sprejmejo, ali ga odklonijo. 

Tudi doc. dr. Leon Meglič z Ginekološke klinike UKC Ljubljana je poudaril, da je cepljenje najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Preprečuje večji del tako predrakavih kot rakavih sprememb materničnega vratu, pa tudi nekatere druge rake. Čeprav je cepljenje najbolj učinkovito pri mladih dekletih, pred začetkom spolnega življenja, strokovnjaki vsekakor priporočajo cepljenje tudi kasneje, saj lahko prepreči trajno okužbo za tiste genotipe HPV, s katerimi se necepljena oseba do takrat še ni srečala. V Sloveniji je cepljenje zamudnic brezplačno, cepijo se lahko praviloma pri svojih osebnih zdravnikih. 
»Cepljenje priporočamo tudi tistim ženskam, ki so starejše od zamudnic, iz enakih razlogov. Tudi te lahko cepljenja opravijo pri svojih osebnih zdravnikih, na Ginekološki kliniki v Ljubljani in na območnih enotah NIJZ, vendar so ta cepljenja samoplačniška,« je pojasnil Leon Meglič. 

»Rezultati številnih kliničnih raziskav in podatki uspešnih nacionalnih programov cepljenja po svetu potrjujejo, da so vsa tri cepiva proti HPV učinkovita in izjemno varna. V državah z visoko precepljenostjo že beležijo pomembno upadanje prevalence okužb s HPV, genitalnih bradavic, predrakavih sprememb na materničnem vratu in tudi raka materničnega vratu. Ob pojavu domnevnih povezav cepiv proti HPV s težko opredeljivimi medicinskimi sindromi se ponekod po svetu borijo z nezaupanjem v varnost cepiva proti HPV, vendar so velike populacijske raziskave in vse pomembne evropske in svetovne organizacije, ki skrbijo za varnost cepiv, te povezave ovrgle in potrdile odličen varnostni profil vseh treh cepiv proti HPV,« je poudaril prof. dr. Mario Poljak z Inštituta za mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

Foto: Bigstock
Vir: NIJZ

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj