Staranje: Organi so kombinacija starih in mladih celic

Raziskovalci so odkrili presenetljive celične strukture tam, kjer jih niso pričakovali, in zamajali do sedaj veljavne hipoteze o staranju našega telesa. Človeški organi so mešanica starih in mladih celic, staranje pa veliko bolj zapleten in kompleksen proces, kot so menili doslej.

Ppoleg možganov tudi trebušna slinavka in jetra vsebujejo populacije celic z izjemno dolgo življenjsko dobo. Foto: Bigstock

Študija, ki so jo izvedli raziskovalci Inštituta Stalk, izsledke pa objavili pred nekaj dnevi (6. junija 2019) v strokovni reviji Cell Metabolism, je prinesla presenetljiva spoznanja o staranju človeškega telesa. Odkrili so celice z izjemno dolgo življenjsko dobo, kar bo prineslo nova spoznanja na področju odkrivanja in zdravljenja bolezni, povezanih s starostjo.

” Metode raziskovalne skupine bi lahko uporabili za skoraj vsako tkivo v telesu. S tem bi pridobili pomembne informacije o vseživljenjski funkciji tistih telesnih celic, ki se ne delijo.”

Staranje organov poteka drugače, kot so menili doslej

Še do nedavnega je veljalo, da so nevroni in srčne celice najstarejše celice v človeškem telesu in da se v drugih organih tako stare celice ne nahajajo. Raziskovalci Inštituta Stalk pa so v študiji, ki so jo izvedli na miših, ugotovili, da poleg možganov tudi trebušna slinavka in jetra vsebujeta populacije celic z izjemno dolgo življenjsko dobo. Nekatere od njih so stare enako, kot nevroni. Metode raziskovalne skupine bi lahko uporabili za skoraj vsako tkivo v telesu. S tem bi pridobili pomembne informacije o vseživljenjski funkciji tistih telesnih celic, ki se ne delijo, pa tudi o tem, kako celice med procesom svojega staranja izgubijo nadzor nad beljakovinami in drugimi pomembnimi celičnimi strukturami.

Večina nevronov se v odraslosti ne deli več

Bili smo presenečeni, ko smo našli celične strukture, ki so v bistvu stare toliko, kot organizem sam, pojasnjuje podpredsednik Inštituta Salk prof. dr. Martin Hetzer. »To dokazuje na veliko večjo celično kompleksnost organov, kot smo menili doslej, in ima zanimive posledice za to, kako razmišljamo o staranju organov, kot so možgani, srce in trebušna slinavka.«

“Poleg možganov tudi trebušna slinavka in jetra vsebujejo populacije celic z izjemno dolgo življenjsko dobo.”

Večina nevronov se v odrasli dobi ne deli več in je tako podvrženih – čeprav imajo zelo dolgo življenjsko dobo, upadu delovanja zaradi staranja. Zaradi tehničnih omejitev je bilo do sedaj težko določiti življenjsko dobo celic zunaj možganov.

Trebušna slinavka in jetra kombinacija starih in mladih celic

»Spraševali smo se, koliko so stare celice v organizmu. Obstaja splošno prepričane, da so nevroni stari, medtem ko so druge celice v telesu relativno mlade in se regenerirajo skozi celotno življenjsko dobo organizma. Želeli smo raziskati, ali se celice s tako dolgo življenjsko dobo, kot jo imajo nevroni, nahajajo tudi v drugih organih,« pravi prof. dr. Rafael Arrojo e Drigo, ki je vodil raziskovalno ekipo.

“Ekipa je združila tehniko elektronskega izotopskega označevanja s hibridno slikovno metodo (MIMS-EM) za vizualizacijo in kvantifikacijo starosti celic v možganih, trebušni slinavki in jetrih pri populaciji mladih in starih miši.”

Najprej so določili starost nevronov, ki je bila, kot so predvidevali, enaka starosti organizma kot takega. Nato so raziskali še druge organe in tkiva. Na svoje veliko presenečenje so ugotovili, da so tudi endoteljske celice v žilah stare enako kot nevroni, enako kot nekatere vrte celic v trebušni slinavki in jetrih.

Video o raziskavi, ki so ga pripravili na Inštitutu Stalk:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj