Sindrom nemirnih nog učinkovito zdravi rastlinski izvleček obmorskega bora

Sindrom nemirnih nog (RLS) je stanje, ki povzroči nenadzorovano željo po premikanju nog in spremembo njihovega položaja zaradi neprijetnega ali bolečega občutka.

Izvleček iz lubja obmorskega bora učinkovito zdravi sindrom nemirnih nog. Foto: Bigstock

Simptomi sindroma nemirnih nog se najbolj pogosto pojavijo zvečer ali ponoči, običajno pri sedenju ali ležanju v postelji – ko se oseba umiri. Premikanje nog vsaj začasno izboljša neprijeten občutek. Gre za stanje, ki zelo moti spanec in se lahko pojavi pri katerikoli starosti, vendar je pogostejše v srednjih in zelih letih (45 +).

Sindrom nemirnih nog: kaj je pokazala nova študija

Nova spoznanja kažejo, da sindrom nemirnih nog učinkovito blaži izvleček iz lubja obmorskega bora (Pinus pinaster). Ima protivnetne in antioksidativne lastnosti, uspešno pa ga uporabljajo tudi zoper mišične krče in bolečine v mišicah.

V raziskavo  o učinovitosti izvlečka oborskega bora pri blaženju simptomov sindroma nemirnih nog so vključili dve skupini:  Ena (21 oseb), je 4 tedne jemala 150 miligramov izvlečka primorskega bora na dan (v obliki kapsul), druga (24 oseb), pa placebo. Po 4 tednih niso opazili stranskih učinkov ali težav s prenašanjem. Skladnost je bila optimalna. Obe skupini sta bili na začetku primerljivi.  Sodelujoči so  občutke v nogah so ocenili pred in po zdravljenju ocenili z lestvico od 0 do 4). Pri vseh osebah, ko so jemale izvleček (in ne placebo), je prišlo do statistično pomembnega izboljšanja vseh merjenih parametrov.

Manj potrebe po obvladovanju bolečin z analgetiki

Krvni pretok v mirovanju – ki je bil povišan ob vključitvi v študijo, se je v skupini, ki je jemala dodatek, normaliziral.  Venoarteriolarni odziv (ob vključitvi v študijo prizadet pri vseh preiskovancih s sindromom nemornih nog), se je izboljšal – kaže na boljši odziv akson-akson refleksa in nižjo stopnjo subklinične nevralne spremembe. Potreba po obvladovanju bolečin z analgetiki se je znatno zmanjšala:  potrebovalo jih je samo 4 od 21 oseb, ki so prejemale dodatek (v primerjavi s 16 od 24 v skupini, ki je prejemala placebo). Termografija noge ni pokazala pomembne asimetrije perfuzije.  Oksidativni stres (kot prosti radikali v plazmi) se je bistveno zmanjšal, kot tudi minimalni edem.

Vir:

Belcaro G, Rohdewald P, Cesarone MR, Scipione C, Scipione V, Cornelli U, Luzzi R, Cotellese R, Dugall M, Hosoi M, Corsi M, Feragalli B. Restless legs syndrome: prevention with Pycnogenol® and improvement of the venoarteriolar response. Panminerva Med. 2022 Jun;64(2):253-258. doi: 10.23736/S0031-0808.20.04046-X. PMID: 35815767.