Prekinitveni post zniža telesno težo in zmanjša oksidativni stres

Prekinitveni post v zadnjem času postaja vse bolj popularen, pa je tudi učinkovit? Nove ugotovitve kažejo, da je temu tako. Optimalni je 6 urni časovni interval.

Izkazalo se je, da se je zgolj z upoštevanjem urnika v v obeh skupinah na prekinitveni dieti dnevni energijski vnos v povprečju zmanjšal za 550 kcal (2299 kJ) na dan. Foto: Bigstock

Vzrok za popularnost prekinitvenega posta (tako imenovanih interminent fasting diet) je, da nima veliko pravil in da se ga je razmeroma lahko držati. Variant je veliko, med najbolj popularnimi izpeljankami sta 4 in 6 urna dieta. Obe sta učinkoviti metodi hujšanja, v zadnji objavi v reviji Cell Metabolism pravijo raziskovalci Univerze Illinois (Chichago). Primerjali so učinke 4 in 6 urnega prekinitvenega posta, poskus pa nadzorovali s kontrolno skupino, ki časovnih omejitev prehrane ni imela.

“Gre za prvo klinično raziskavo na ljudeh, ki primerja učinke dveh priljubljenih prekinitvenih diet na telesno težo in kardiometabolične dejavnike tveganja,” je povedala Krista Varady, profesorica prehrane na UIC College of Applied Health Sciences in prvopodpisana avtorica objave.

Uživanje poljubne hrane v predpisanem časovnem intervalu

Prostovoljce razdelili v tri skupine. Udeleženci 4-urnega prekinitvenega posta so lahko jedli karkoli so želeli, a le med 13. in 17. uro. Udeleženci 6-urnega prekinitvenega posta so poljubno hrano uživali le med 13. in 17. uro. V preostalem času so lahko pili le navadno vodo. V kontrolni skupini časovnih omejitev ni bilo. Poskus je trajal 10 tednov, v tem času so pri udeležencih redno spremljali telesno težo, odpornost telesnih celic na inzulin, oksidativni stres, krvni tlak, LDL holesterol, HDL holesterol, trigliceride in vnetne markerje.

Izguba teže, boljša občutljivosti na inzulin, manj oksidativnega stresa

Izkazalo se je, da se je zgolj z upoštevanjem urnika v v obeh skupinah na prekinitveni dieti dnevni energijski vnos v povprečju zmanjšal za 550 kcal (2299 kJ) na dan. Telesna teža se jim je v povprečju znižala za 3 odstotke. Raziskovalci so tudi ugotovili, da sta bili odpornost na inzulin in oksidativni stres zmanjšana v primerjavi s kontrolno skupino. Pri krvnem tlaku, LDL holesterolu, HDL holesterolu in triglicerdiov med skupinami ni bilo razlik. Prav tako ni bilo pomembnih razlik v izgubi teže ali pri kardiometaboličnih dejavnikih tveganja znotraj obeh skupin na prekinitveni dieti – razlike so bile v primerjavi s kontrolno skupino.

Zaenkrat optimalni 6 urni interval, potrebnih še več študij

“Ugotovitve so obetavne in potrjujejo to, kar smo opazili v drugih raziskavah – “interminent fasting” diete so koristna možnost za ljudi, ki želijo shujšati, še posebej za tiste, ki ne želijo šteti kalorij ali ne najdejo primernih diet, ” pojasnjuje Varady. Prav tako se je izkazalo, da podaljševanje postenja ne prinese dodatnih koristi. “Dokler ne bomo imeli opravili nadaljnjih študij, ki bodo neposredno primerjale različne oblike prekinitvenega posta in skušale določiti njegovo optimalno trajanje, se 6 urni interval zdi najbolj smiseln,” pravi Varady.

Izvirno znanstveno objavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj