Uživajte živila, ki vsebujejo polifenole

Avtor: M. K.

Ali veste, kateri organ pomembno vpliva na številne funkcije v našem telesu? Od njegovega pravilnega ali nepravilnega delovanja so odvisni tudi nekateri drugi organi, imunski sistem in procesi v telesu. 

To so jetra, ki so pravzaprav že »multifunkcionalni« organ, saj je njihova vloga pri ohranjanju našega zdravja velika.

Tu je nekaj najpomembnejših procesov, ki tečejo v jetrih in vplivajo na celoten organizem: udeležena so pri sintezi plazemskih beljakovin, proizvodnji hormonov, odgovorna so za izločanje strupov, z njihovo pomočjo poteka vsrkavanje hranilnih snovi, v njih se skladiščijo vitamini in minerali ter še in še.

Najpogostejše bolezni, ki danes prizadenejo jetra, so: ciroza jeter, rak na jetrih, hepatitis vrst A, B, C ter zelo razširjeni alkoholna in nealkoholna zamaščenost jeter. Zaradi vpliva na naše zdravje je torej zelo pomembno, da skrbimo za njihovo optimalno delovanje. Preventiva naj bo na prvem mestu.
Narava zdravi 
Pri uravnavanju zdravja naših jeter imajo pomembno vlogo polifenoli. Ti so močen antioksidant in telo varujejo pred oksidativnim stresom ter prostimi radikali. Najdemo jih v nekaterih delih posameznih rastlin, kot je na primer kurkuma, pa tudi v zelenem čaju, soji in celo v kavi. Drugi pomemben antioksidant, ki ščiti jetra, pa je reversatol. Tega v večjih količinah najdemo v rdečem grozdju in grozdičastem sadju. Hrana, ki vsebuje veliko omenjenih antioksidantov, je torej odlična preventiva, pišejo na spletni strani Medscape.com. 
Naslednja blagodejna snov za jetra pa je silimarin. Ta se nahaja v pegastem badlju, ki je verjetno najbolj poznana zdravilna rastlina za zdravljenje jeter. Poznavalci opisujejo tudi kvarcetin kot pomembno protivnetno, protibakterijsko, protiglivično in protivirusno učinkovino, ki pa naj bi bila zaradi svoje antioksidativne lastnosti zelo učinkovita prav pri zdravljenju poškodb jeter. Sicer pa dr. Ray Chung, zdravstveni direktor programa za transplantacijo jeter pri bolnišnici Massachusetts, ZDA, pravi, da ni posebnega trika, s katerim bi lahko obdržali jetra zdrava in v dobri formi. »Največjo vlogo igra zdrav življenjski slog. Skrb za jetra ne vključuje samo izogibanje živilom, ki jim škodujejo, ampak tudi uživanje tistih stvari, ki blagodejno vplivajo na njih,« pravi dr. Ray Chung, ki poda tudi nekaj nasvetov za ohranjanje zdravih jeter: »uživajte le minimalno oz. priporočeno količino alkohola, vaša prehrana naj bo zdrava in uravnotežena, redno se gibajte, bodi pozorni na uživanje nekaterih zdravil, ki so še posebej škodljiva za jetra (predvsem določena zdravila proti holesterolu in bolečinam)«. 
Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj