Debelost uniči okus, zmanjšanje brbončic za četrtino

Debele miši so imele na jeziku približno 25 odstotkov manj brbončic kot miši z normalno telesno težo, je pokazala raziskava o vplivu debelosti na okus.

Za debelost je znano, da je povezana s kroničnim sistemskim vnetjem nizke stopnje, maščevje pa tvori provnetne citokine. Foto: Bigstock

Študije v preteklosti so dokazale, da povečanje telesne teže zmanjša občutek za okus hrane (ki se povrne, ko se teža zmanjša). Vendar so sedaj ni bilo jasno, kako nastane ta pojav. Študija, objavljena v reviji PLOS Biology (avtorji Andrew Kaufman, Ezen Choo, Anna Koh, Robin Dandoz iz Univerze Cornell), kaže, da vnetje, ki ga sproži debelost, dejansko zmanjša število okušalnih celic.

Osem tednov obesogene diete telesno težo povečalo za tretjino

Na jeziku je približno 50 do 100 okušalnih celic, ki pripadajo trem glavnim skupinam. Njihova življenjska doba je le 10 dni in imajo različne vloge pri zaznavanju petih primarnih okusov: slano, sladko, grenko, kislo in umami (okus po pečenem mesu). Slednji nastane, ko čutnice na jeziku zaznajo karboksilni anion glutaminske kisline, značilen za beljakovine. Da bi ugotovili, kako debelost vpliva na okus, so avtorji miši hranili na dva načina: z običajno hrano, ki je vsebovala 14 odstotkov maščob, in s hrano z visoko vsebnostjo maščob (58 odstotkov) – režim prehranjevanja, poznan kot obesogena dieta. Po osmih tednih so miši na obesogeni dieti tehtale v povprečju za tretjino več kot miši, ki so jedle običajno hrano. Imele so tudi za približno 25 odstotkov manj okušalnih celic, brez spremembe njihove povprečne velikosti ali razporeditve znotraj posameznih skupin.

Povečana stopnja apoptoze in zmanjšano generiranje novih celic

Okušalne celice na jeziku se neprestano menjajo, vse skupaj pa izhaja iz uravnotežene kombinacije programirane celične smrti (apoptoze) in generiranja novih celic (iz bazalnih). Raziskovalci so opazili, da se je pri debelih miših stopnja apoptoze povečala, število bazalnih celic – ki se lahko razvijejo v vse ostale, pa se je zmanjšalo. Pri miših, ki so bile gensko odporne na debelost, se to ni dogajalo, čeprav so uživale zelo mastno hrano – kar pomeni, da vzrok ni uživanje maščob kot takih, pač kopičenje maščobnega tkiva (adipoza).

Maščevje tvori provnetne citokine

Za debelost je znano, da je povezana s kroničnim sistemskim vnetjem nizke stopnje, maščevje pa tvori provnetne citokine – molekule, ki služijo kot signal med celicami, vključno z dejavnikom tumorske nekroze alfa (TNf-alfa). Slednji ima pomembno vlogo pri razvoju vnetnih bolezni in velja za najpomembnejši provnetni citokin. Avtorji so ugotovili, da je prehrana z veliko maščobami zvišala raven TNF-alfa okrog brbončic. Če so pri miših nastajanje TNF-alfa onemogočili, se kljub povečanju telesne teže okus ni spremenil. Nasprotno pa je vbrizgavanje TNF-alfa neposredno v jezik vitkih miši povzročilo zmanjšanje števila bazalnih celic. “To kaže, da je huda prizadetost okusa zaradi obesogene diete povezana z vnetnim odzivom nizke stopnje, ki povzroča motnje v mehanizmih vzdrževanja in obnavljanja čutnih celic,” je dejal Dando. Izpostavil je praktično uporabno vrednost raziskave – razvoj novih terapevtskih strategij za zdravljenje okušalne disfunkcije pri ljudeh z debelostjo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj