Novo zdravilo za težko ozdravljive oblike raka

Evropska komisija je odobrila pogojno dovoljenje za promet z zdravilom entrektinib za zdravljenje odraslih in otrok, starih 12 let ali več, s solidnimi tumorji s prisotno fuzijo gena NTRK, pri katerih je bolezen lokalno napredovala, je razsejana ali kjer bi kirurška odstranitev povzročila hudo obolevnost.

Novo zdravilo, ki ga je razvila farmacevtska družba Roche, je učinkovito pri različnih vrstah raka. Bolniki zdravljenje dobro prenašajo, stranskih učinkov je malo. Foto: Bigstock

Entrektinib je učinkovit je pri različnih vrstah raka, vključno s sarkomom, nedrobnoceličnem raku pljuč, raku žlez slinavk (MASC), sekretornem in ne-sekretornem raku dojk, raku ščitnice, kolorektalnemu karcinomu, nevroendokrinih tumorjjih, raku trebušne slinavke, raku jajčnikov, raku endometrija in nevroblastomu. Bolniki zdravljenje dobro prenašajo, stranskih učinkov je malo.

Entrektinib je zmanjšal tumorsko maso pri več kot polovici bolnikov z lokalno napredovalimi ali metastatskimi solidnimi tumorji s prisotno fuzijo gena NTRK. Fuzija NTRK genov je prisotna pri različnih vrstah solidnih tumorjev. Pri nekaterih redkih tipih tumorjev je njena pogostost do 90 %, medtem ko je pri pogostejših tumorjih – kot sta rak pljuč in kolorektalni rak, redkejša in se pojavlja z incidenco, manjšo od 1 %. Prisotna je tudi pri 1 do 2 % bolnikov z nedrobnoceličnim rakom pljuč. Slednji je najpogostejša oblika pljučnega raka in predstavlja do 85 % vseh diagnoz.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj