Fluorid pri nekaterih lahko zmanjša delovanje jeter in ledvic

Uživanje fluorida za 30 do 40 odstotkov zmanjša zobno gnilobo, zato ga nekatere države dodajajo pitni vodi. Zadnje ugotovite kažejo, da že v nizkih odmerkih lahko zmanjša delovanje ledvic in jeter pri najstnikih s slabšim delovanjem ledvic.

Mejna vrednost fluorida v pitni vodi v Sloveniji je 0,8 mg/l. Priporočena (EU smernice) je desetkratnik tega.

Raziskava, ki so jo opravili v bolnišnici Mount Sinai v sodelovanju s tamkajšnjo medicinsko fakulteto je pokazala, da uživanje fluorida lahko zmanjša delovanje jeter in ledvic pri najstnikih. Izsledke so objavili v zadnji številki revije Environment International.

Fluor ali fluorid?

Fluor je bledo rumen, zelo strupen plin, ki v naravi nikoli ne nastopa v čisti obliki, pač pa zgolj v spojinah. Fluorid je ionska oblika fluora in ima ima pomembno vlogo pri mineralizaciji zob in kosti. Za odraslega je strupena doza 350 miligramov fluroida, smrtna pa okoli 2 grama.

Verjetni toksični odmerek fluorida znaša 5 mg/kg telesne teže.

Fluorid se nalaga v kosteh in zobeh

Raziskovalce je zanimalo, kako dolgotrajna izpostavljenost nizkim odmerkom fluorida v pitni vodi vpliva na zdravje najstnikov. Znano je namreč, da njihovo telo preko ledvic (z urinom) izloči precej manj fluorida kot telo odraslih.

Pri odraslih se v telesu shrani 36% vnesenega fluorida, pri otrocih pa okoli 50%.

Večina shranjenega fluorida (99 odstotkov) se nalaga v zobeh in kosteh, 1 odstotek pa v mehkih tkivih. Preostanek se z urinom izloči iz telesa.

V ZDA fluorid dodajajo pitni vodi

V raziskavi so analizirali fluorid v vzorcih krvi 1983 ameriški najstnikov. V ZDA fluorid dodajajo pitni vodi, vsebnosti pa se približajo 1 mg na liter vode. Toliko naj bi bila po smernicah tudi koristna koncentracija. Pri najstnikih, ki so jih vključili v raziskavo, so tudi vzeli vzorce vode iz pipe.

Koristna koncentracija fluorida v pitni vodi je 1 mg/l.

Nekateri najstniki bolj ogroženi

Čeprav so bile koncentracije fluora v slednjih nizke (niso presegale priporočenih vrednosti), je bilo stanje pri nekaterih najstnikih precej drugačno. Izkazalo se je, da pri nekaterih tudi nizka izpostavljenost fluoridu prispeva k disfunkciji ledvic ali jeter. Gre za tiste, ki imajo že sicer slabše delovanje ledvic.

Priporočeni dnevni vnos fluroida pri odraslih je 3,5 mg na dan.

Potrebne dodatne študije

Ugotovitve bodo preverili z dodatnimi študijami. Če bodo potrjene, bo verjetno potrebno prilagoditi smernice in priporočila javnega zdravstva glede vnosa fluoridov pri otrocih in najstnikih. Možni neželeni učinki so namreč lahko celo okvara jeter ali ledvic, moteno delovanje ščitnice in presnovne težave (motena presnova beljakovin).

Fluorid in prehrana

Fluorid je prisoten tudi v naši prehrani. Najdemo ga v morski hrani (sardine, školjke), s katero pokrijemo 15 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa. Z žitaricami vnesemo približno 7 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa, z mesom (predvsem piščančjim) pa 6 odstotkov.

Mejna vrednost fluorida v pitni vodi v Sloveniji je 0,8 mg/l.

Slovenija sicer spada med države z zelo malo fluorida v pitni vodi. Maksimalne izmerjene koncentracije so okrog 0,09 miligramov na lite vode, povprečne pa okrog 0,005 miligramov na liter vode. Evropske smernice sicer priporočajo 1 miligram fluorida na liter pitne vode.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj